Desivé podozrenie nemeckých vedcov: Alobal môže odštartovať rakovinu!
2. 9. 2016, 8:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:05)

Zdroj: Ilustračné: Pixabay
Ak zvyknete grilovať v alobale a balíte doň rôzne potraviny, mali by ste sa mať na pozore! Podľa najnovších zistení nemeckých vedcov sa hliník, ktorý alobal obsahuje, usadzuje v našom tele a môže spôsobiť závažné ochorenia! Čo na to odborníci na Slovensku?
Spolkový úrad pre hodnotenie rizík v Nemecku, ktorý vypracúva znalecké posudky a stanoviská k otázkam bezpečnosti potravín, varuje. Alobal by mohol byť jedným z aktivátorov rakoviny prsníka, ale tiež Alzheimerovej choroby! Túto šokujúcu informáciu uverejnil český denník Blesk.
Ohrozené obličky aj pečeň
Podľa spomínaného úradu sa z alobalu pri grilovaní môžu uvoľňovať hliníkové ióny, ktoré následne preniknú do potravín. Mohli by byť nebezpečné pre naše obličky, pečeň, mozog, pľúca, štítnu žľazu a dokonca cez placentu môžu ohroziť aj nenarodené dieťatko. Z alobalu sa tiež uvoľňujú hliníkové ióny, keď sú v ňom zabalené jablká, citrusy, kyslé alebo slané potraviny.
Pohlreich tvrdí, že treba používať len kvalitný alobal.
Zdroj: Pixabay
Ak alobal, tak len kvalitný!
Známy televízny šéfkuchár Zdeněk Pohlreich je tiež opatrný. „Alobal v kuchyni používam fakt minimálne. Potraviny si doň balím, ale skôr doma... radšej idem smerom plastových potravinových vreciek,“ uviedol Pohlreich pre Blesk s tým, že si nemyslí, že by to bol problém alobalu všeobecne. „Platí, že čím lacnejší, tým menej kvalitný,“ pripomenul.
Je dôvod na paniku?
Oslovili sme skúsených odborníkov na Slovensku, ktorí sa venujú problematike účinku kovov na naše zdravie. Zhodli sa v tom,. že dôvod na paniku rozhodne nie je. „Alobal je neškodný. Doteraz sa nezistilo, že by potraviny balené do alobalu predstavovali pre človeka nejaké riziko. Samozrejme, platí to v prípade, ak nie je alobal vystavovaný rôznym vplyvom, napríklad veľmi vysokej teplote alebo pôsobeniu rôznych chemikálií,“ ozrejmil pre pluska.sk docent Martin Kopáni, prednosta Ústavu lekárskej fyziky, biofyziky, informatiky a telemedicíny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.
Podľa našich odborníkov, nie je dôvod na paniku, žiadne riziká neboli potvrdené.
Zdroj: Pixabay
Pozor na kyslé ovocie
Nemecký úrad tvrdí, že najväčšie nebezpečenstvo alobal predstavuje vtedy, keď doň balíme kyslé ovocie, ale napríklad aj nakladané uhorky. Kopáni to pripúšťa: „Po dlhodobom pôsobení štiav z ovocia, ktoré je poškodené, rozmačkané by mohlo dochádzať k uvoľňovaniu iónov hliníka z alobalu,“ upozorňuje, zároveň však dodáva: „Ale to by muselo byť dlhodobé pôsobenie a ovocie by skôr zhnilo. Takéto ióny hliníka by sa uvoľnili do okolitej šťavy, prípadne do hnilého ovocia, ktoré aj tak nebude nikto jesť.“
Hliník je aj v potravinách
Keďže hliník sa prirodzene nachádza aj v potravinách, existujú limity, ktoré by sme nemali prekročiť. Nie sú však jednoznačné a závisia od mnohých faktorov. „Napríklad človek so zhoršenou funkciou obličiek bude vylučovať menšie množstvo hliníka, ktoré prijal napríklad v potrave, vode, mlieku ako zdravý človek,“ objasňuje Peter Celec, prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny. „Z medicínskeho hľadiska je vzťah rizika chorôb a príjmu hliníka prinajlepšom vágny. Napríklad vzťah s rizikom pre Alzheimerovu chorobu sa okrem prvej štúdie už v ďalších štúdiách nezopakoval,“ tvrdí lekár.
Viaceré experimenty na zvieratách potvrdili možnú neurotoxicitu z hliníka, no Celec pripomína, že sa pri nich používali také dávky hliníka, ktoré nie je možné u ľudí predpokladať. „V súčasnosti nie je žiaden dôvod na predpoklad, že by alobal alebo iné formy hliníka mali zásadný vplyv na zdravie. Myslím si, že aj u detí je vyššie riziko, že sa alobalom zadusia ako to, že to bude mať toxický vplyv,“ uzatvára Peter Celec.