Hlavný hygienik upravil vyhlášku k OTVORENIU REŠTAURÁCIÍ: Tieto opatrenia musia dodržať!
2. 1. 2022, 12:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 6:55)

Už od pondelka 3. januára sa môžu otvoriť reštaurácie, kaviarne či bary. Hlavný hygienik Ján Mikas vydal novelu vyhlášky k činnosti prevádzok. Povolené však budú len pre očkovaných a prekonaných. Pozrite, aké pravidlá v nich treba dodržať!
Zdroj: František Iván
Zdroj: Erika Ïurèová
Zdroj: matuszetak
Galéria k článku
Vláda ešte pred Vianocami rozhodla, že reštaurácie sa napokon otvoria aj u nás. Sme totiž jedinou krajinou v Európe, ktorá ich zatvorila. Novela vyhlášky hlavného hygienika Jána Mikasa k činnosti prevádzok začne platiť od pondelka 3. januára.
Anketa
Pôjdete sa najesť do reštaurácie?
„Budú sa môcť otvoriť aj pre konzumáciu na mieste, a to len pre osoby v režime OP," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. To znamená, že do prevádzok môžu pustiť len ľudí, ktorí sa preukážu očkovaním či prekonaním ochorenia covid-19 v posledných 180 dňoch.
Čo treba dodržať
- maximálna obsadenosť 50 % kapacity zariadenia
- konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky, s cieľom zabezpečiť kontrolovaný rozostup osôb,
- obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti,
- zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi
Pre neočkovaných donáška, jedálne s výnimkou
„Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných, školských a podobných jedální," doplnila Račková.