Hygienici varujú Slovákov: Hrozia vám silné infekcie a dokonca otrava, TOTO nikdy nerobte!
20. 5. 2021, 13:15 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:31)

Zdroj: ev
Záplavy sú najčastejším typom prírodných katastrof. V posledných dňoch prudké lejaky zasiahli väčšinu Slovenska a napáchali obrovské škody. Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na riziko infekcie či otravy. Následky na zdraví aj majetku sa však dajú znížiť, keď budete konať správne a rýchlo. Úrad preto zverejnil postup ako škody správne likvidovať a aké hygienické postupy treba dodržať. Zapamätajte si 6 zásad.
Zdroj: Ján Krošlák
Zdroj: tasr
Zdroj: Plus jeden deň
Galéria k článku
1. Myslite na hygienu
Ruky si umývajte často a dôkladne mydlom. Hlavne po styku s predmetmi, ktoré boli v kontakte so záplavovou vodou alebo kalmi. Zranenia treba okamžite ošetriť a vydezinfikovať, aby sa do tela nedostala infekcia. To platí aj pri rozškrabaných štípancoch od hmyzu a záderoch. Používajte ochranné prostriedky ako gumené rukavice, gumený plášť, pevná nepremokavá obuv.
2. Pite len balenú vodu
Vodu z vodovodu či zo studne je možné na pitie, varenie a umývanie používať až keď oficiálne potvrdia jej zdravotnú bezpečnosť. Dovtedy používajte balenú vodu alebo vodu dovezenú cisternami. Kvalitu vody v studni si dajte preveriť aj vtedy, ak vaša studňa nebola priamo zaplavená.
3. Potraviny vyhoďte
Nejedzte potraviny zaplavené vodou, kalom a bahnom. Vyhoďte otvorené balenia potravín, vrecúškové balenia korenín, bylín, čajov, tiež múky, obilniny, cukor a kávu či všetky potraviny v papierových látkových a celofánových obaloch (soľ, cereálie, cestoviny, ryža, sušienky, čokoláda) – a to aj v prípade, ak by vyzerali ako suché a neporušené. Ponechať si môžete hermeticky balené potraviny v skle, kovových obaloch a tuhých plastových obaloch, ak nie sú poškodené. Nekonzumujte ani potraviny z nefunkčných chladničiek viac ako po 2 hodinách a z nefunkčných mrazničiek po 4 hodinách. Všetky poľnohospodárske plodiny dlhodobo zaplavené čo i len čiastočne povodňovou vodou, kalmi a bahnom sú zdraviu škodlivé.
Ďalšie 3 dôležité zásady nájdete na ďalšej strane »»»
4. Vysušte dom, umyte nábytok
V miestnostiach urobte prievan, použite ventilátory a teplovzdušné zdroje. Odstráňte nečistoty a bahno z nábytku, dôkladne ich umyte vodou. Odstráňte zvlhnuté tapety a opadávajúce omietky. Nábytok, podlahy, steny, nádoby, dopravné prostriedky dezinfikujte vhodným prostriedkom, najčastejšie na báze chlóru.
5. Bielizeň vydezinfikujte
Silne znečistenú bielizeň namočte na 4 hodiny do vhodného dezinfekčného prostriedku, menej znečistenú bielizeň na hodinu. Potom ju vyperte. Dezinfekčné prostriedky môžu mať aj bieliace účinky, preto cennejšie šatstvo vysušte, vykefujte a dajte vyčistiť v profesionálnej čistiarni.
6. Uhynutých zvierat sa nedotýkajte
Živočíšne odpady môže likvidovať len kafilérna služba. V záplavových oblastiach sa uhynuté zvieratá nesmú zakopávať do zeme.