Červené víno má vraj vďaka antioxidantom chrániť naše srdce a cievy, znížiť riziko cukrovky typu 2 či mŕtvice a dokonca podporiť dlhovekosť. Mýtus o prospešnosti vína pochádza z Francúzska. Začiatkom 20. storočia prišli ich vedci na to, že Francúzi sú menej náchylní k infarktu ako iné národy, hoci je ich strava dosť bohatá na tuky.

Následne toto zistenie spojili s popíjaním vína. Podľa nich dva až tri poháre vína denne znižujú vznik kardiovaskulárnych chorôb o 40 %. Moderné vedecké štúdie však túto jeho vlastnosť nepotvrdzujú. „Niektoré štúdie priniesli výsledky idúce rovnakým smerom, ale mali veľa nedostatkov," zdôraznil prezident Akčného fondu proti závislostiam, profesor Michel Reynaud. Alkohol v akomkoľvek množstve je podľa vedcov škodlivý. 

„Doteraz nemáme žiadny dôkaz o tom, že je pohár červeného vína denne prospešný pre zdravie," povedal profesor Mickaël Naassila z univerzity Picardie-Jules Verne a prezident Francúzskej spoločnosti pre štúdium alkoholu. „Malý ochranný efekt pokiaľ ide o riziko infarktu a trombózy sa preukázal u ľudí vo veku od 40 do 60 rokov, ale nad tým široko prevažujú škodlivé účinky na ďalšie orgány. Tento úžitok je ničotný v porovnaní s tým, ako alkohol podporuje vznik rakoviny a demencie, ako je spojený s násilím a autonehodami," dodal profesor Reynaud.

V posledných rokoch sa téme venovalo množstvo vedcov, ktorí vo svojich publikáciách prospešnosť pohára vína denne vyvracajú. Jedna štúdia sledovala pol milióna ľudí po dobu 10 rokov. Jej výsledky vás možno prekvapia. Neškodná konzumácia alkoholu podľa nich vraj neexistuje. „Naozaj už nemožno tvrdiť, že mierna konzumácia alkoholu je prospešná," potvrdil doktor Thierry Favrod-Coune, ktorý sa zaoberá liečbou závislostí pri univerzitných klinikách v Ženeve.

Niektorí sa opierajú o fakt, že hrozno obsahuje prírodný antioxidant resveratrol, ktorý dokonca pôsobí protizápalovo. Umiernené množstvo vína denne môže zlepšovať krvný tlak a znižovať riziko srdcovej príhody vďaka obsahu flavonoidov biologického pôvodu z hrozna. Priame dôkazy o jeho prospešnosti pre ľudské zdravie však neexistujú. „Museli by sme zjesť niekoľko kilogramov hrozna, aby sa niečo dialo," zdôrazňuje profesor Reynaud. 

Mohlo by vás zaujímať: