Ak chcete zhodiť, pri ovocí si vyberajte také druhy, kde je cukru menej a vlákniny viac. „Keď je cukor viazaný spolu s vlákninou, ktorá ho v podstate uzamyká, tak sa do nášho organizmu vstrebáva oveľa pomalšie ako cukor, ktorý by ste vypili napríklad v nápoji,“ vysvetľuje lekár Igor Bukovský.

So smoothie neschudnete

Populárne smoothie nie je podľa Bukovského správne riešenie. Vtedy vlastne len mechanicky rozbijeme ovocie a uvoľníme cukor, ktorý sa do nášho tela vstrebe oveľa rýchlejšie. Ak rýchlo získanú energiu hneď nespotrebujeme, uloží sa vo forme tuku.

Ovocné šťavy sú škodlivejšie ako konzumácie čerstvých plodov. „Keď však ovocie hryzieme, náš tráviaci trakt ho musí spracovať mechanicky a cukor sa tak uvoľňuje pomalšie,“ dopĺňa expert na výživu. Podľa Bukovského sa cukru v ovocí síce vyhýbať nemusíme, ale môže nám narobiť poriadne problémy.

Melón zmenil brucho na balón!

V dozretom ovocí je viac jednoduchých cukrov – glukózy a fruktózy, takže je kalorickejšie. A práve fruktóza môže spôsobiť veľký problém pri vstrebávaní do organizmu. Lekár Bukovský prezradil šokujúcu skúsenosť jeho klientky, ktorá za ním prišla so slovami: „Zjedla som misku červeného melónu a o dve hodiny som už mala obvod brucha o 24 centimetrov väčší!“

Je to vôbec možné? Odborník tvrdí, že áno. „Melón je kombinácia problémových FODMAP-ových sacharidov, ktoré niektorých ľudí strašným spôsobom nafukujú. Môžu spôsobovať aj prejavy syndrómu dráždivého hrubého čreva,“ prekvapuje Bukovský.

V ktorom ovocí je najviac cukru? Čítajte na ďalšej strane >>