Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Deväť tipov ako jednoducho rozoznáte slovenskú kuracinu od poľskej!

Ak chcete jesť kvalitne a bezpečne, stavte na hydinu chovanú aj zabitú na Slovensku.

Zdroj: mz

Reklama

Ak chcete jesť kvalitné mäso, kupujte slovenské. Kým u nás sú zákony na spracovanie mäsa prísne, Poľsko má v Bruseli výnimku. Kurčatá môžu napríklad chladiť vodou, čím hrozí nákaza salmonelou. Poradíme vám, ako sa spoľahnúť, že mäso je kvalitné.

Aby ste spoznali, či kupujete naozaj kvalitu, nemusíte sa spoliehať len na etiketu alebo to, čo vám povie predavač. Pri kúpe kuraťa či inej hydiny si všímajte tieto znaky. Zhrnul ich portál masodomov.sk.

1. Hmotnosť a veľkosť

Poľská hydina je omnoho väščia, výnimkou nie sú kuracie štvrte s hmotnosťou 500 g, prsia vážiace 350 - 400 g. Ak nájdete celé kurča ťažšie ako 2 kg, určite je poľské.

2. Farba

Koža poľskej hydiny má jasnú bielu farbu. Súvisí to s chladením vodou. Obsahuje zdravotne bezpečné množstvo chlóru, ktorý má zlikvidovať mikroflóru na povrchu kuraťa.

3. Povrch

Pri chladení vzduchom je koža suchá, miestami môže mať hnedé škvrny spôsobené oxidáciou. Poľská hydina je lesklá, akoby sviežejšia, spôsobuje to vyšší obsah vody.

4. Porcovanie

Poliaci pri porcovaní často nechávajú prsnú chrupavku, prsia sú spojené do páru. Poľskou špecialitou je aj kurací krk ponechaný na trupe, či nedbalo oddelené zadné štvrte.

5. Opracovanie

Všímajte si aj kvalitu opracovania - zostatky peria, krvavé podliatiny, polámané končatiny.

6. Uskladnenie nechá stopy

Po dlhšom či nesprávnom uskladnení sa koža hydiny obalí vrstvou slizu, ktorý produkujú baktérie z povrchu mäsa a kura jemne zapácha.

7. Pri tepelnom spracovaní

Poľské kura pri varení uvoľní viac vody, takže pri dusení máme v hrnci viac šťavy a pri pečení nám viac prská olej.

8. Pri jedení

Kvalitné kura spoznáte aj podľa hnedej farby mäsa tesne pri kosti, čo signalizuje obsah minerálnych látok.

9. Cena

Poľské kura bude vo väčšine prípadov lacnejšie než slovenské.

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS