Reklama

Frizzante alebo Spumante? Someliér vysvetľuje, v čom je rozdiel a ktoré je prémiovejšie

Každé víno má svoju elementárnu špecifikáciu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Základné rozdiely vo výrobe vín ako je prosecco, sekt či šampanské sú už mnohým milovníkom perlivých a šumivých vín dobre známe. Viete však prečo je víno Spumante prémiovejšie ako Frizzante? Rozšírte si vinárske obzory s Jurajom Kordiakom, hlavným someliérom vinárstva Hubert J.E.

Každé víno má svoju elementárnu špecifikáciu. Sekt je šumivé akostné víno, ktorého názov pochádza zo strednej Európy. Pri jeho výrobe je základom cuveé – víno, ktoré je tvorené z niekoľkých odrôd najlepších bielych suchých vín. Sekt zreje minimálne 6 mesiacov v nerezových tankoch alebo vo fľaši minimálne 12 mesiacov. Sekty sú v porovnaní s proseccom plnšie a vyzretejšie.

Šampanské sa vyrába výlučne len v regióne Champagne vo Francúzsku, v okolí mesta Remeš asi 130 km od Paríža. Ide o výrobu šumivých vín tradičnou metódou zrenia vo fľaši v oblasti Champagne. Táto metóda je základným pilierom tejto výroby na svete. Champagne zreje aj niekoľko rokov vo fľaši a ide o plné a vyzreté šumivé vína. Základnými odrodami sú: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

Prosecco je vyrobené z určenej oblasti Veneto v Taliansku. Vyrába sa buď metódou Frizzante, alebo metódou Spumante.

Čítajte na ďalšej strane: Aký je rozdiel medzi Frizzante a Spumante? >>

Frizzante vína sa vyrábajú iba jednou metódou – Charmat, keď zrejú vo veľkých 50 000 l oceľových nádržiach po dobu 6 mesiacov. Takéto vína sa vyznačujú svojou ľahkosťou, jemným perlením a nižším obsahom oxidu uhličitého v rozmedzí 2 až 5 gramov/liter pri najvyššom tlaku 2,5 atmosféry. Uzáver fľaše je šraubový.

Spumante vína sa môžu vyrábať dvomi prírodnými spôsobmi. Buď spomínanou metódou Charmat, alebo tradičnou metódou, pri ktorej víno opätovne zreje priamo vo fľaši minimálne 12 mesiacov. Pri týchto vínach je zachovaná korková zátka a má dlhšie perlenie.

Doba kvasenia Spumante prosecca Mionetto metódou Charmat je omnoho kratšia a trvá iba od 30 do 80 dní, ak ju porovnáme s tou istou metódou pri zrení sektu Hubert Club, pri ktorom víno kvasí až 6 mesiacov – víno je tak plnšie a vyzretejšie. Spumante vína vyrobené metódou Charmat sú nielen suché, ale aj aromatické a sladké.

„Mionetto je porovnateľné s Hubert Club práve zrením vo veľkoobjemových tankoch z ocele a majú podobné jemné perlenie. Jeho odroda Glera je podobná Rizlingu vlašskému, ktorý sa  dáva do kupáže pri výrobe šumivého vína v rade Hubert Club,“ vysvetľuje podobnosť medzi týmito druhmi Spumante vín Juraj Kordiak, hlavný someliér vinárstva Hubert J.E.

Nech sa už rozhodnete pre Spumante Prosecco či sekt, vhodné je ich vychutnávať ako aperitív na rôznych kultúrnych a spoločenských podujatiach alebo rodinných oslavách.