Reklama

Jablká 5-krát inak: Rýchle a lacné recepty pre celú rodinu

ilustračné, pixabay.com

Zdroj: ilustračné, pixabay.com

Reklama

Miluje jablká a neviete, čo s nimi? Prinášame vám skutočne lahodné inšpirácie, pri ktorých sa vám budú zbiehať slinky. Pochutnať si môžete na jabĺčkových lievancoch, mafinoch a dokonca vám povieme, ako si vyrobíte svoj vlastný jablkový jogurt.

Príroda nám dožičila viac ako 7-tisíc odrôd jabĺk. Pomáhajú telu zbaviť sa jedov a s pomocou kyseliny jablčnej rozkladajú zvyšky tukov v našich bunkách. Ak si doprajete jedno pred jedlom, pomôže vám udržať hmotnosť na uzde. Vďaka vitamínu C strážia imunitný systém, aby bol v kondícii a zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Pravidelná konzumácia jabĺk pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia či reumatizmus. A čo je najdôležitejšie – výborne chutia. Vyskúšajte niektorý z našich receptov!

1. Rýchly jablkový koláč

Potrebujeme: 600 g nastrúhaných jabĺk, 400 g kryštálového cukru, 400 g celozrnnej múky, 4 ks vajec, 0,5 dcl oleja, 1/2 ČL sódy bikarbóny, čokoládová poleva na ozdobu, maslo na vymastenie plechu, múku na vysypanie plechu

Postup: Do misy dáme nastrúhané jablká, cukor, vajcia, všetko spolu miešame, potom pridáme múku a nakoniec sódu bikarbónu. Všetko dobré ešte raz premiešame. Plech vymastíme a vysypeme múkou, potom vylejeme pripravené cesto. Rúru vyhrejeme na 200 °C a pečieme 35-40 minút. Necháme vychladnúť a nakoniec polejeme čokoládovou polevou.


Zdroj: pixabay

2. Jablkové lievance

Potrebujeme: 300 g nastrúhaných jabĺk, 3 dcl mlieka, 250 g hladkej múky, 1 vajce, 1 balenie vanilkového cukru, 1/2 balenia kypriaceho prášku, džem

Postup: Jablká očistíme a nastrúhame. Všetky suroviny vymiešame ručným mixérom. Vysmážame na oleji a v lievancovej panvici. Potom zlepujeme džemom.


Zdroj: pixabay

3. Prevrátený jablkový koláč

Potrebujeme: 1 kg nastrúhaných jabĺk, 2 balenia vanilkového cukru, 2 balenia škoricového cukru

Cesto: 4 ks vajec, 8 PL vlažnej vody, 250 g kryštálového cukru, 1 balenie prášku do pečiva, 150 g polohrubej múky

Postup: Vyhrejeme rúru na 200 °C. Na plech si dáme papier na pečenie. Postrúhané jabĺčka zmiešame s vanilkovými a škoricovými cukrami – a to podľa chuti. Túto jabĺčkovo-škoricovú zmes dáme na papier na pečenie ako prvú vrstvu. Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešame s cukrom, postupne pridávame 8 lyžíc vody, múku.
Bielka vyšľaháme v samostatnej nádobe na tuhý sneh a nakoniec ich vmiešame do cesta. Potom nalejeme ako druhú vrstvu na jablká. Pečieme približne 35 minút. Upečený koláč vyberieme a necháme vychladnúť. Vychladnutý prikryjeme iných plechom a prekotíme naopak. Dáme dolu plech a stiahneme papier na pečenie. Na vrch môže ísť pre chuť a aj ako dekorácia ešte čokoládová poleva.


Zdroj: pixabay

4. Jablkové mufiny

Potrebujeme: 150 g trstinového cukru, 1 vajce, 80 g maslovej Hery, 200 g kyslého mlieka, 320 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 2 ČL mletej škorice, soľ (podľa chuti), 200 g nastrúhaných jabĺk

Postup: Vyšľaháme spolu rozpustenú Heru, vajce a cukor do hladkej krémovej zmesi. Potom pridáme kyslé mlieko a opäť dohladka miešame. Múku zmiešame so štipkou soli a práškom do pečiva. Jablká nastrúhame nahrubo a časť z nich nakrájame na kocky. Všetky tieto suroviny primiešame do tekutej časti cesta. Cestom naplníme papierové košíčky uložené vo forme na mafiny. Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C približne 35 minút.


Zdroj: pixabay

5. Jablkový jogurt

Potrebujeme: 1 veľké jablko, 4 sušené marhule, polovicu pomaranča, 1 lyžicu orechov kešu, 300 g jogurtu, 1 lyžicu javorového sirupu, pol lyžičky škorice, 2 lyžice pšeničných vločiek

Postup: Jablko rozkrájame na štvrtky, vykrojíme jadro, olúpeme a postrúhame. Marhule pokrájame nadrobno. Pomaranč vytlačíme a orechy pokrájame tiež nadrobno. Jogurt jemne našľaháme a vmiešame marhule, jablko, pomarančovú šťavu, sirup a škoricu. Posypeme orechmi a vločkami.


Zdroj: pixabay