Reklama

DESIVÉ FAKTY Žalúdočnú katastrofu na dovolenke môže spôsobiť jediná vec. Takto sa jej vyhnete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michal Páleník: Toto jedzte a vaša cukrovka bude pod kontrolou
    Reklama

    Dovolenka, čas oddychu, relaxu a objavovania nových chutí. Ale pozor! Vaše gastronomické dobrodružstvo sa môže rýchlo premeniť na nočnú moru. Nie je nič horšie, ako keď vám dovolenku pokazí žalúdočná katastrofa po nezabudnuteľnej večeri. Ako si vychutnať lokálne špeciality a neskončiť pri doktorovi?

    Láka tradičný šopský šalát v Bulharsku, turecký kebab, chorvátske čevapi, alebo pikantná čabajka pri Balatone? Mali by ste vedieť, že aj tá najlákavejšia kuchyňa môže skrývať riziká. Otravy jedlom nie sú počas letných dovoleniek ojedinelým javom a turisti môžu skončiť v miestnych nemocniciach na infúziách.

    Desivé fakty: Zlá hygiena môže zničiť tráviaci systém. Čítajte...

    Letné štatistiky sú neúprosné. Až polovica dovolenkárov zažije počas svojho pobytu problémy so žalúdkom. Počas dovolenkovej sezóny výskyt hnačky výrazne stúpa a postihuje až 80 % dovolenkárov.

    Pokazené jedlo alebo zlé hygienické podmienky v reštauráciách môžu viesť k vážnym zdravotným problémom,“ varuje Adrián Doboly, odborník na imunitu z biotechnologického inštitútu Natures. Ak si nedáte pozor, môže vás stretnúť nielen hnačka či vracanie, ale aj riziko dehydratácie a straty minerálov. „Vyskúšajte rehydratačné roztoky a pravidelne dopĺňajte tekutiny, inak vám hrozí hospitalizácia,“ dodáva odborník na imunitu.

    Ak si nechcete pokaziť dovolenku, mali by ste sa vyhýbať turistickým pasciam. Prázdne reštaurácie alebo tie, kde vás nalákajú „lákači“ s menu v ruke, sú jasným znamením problémov. Ak chcete naozaj zažiť atmosféru mesta, choďte do menších uličiek. Miestni vám odporučia tie najlepšie miesta, kde si pochutnáte na skutočne tradičných pokrmoch. „Ak je podnik prázdny, jedlo tu stojí a riziko kontaminácie je vysoké. Základné pravidlo vareného jedla je, že jeho teplota nemôže klesnúť pod 70°C, inak hrozí riziko bakteriálnej kontaminácie“ upozorňuje odborník na imunitu.

    Anketa

    Patríte k ľuďom, ktorí na dovolenke radi ochutnávajú miestne pokrmy?

    • áno, samozrejme22%
    • väčšinou áno4%
    • nie, nerád/a experimentujem54%
    • áno, ale iba keď viem, že je všetko bezpečné18%

    Hlasovanie bolo ukončené