Nie je med, ako med: Včelári prezradili tajomstvo, ako si vybrať ten správny!
11. 10. 2019, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:42)

Zdroj: archív (ilustračné foto)
Med je nielen zdravšou náhradou cukru ale aj výborným pomocníkom pri rôznych neduhoch. Najmä teraz na jeseň pomáha pri chrípke a nachladnutí. Nie je však jedno, akým medom sladíte či ktorý konzumujete. Včelári prezradili tajomstvo, ako si vybrať ten správny.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Archív
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Už sa vám stalo, že ste mali neovládateľnú chuť na niečo sladké? Za tieto stavy môže konzumácia bieleho cukru, ktorý v organizme podporuje výskyt kvasiniek. Tie vyvolávajú túžbu po ďalšej dávke cukru. U detí je táto závislosť oveľa ťažšie odbúrateľná ako u dospelých.
V prípade, že vaše deti alebo vy radi maškrtíte, doprajte im aj sebe sladkú chuť medu so všetkými výhodami. Med posilňuje imunitný systém a zmierňuje príznaky ochorení dýchacích ciest, čo je dôležité najmä teraz na jeseň. Navyše je prírodným zdrojom kvalitnej energie. Med nevyvoláva v tele kvasenie, a chráni pred baktériami a vírusmi.
Môžete med jesť z lyžičky, osladiť si ním jogurt, ovocie alebo si dať na raňajky klasický chlebík s maslom a medom. Používajte ho nielen do čaju, ale aj pri pečení.
Je skryštalizovaný med kvalitný?
Kedy príde ku kryštalizácií medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. „Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ vysvetľuje bývalý včelár Milan Špaček, ktorý sa dnes venuje výrobe medu profesionálne. „Kryštalizácia je pre med prirodzenou vlastnosťou a je dokonca dôkazom toho, že med je kvalitný a nemanipulovalo sa s ním nešetrne,“ dodáva.
Včelárka Alena Reháková z Dojča nedá dopustiť na repkový med, ktorý je síce svetlý a hneď vyzerá ako scukornatený, ale je ľahko stráviteľný a má najnižší obsah sacharózy spomedzi všetkých medov – len 0,7%. „Pôsobí tiež upokojujúco a je výborný na chrípku a problémy s hrdlom,“ hovorí včelárka.
Repkový med obsahuje najviac esenciálnych aminokyselín zo všetkých kvetových medov, preto je v štátoch západnej a severnej Európy vysoko cenený. Obsahuje aj alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky. Slováci ešte neobjavili jeho čaro a hodnotu, u nás je naobľúbenejší tmavý lesný med. Deti však repkový med milujú, lebo má jemnú chuť a natretý na chlieb nesteká po prstoch.
Zdroj: living4media
Lipový med má skvelé účinky pri prechladnutí, bolesti hrdla a horúčke, podporuje vykašliavanie.
Aké účinky majú jednotlivé druhy medu?
Med je výnimočným prírodným liečivom, ktoré navyše skvele chutí. Účinky jednotlivých druhov medu sa však predsa len trochu líšia.
- Repkový med: Je skvelý pri chrípke, kašli a problémoch s dýchaním. Úspešne sa ním liečia žalúdočné a dvanástnikové vredy, má protirakovinové účinky.
- Lipový med: Má skvelé účinky pri prechladnutí, bolesti hrdla a horúčke, podporuje vykašliavanie.Osvedčil sa aj pri zápale priedušiek, astme a reume.
- Agátový med: Odporúča sa na zmiernenie tráviacich ťažkostí. Pomáha pri liečbe močových ciest, prechladnutia, zápale horných dýchacích ciest. Je vhodný aj pre diabetikov, menšie deti a slabších alergikov. Má krásnu číru farbu a pomaly kryštalizuje.
- Vŕbový med: Tlmí horúčku a má blahodarné účinky pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
- Med z ihličnanov: Je ideálny pre ľudí, vykonávajúcich ťažkú fyzickú prácu.
- Levanduľový med: Má upokojujúce účinky, pomáha pri plynatosti a menštruačných kŕčoch. Nie je vhodný pre diabetikov a tehotné ženy.
- Slnečnicový med: Zvyšuje imunitu, pomáha pri psychickej záťaži a astme a bojuje proti únave. Znižuje horúčku a podporuje potenie.
- Propolisový med: Je dokonalým liekom pri ochorení horných dýchacích ciest.
- Medovicový med: Má tmavšiu farbu ako ostatné druhy a mimoriadny obsah živín a minerálov. Medovica je produktom vošiek, ktorých sekrét potom včely ďalej spracujú. Medovicový med je skutočná medicína a preto sa užíva len po lyžičkách a nie je vhodný na bežné používanie.
- Gaštanový med: Podporuje cirkuláciu krvi a produkciu červených krviniek, prospieva tiež pečeni. Je tmavšej farby, s výraznou chuťou.