Experiment študenta medicíny potvrdil: Na tlak zaberie čaj, víno aj čokoláda
19. 4. 2016, 10:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:19)

Zdroj: archív školy
Proti vysokému krvnému tlaku si možno už čoskoro naordinujeme čokoládu, zelený čaj alebo červené víno. Všetky tieto pochutiny sú totiž zdrojom epikatechínu – prírodného antioxidantu, ktorý pomáha udržať tlak na uzde. Potvrdil to experiment študenta Univerzity Komenského Štefana Lukáča.
Talentovaný študent Lekárskej fakulty UK v Bratislave sledoval účinok podávania epikatechínu na špeciálnom druhu potkanov, u ktorých sa od piateho týždňa života začína spontánne rozvíjať vysoký krvný tlak – hypertenzia.
V čokoláde je epikatechín, ktorý spomaľuje stúpanie tlaku.
Foto: Shutterstock
„Práve vtedy sme týmto potkanom podávali epikatechín rozpustený v pitnej vode. Následne sme sledovali krvný tlak a pulz a robili analýzu tkanív, napríklad – či a ako ovplyvňuje epikatechín produkciu oxidu dusnatého a voľných kyslíkových radikálov v ľavej komore srdca a aorte. Sledovali sme aj funkčné charakteristiky rôznych ciev a iných parametrov,“ priblížil Štefan Lukáč.
Ukázalo sa, že potkany, ktoré epikatechín prijímali, mali nižší tlak ako tie, čo ho nedostávali. Epikatechín spomalil rozvoj hypertenzie. Keďže najbohatším zdrojom epikatechínu sú kakaové bôby, na hypertenziu by mohla zabrať čokoláda s vysokým podielom kakaa. Epikatechín sa nachádza aj v zelenom a čiernom čaji, červenom víne či ovocí.
Znamená to, že ak chcete predísť problémom s vysokým krvným tlakom, ktorý ohrozuje cievy i srdce, oplatí sa častejšie zaradiť spomínané potraviny a nápoje do svojho jedálneho lístka. Nezabúdajte si tiež pravidelne sledovať svoj krvný tlak.
Aj keď sa nebezpečne zvýši, bolesť necítite, takže o to je zradnejší! Jeho ideálna hodnota je 120/80 mmHg. Vysoký krvný tlak je jedným z hlavných rizikových faktorov ischemickej choroby srdca a cievnych mozgových príhod.