Deväť tipov ako jednoducho rozoznáte slovenskú kuracinu od poľskej!
28. 1. 2018, 8:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 12:54)

Zdroj: mz
Ak chcete jesť kvalitné mäso, kupujte slovenské. Kým u nás sú zákony na spracovanie mäsa prísne, Poľsko má v Bruseli výnimku. Kurčatá môžu napríklad chladiť vodou, čím hrozí nákaza salmonelou. Poradíme vám, ako sa spoľahnúť, že mäso je kvalitné.

Zdroj: archív

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: archív
Galéria k článku
Aby ste spoznali, či kupujete naozaj kvalitu, nemusíte sa spoliehať len na etiketu alebo to, čo vám povie predavač. Pri kúpe kuraťa či inej hydiny si všímajte tieto znaky. Zhrnul ich portál masodomov.sk.
1. Hmotnosť a veľkosť
Poľská hydina je omnoho väščia, výnimkou nie sú kuracie štvrte s hmotnosťou 500 g, prsia vážiace 350 - 400 g. Ak nájdete celé kurča ťažšie ako 2 kg, určite je poľské.
2. Farba
Koža poľskej hydiny má jasnú bielu farbu. Súvisí to s chladením vodou. Obsahuje zdravotne bezpečné množstvo chlóru, ktorý má zlikvidovať mikroflóru na povrchu kuraťa.
3. Povrch
Pri chladení vzduchom je koža suchá, miestami môže mať hnedé škvrny spôsobené oxidáciou. Poľská hydina je lesklá, akoby sviežejšia, spôsobuje to vyšší obsah vody.
4. Porcovanie
Poliaci pri porcovaní často nechávajú prsnú chrupavku, prsia sú spojené do páru. Poľskou špecialitou je aj kurací krk ponechaný na trupe, či nedbalo oddelené zadné štvrte.
5. Opracovanie
Všímajte si aj kvalitu opracovania - zostatky peria, krvavé podliatiny, polámané končatiny.
6. Uskladnenie nechá stopy
Po dlhšom či nesprávnom uskladnení sa koža hydiny obalí vrstvou slizu, ktorý produkujú baktérie z povrchu mäsa a kura jemne zapácha.
7. Pri tepelnom spracovaní
Poľské kura pri varení uvoľní viac vody, takže pri dusení máme v hrnci viac šťavy a pri pečení nám viac prská olej.
8. Pri jedení
Kvalitné kura spoznáte aj podľa hnedej farby mäsa tesne pri kosti, čo signalizuje obsah minerálnych látok.
9. Cena
Poľské kura bude vo väčšine prípadov lacnejšie než slovenské.
Prečítajte si tiež:
- Zlá pleť aj výkon v posteli? Telo volá dôležitý minerál
- Len chcieť dojčiť nestačí. 6 pravidiel vám ho uľahčí rozbehnúť
- Na prelome mesiaca hrozí chrípková epidémia! Ste v riziku?
- VIDEO: Neklame vás zrak! Z tučka sa za rok stal lámač dievčenských sŕdc
- Nielen sadra, pozrite si super trik na urýchlenie liečby zlomeniny
- NOVÝ HIT, ktorý vás okamžite dostane: Chudnite s čokoládou