Reklama

Je najvyšší čas nazbierať liečivé voňavé kvety: Čo si urobíte z bazy?

Lucia (18) z Tomášoviec pri Lučenci ju odmalička oberá pre starú mamu, ktorá z nej robí sirup.

Zdroj: Plus JEDEN DEŇ/Peter Mišo

Reklama

Ak ste to ešte nestihli, je najvyšší čas! Baza čierna už nejaký ten deň kvitne a všetci dobre vieme, aký je z jej kvetov dobrý sirup. Navyše je to jedna z mála drog, ktorá naozaj pomáha, lieči a nemusíte sa jej báť. Z bazy urobíte nielen vynikajúci sirup, ale aj všelijaké iné zdravé dobroty. Vyskúšajte niektoré naše recepty.

Baza čierna kvitne v našich končinách v máji a v júni. Zbierajú sa jej kvety, ale aj plody - lenže s tými narábajte opatrne. Nejedzte ich surové, iba varené. Je zaujímavé, že v tejto liečivej rastline sa nachádza tzv. droga. Áno, znie to odstrašujúco, ale nie je to nebezpečné. Droga z kvetov bazy obsahuje množstvo užitočných a zdraviu prospešných látok ako glykozidy, silicu, flavonoidy. Pomáhajú krvnému obehu, chránia cievy a liečia zápaly. Dôležité je, kedy sa na bazu vyberiete.

„Zbiera sa za suchého počasia a najlepšie dopoludnia,“ radí žilinská botanička Viktória Urbanová. Odstrihnite celé súkvetie, aj s hlavnou stopkou a tesne pred kvitnutím. Sušte ju rozloženú na veľkej ploche. Baza čierna, latinsky Sambucus nigra, je rozšírená po celej Európe, na Kaukaze, v Ázii a v Severnej Amerike. „U nás má vhodné podmienky. Nie je náročná na klimatické a pôdne podmienky. Dobre rastie v nižších i vyšších polohách,“ hovorí botanička.


Z bielych kvetov môžete urobiť nielen sirup, ale napríklad aj polievku.
Foto: Shutterstock

Nájdete ju na okraji lesov, pri poliach, popri stromoch, ale aj v dedinách pri záhradách. Najzdravší kvet je, samozrejme, z rastliny, ktorá je čo najďalej od ciest a blízko lesa. Kvety sú vhodné na čaj, tinktúru, víno, limonádu, sekt a liehoviny. Zrelé plody sú chutným prídavkom do džemov, želé, sladkostí, ale aj mliekarenských výrobkov. Zmrzlináreň Lumi v bratislavskej Petržalke robí aj bazovú zmrzlinu. „Výborná je aj s mangom,“ tvrdia. U nás nie je bežné variť bazovú polievku, ale v západnom svete je veľmi obľúbená. Konzumuje sa studená, takže v teplých dňoch príjemne osvieži. Zrelé plody sa používajú na farbenie textílií.

V palacinkovom cestíčku
Kvety namočíme na chvíľku do slanej vody, aby sme ich zbavili hmyzu. Necháme dobre odkvapkať. Z hladkej múky, mlieka a vajec si pripravíme husté palacinkové cesto, ktoré osolíme. Kvet chytíme za stonku a ponoríme do cestíčka. Vyprážame ho v horúcom oleji z oboch strán do zlatista. Stonky odstrihneme. Podávame s jogurtom, pudingom alebo len posypané práškovým cukrom.

Bazový čaj
Do sklenenej nádoby vložíme bazové kvety, umytý citrón alebo limetku nakrájané na kolieska. Všetko zalejeme vriacou vodou. Necháme vylúhovať 10 minút. Čaj pijeme nesladený alebo s medom - ten pridáme, až keď čaj vychladne. Pomáha pri prechladnutiach a rôznych chorobách dýchacích ciest, takže pomôže aj v lete, keď vás „zloží“ klimatizácia. Upokojuje žalúdok a zaháňa tráviace ťažkosti, ale pôsobí dobre aj na pleť.

Bazový sirup z Vidinej pri Lučenci
Základom každého receptu je vždy baza a citrón. 25 kvetov zalejeme 2 litrami vody a necháme stáť 12 hodín. Precedíme a pridáme 2 kg kryštálového cukru, 2 citróny pokrájané na štvrtiny, 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej alebo citrodeka. Varíme, kým zovrie a hneď nalejeme do fliaš. Necháme voľne vychladnúť.

Kvet ako zemiaková placka
Zemiaky postrúhame alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pridáme vajce, soľ, majoránku, mleté čierne korenie, pretlačený cesnak, hladkú múku. Kvet chytíme za stonku a ponoríme do zemiakového cesta. Vyprážame dozlatista v horúcom oleji z oboch strán. Podávame s čajom alebo kyslým mliekom. Medzi placky si môžeme dať praženicu, huby alebo mäsovú zmes.

Šumivý nápoj
600 g kryštálového cukru rozpustíme v 4 litroch vody a vylejeme do 5-litrového zaváracieho pohára. Pridáme 6 veľkých rozkvitnutých kvetov a 2 pokrájané citróny bez jadierok. Zľahka premiešame. Pohár prikryjeme papierom alebo gázou a odložíme na slnečné miesto. Počas 8 až 10 dní nápoj občas premiešame. Potom ho precedíme cez husté sitko alebo cez gázu do fliaš a skladujeme v chladničke. Môžeme podávať s kockami ľadu.