Dobrá správa pre mlsné jazýčky: 5 dôkazov o tom, že čokoláda je zdravá!
12. 9. 2016, 20:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:07)

Zdroj: Pixabay
Mnohí z nás čokoládu považujú za jednu z najlepších pochutín na svete. Horká čokoláda má navyše zdravé účinky na náš organizmus. Vôbec z nech nemusíte pribrať, určite vám však zdvihne náladu a vyčarí úsmev na perách.
Stará indiánska legenda hovorí, že aztécky boh Quetzalocoati alebo operený had zostúpil z nebies a priniesol na zem kakaovník, ktorý ukradol v raji. Aztékovia verili, že kakaovník je vzácny strom, ktorý je symbolom života a plodnosti. A veru čokoláda je známe afrodiziakum. Okrem toho, že vám dodá energiu, ak budete konzumovať horkú čokoládu alebo čokoládu s vysokým obsahom kakaa, nepriberiete z nej a vášmu telu to len prospeje.
Indiáni čokoládu pili ako horký nápoj ochutený koreninami.
Zdroj: Pixabay
1. Plná antioxidantov
Horká čokoláda obsahuje značné množstvo antioxidantov, najmä flavonoidov, ktoré tiež nájdete v červenom víne, ovocí a zelenine. Dokonca sa zdá, že má oveľa viac flavonoidov ako iné jedlá. Tieto látky chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok vo vašom tele, aj pred škodlivinami zvonka.
Kakaové bôby obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok.
Zdroj: Pixabay
2. Spraví vás šťastnými
Čokoláda uvoľňuje hormóny šťastia - endorfíny, ktoré nielen povzbudia, ale tiež znižujú stavy úzkosti. Navyše je tiež bohatá na horčík, ktorý takisto zdvihne náladu a ženám s predmenštruačným syndrómom zníži zadržiavanie vody v tele. Nie je teda náhoda, že ženy, ktoré trpia PMS, zvyknú v tomto období mesiaca zatúžiť po čokoláde. Nuž keď si telo pýta, netreba sa tomu brániť. Nesmiete to s ňou ale prehnať. Pásik čokolády je v poriadku, ale keď po vás ostane len prázdny obal, svoje telo zásobíte zbytočným cukrom a tukom.
Ženám uľahčí pri PMS.
Zdroj: Pixabay
3. Pomáha pri rizikovom tehotenstve
Podľa najnovšej štúdie, látka teobromín, ktorá sa v čokoláde nachádza, môže znížiť riziká súvisiace s tehotenstvom. Čím tmavšia čokoláda, tým lepšie. Komplikácia pri tehotenstve zvaná preeclampsia, sa najčastejšie prejaví zvýšeným krvným tlakom u ťarchavých žien. Čokoláda pomáha znížiť toto riziko až o 69 percent.
4. Ochráni vaše srdce
Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú 70-percentnú horkú čokoládu, preukázali podľa nedávnej štúdie viditeľné zlepšenie krvného obehu. Dôležitý bol však obsah kakaa. Čím tmavšia a horkejšia, tým lepšia pre vaše srdce. Čokoláda pomáha udržať naše srdce zdravé nielen znížením krvného tlaku, ale aj otvorením ciev a zmenšením zápalov.
5. Zlepší pokožku
Výskumníci z nemeckej Univerzity Heinricha Heineho vystavili jedákov čokolády ultrafialovému svetlu a zistili, že títo ľudia mali po šiestich týždňoch menšie začervenanie pokožky. „Veríme, že zložky v čokoláde fungujú ako UV filtre,“ povedal vedúci štúdie Wilhelm Stahl. Po dvanástich týždňoch mali jedáci čokolády dokonca o 42 percent jemnejšiu pokožku. Znepokojuje vás akné? Nemusí, podľa výskumu na austrálskej Univerzite v Newcastle totiž neexistuje žiaden dôkaz o tom, že čokoláda spôsobuje vyrážky.
Milujú ju malí aj veľkí.
Zdroj: Pixabay
Takto sme sa dostali k čokoláde, ako ju poznáme dnes:
- História čokolády začína pred viac ako 3000 rokmi, kedy si ju indiáni pripravovali ako horký nápoj.
- Do Európy sa čokoláda dostala v 15. storočí vďaka španielskemu dobyvateľovi Hernando Cortézovi.
- Od 16. storočia prenikla do Francúzska, kde ju bohatí pili v čokoládovniach ako horúci nápoj.
- Holandský lekárnik Conrad van Houten ako prvý oddelil kakaové maslo z kakaovej hmoty a vymyslel na to lis. Vďaka jeho vynálezu sa od roku 1828 mohla čokoláda vyrábať aj v pevnej forme.
- V roku 1875 Švajčiar Daniel Peter prišiel s nápadom pridať do čokolády mlieko s cukrom a vzniká prvá mliečna čokoláda.
- Až do tretice sa Švajčiarovi Rodolphovi Lindtovi podarilo v roku 1879 vyrobiť čokoládu, ktorá sa rozpúšťala na jazyku.
- K rozmachu čokolády pomohli aj prvá a druhá svetová vojna, kedy sa čokoládu kvôli energii dodávali vojakom.