Reklama

Nie je med, ako med: Včelári prezradili tajomstvo, ako si vybrať ten správny!

Včelári poradili, ako si vybrať kvalitný a ten správny med.

Zdroj: archív (ilustračné foto)

Reklama

Med je nielen zdravšou náhradou cukru ale aj výborným pomocníkom pri rôznych neduhoch. Najmä teraz na jeseň pomáha pri chrípke a nachladnutí. Nie je však jedno, akým medom sladíte či ktorý konzumujete. Včelári prezradili tajomstvo, ako si vybrať ten správny.

Už sa vám stalo, že ste mali neovládateľnú chuť na niečo sladké? Za tieto stavy môže konzumácia bieleho cukru, ktorý v organizme podporuje výskyt kvasiniek. Tie vyvolávajú túžbu po ďalšej dávke cukru. U detí je táto závislosť oveľa ťažšie odbúrateľná ako u dospelých.

V prípade, že vaše deti alebo vy radi maškrtíte, doprajte im aj sebe sladkú chuť medu so všetkými výhodami. Med posilňuje imunitný systém a zmierňuje príznaky ochorení dýchacích ciest, čo je dôležité najmä teraz na jeseň. Navyše je prírodným zdrojom kvalitnej energie. Med nevyvoláva v tele kvasenie, a chráni pred baktériami a vírusmi.

Môžete med jesť z lyžičky, osladiť si ním jogurt, ovocie alebo si dať na  raňajky klasický chlebík s maslom a medom. Používajte ho nielen do čaju, ale aj pri pečení.

Je skryštalizovaný med kvalitný?

Kedy príde ku kryštalizácií medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. „Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ vysvetľuje bývalý včelár Milan Špaček, ktorý sa dnes venuje výrobe medu profesionálne. „Kryštalizácia je pre med prirodzenou vlastnosťou a je dokonca dôkazom toho, že med je kvalitný a nemanipulovalo sa s ním nešetrne,“ dodáva.

Včelárka Alena Reháková z Dojča nedá dopustiť na repkový med, ktorý je síce svetlý a hneď vyzerá ako scukornatený, ale je ľahko stráviteľný a má najnižší obsah sacharózy spomedzi všetkých medov – len 0,7%. „Pôsobí tiež upokojujúco a je výborný na chrípku a problémy s hrdlom,“ hovorí včelárka.

Repkový med obsahuje najviac esenciálnych aminokyselín zo všetkých kvetových medov, preto je v štátoch západnej a severnej Európy vysoko cenený. Obsahuje aj alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky. Slováci ešte neobjavili jeho čaro a hodnotu, u nás je naobľúbenejší tmavý lesný med. Deti však repkový med milujú, lebo má jemnú chuť a natretý na chlieb nesteká po prstoch.

Zdroj: living4media

Lipový med má skvelé účinky pri prechladnutí, bolesti hrdla a horúčke, podporuje vykašliavanie.

Aké účinky majú jednotlivé druhy medu?

Med je výnimočným prírodným liečivom, ktoré navyše skvele chutí. Účinky jednotlivých druhov medu sa však predsa len trochu líšia.

  • Repkový med: Je skvelý pri chrípke, kašli a problémoch s dýchaním. Úspešne sa ním liečia žalúdočné a dvanástnikové vredy, má protirakovinové účinky.
  • Lipový med: Má skvelé účinky pri prechladnutí, bolesti hrdla a horúčke, podporuje vykašliavanie.Osvedčil sa aj pri zápale priedušiek, astme a reume.
  • Agátový med: Odporúča sa na zmiernenie tráviacich ťažkostí. Pomáha  pri liečbe močových ciest, prechladnutia, zápale horných dýchacích ciest. Je vhodný aj pre diabetikov, menšie deti a slabších alergikov. Má krásnu číru farbu a pomaly kryštalizuje.
  • Vŕbový med: Tlmí horúčku a má blahodarné účinky pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
  • Med z ihličnanov: Je ideálny pre ľudí, vykonávajúcich ťažkú fyzickú prácu.
  • Levanduľový med: Má upokojujúce účinky, pomáha pri plynatosti a menštruačných kŕčoch. Nie je vhodný pre diabetikov a tehotné ženy.
  • Slnečnicový med: Zvyšuje imunitu, pomáha pri psychickej záťaži a astme a bojuje proti únave. Znižuje horúčku a podporuje potenie.
  • Propolisový med: Je dokonalým liekom pri ochorení horných dýchacích ciest.
  • Medovicový med: Má tmavšiu farbu ako ostatné druhy a mimoriadny obsah živín a minerálov. Medovica je produktom vošiek, ktorých sekrét potom včely ďalej spracujú. Medovicový med je skutočná medicína a preto sa užíva len po lyžičkách a nie je vhodný na bežné používanie. 
  • Gaštanový med: Podporuje cirkuláciu krvi a produkciu červených krviniek, prospieva tiež pečeni. Je tmavšej farby, s výraznou chuťou.