Japonská kuchyňa dobýja slovenské chute: Vďaka TOMUTO pokrmu budete žiť 100 rokov!
22. 6. 2025, 17:45

Zdroj: mh
Ešte pred desiatimi rokmi bola japonská kuchyňa na Slovensku skôr raritou. Dnes však nájdeme sushi bary, ramen shopy či japonské bistrá takmer v každom väčšom meste. Slováci si zamilovali čisté chute japonskej kuchyne, jej čerstvosť a estetickú jednoduchosť. Niet divu – japonská kuchyňa nie je len jedlom, je to kultúra zdravého života, ktorá si získava čoraz väčšiu obľubu.
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Galéria k článku
Základom japonskej kuchyne je rovnováha – v chutiach, vo farbách aj výživových hodnotách. Dominujú v nej ryby, ryža, morské riasy, sójové produkty, zelenina a fermentované potraviny. Mäso sa používa striedmo, tuky ešte menej. Jedlá sú varené, dusené, grilované alebo servírované surové – ako v prípade sushi či sashimi. Dôležité sú sezónnosť a estetika servírovania – Japonci veria, že človek „je aj očami“.
Tajomstvo dlhovekosti? Jedlo.
Japonsko má najdlhšiu priemernú dĺžku života na svete a najviac storočných ľudí. Odborníci to pripisujú nielen genetike, ale práve spôsobu stravovania. Tradičná japonská strava obsahuje málo nasýtených tukov, veľa omega-3 mastných kyselín z rýb a množstvo antioxidantov z čaju, fermentovaných potravín či zo zeleniny. Japonci jedia pomaly, v menších porciách a jedlo si vážia – čo výrazne prispieva k zdraviu aj psychickej pohode.
Prečo ju milujú Slováci?
Japonská kuchyňa oslovuje Slovákov pre svoju ľahkosť, čerstvosť a harmóniu chutí. Sushi sa stalo moderným, zdravým a spoločensky obľúbeným jedlom, ktoré je zároveň dostatočne „in“. Okrem toho čoraz viac ľudí dbá na to, čo jedia, a hľadá alternatívu k ťažkým jedlám či fastfoodom. Japonská kuchyňa zároveň ponúka exotiku bez výstrednosti – je rafinovaná, ale stále prístupná.
Anketa
Máte radi sushi?
Hlasovanie bolo ukončené
Za japonskou chuťou nemusíte až do Tokia
Dobrou správou je, že pre autentický japonský gastronomický zážitok už netreba kupovať letenku do Ázie. Aj na Slovensku dnes vznikajú reštaurácie, ktoré sa snažia o verné spracovanie japonských receptov, surovín aj spôsobu podávania. Jednou z nich je aj známy koncept Wagamama v Bratislave. Moderné japonské bistro v centre mesta ponúka rameny, curry, donburi aj originálne predjedlá v podobe bao žemlí či gyoza taštičiek – všetko pripravené v duchu filozofie „from bowl to soul“.
„Trošku zázvoru na zahriatie. Čili, ktoré vás naštartuje. Rezance na výživu tela a duše. Naše japonskom inšpirované menu bolo vytvorené na potešenie, výživu, podporu a inšpiráciu," uvádza hrdo podnik. Redaktorka denníka Plus JEDEN DEŇ sa rozhodla overiť si toto tvrdenie, a to priamo na kurze sushi. Počas kurzu nám šéfkuchár reštaurácie prezradil tajomstvo dokonalého sushi, pripravili sme lososovú aj vegetariánsku sushi rolku.
Z čerstvých ingrediencií sme si vybrali tie najviac oku lahodiace a následne ich naskladali na nori riasu. Potom prišiel najdôležitejší bod programu – rolovanie. Nejde o delikátnu prácu, dôležité je všetko uchopiť a poriadne pritlačiť, aby sa rolka nerozpadla. Následne ju stačilo navlhčeným nožom nakrájať a sushi bolo na svete. Ak si však chcete vychutnať delikátne sushi bez námahy, stačí vám prísť do reštaurácie Wagamama a dostanete čerstvé a chutné sushi ako z Tokia. Skvelou správou pre rodičov je aj to, že v podniku najnovšie aktualizovali detské menu, takže si tu určite vyberú aj tí najmenší.
Ako si pripraviť sushi doma? Jednoduchý návod nájdete na ďalšej strane »»»
Strana
1/2