Do POTRAVÍN sa budú pridávať ČERVY. Únia stanovila zoznam, kde všade ich nájdete!
2. 2. 2025, 10:21

Zdroj: mh
Európska komisia povolila použitie prášku z lariev potemníka múčneho v potravinách. Pridávať sa bude môcť do chleba, cestovín alebo syrov. Použitie musí výrobca uviesť v zložení, rovnako tak označiť prášok ako alergén.

Zdroj: mh

Zdroj: mh

Zdroj: mh
Galéria k článku
Nariadenie, ktorým povolila použitie prášku z celých lariev potemníka múčneho, schválila Európska komisia minulý týždeň. Použitie na päť rokov povoľuje iba francúzskej spoločnosti Nutri'Earth, uvádza web Fakt.pl. Ako chutí jedlo s pridaným hmyzom? Rozoznáte to od klasického jedla, sa dozviete v našej galérii.
"Prášok z celých lariev potemníka múčneho, Tenebrio molitor, ošetrený UV žiarením sa povoľuje na uvedenie na trh v Únii," píše sa v nariadení. Stanovuje potraviny, v ktorých sa môže prášok objaviť. Konkrétne ide o chlieb, pečivo, cukrárske výrobky, cestoviny, spracované výrobky zo zemiakov, syry a výrobky zo syra a ovocné a zeleninové kompóty.
Anketa
Ochutnali ste už potravinu, ktorá obsahuje hmyz?
"Vo svojom vedeckom stanovisku dospel Európsky úrad pre bezpečnosť potravín k záveru, že prášok z celých lariev potemníka múčneho ošetrený UV žiarením je za navrhnutých podmienok použitia a pri navrhovaných úrovniach použitia bezpečný," popísala komisia. Posúdenie úrad vykonával na žiadosť Nutri'Earth, uvádza portál tn.nova.cz.
O použití musí výrobca informovať v zložení produktu. Podľa úradu pre bezpečnosť potravín môže prášok z potemníka vyvolať alergické reakcie u osôb alergických na kôrovce a prachové roztoče. Prášok preto bude musieť na balení byť označený ako alergén. Toto nariadenie nadobúda účinnosť 10. februára.
"Už teraz sa môžu niektoré ďalšie druhy hmyzu legálne v EÚ predávať na konzumáciu. Týka sa to cvrčka domáceho alebo saranča sťahovavé. "O prítomnosti hmyzu v potravine musí byť spotrebiteľ vždy informovaný prostredníctvom značenia na obale potraviny," uviedla česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia.
"Pridanie hmyzu do potravín je v súčasnej dobe skôr marketingovým lákadlom. Ceny takýchto potravín sú obvykle vyššie a výrobcovia obsah hmyzu naopak zdôrazňujú," dodala k tomu, či sa treba obávať skrytého hmyzu v jedle.
Konzumáciu červov EÚ schválila už v roku 2021.
