Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Dary mora môžu byť aj krutou pomstou: Z tejto ryby hrozí ochrnutie a pomalá smrť!

Správna tepelná úprava darov mora zabije parazity.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Aj vy si na dovolenke radi pochutnáte na mušliach, ktoré si doma nedoprajete? Sú mimoriadne zdravé najmä pre bohatý obsah omega3 mastných kyselín, no môžu byť aj veľmi zradné. Urobíte lepšie, ak ich nebudete jesť surové. Poradíme vám tiež, na čo pozor, keď si ich budete chcieť pripraviť sami doma.

Morské plody sú častou príčinou ochorení z jedla. Mušle, ustrice či krevety často vyvolávajú hnačkové ochorenia, ako je salmonelóza a šigelóza. Všetky druhy týchto pochúťok môžu prenášať pečeňovú či pľúcnu motolicu, morskú hlísticu a niektoré ďalšie choroby, ktoré vedia vyvolať problémy chronického charakteru. Niektorí ľudia sa po zjedení plodov mora infikovali dokonca vírusom hepatitídy A – dostali infekčnú žltačku.

Riziko je i v tom, že mnohé môžu byť nakazené mäsožravou baktériou vibrio vulnificus. Táto baktéria, známa aj ako kliatba Karibiku, ohrozuje najmä ľudí s oslabenou imunitou, cukrovkárov i reumatikov. Keď sa dostane do otvorenej rany, môže narobiť poriadne zdravotné komplikácie. No prenáša sa tiež orálnou cestou, teda konzumáciou nakazenej potraviny. Výživová poradkyňa Barbara Sviežená upozorňuje na to, že mnohí ľudia majú problém aj s ich trávením.

Zdroj: shutterstock

Keďže sa mušle živia planktónom, spolu s ním prehltnú aj baktérie či vírusy.

„Dary mora predsa len nie sú pre nás typickou obživou. Napríklad slávky majú vysoký obsah sodíka, jedna dávka môže obsahovať aj viac ako 600 miligramov, čo môže uškodiť ľuďom so srdcovocievnymi ochoreniami,“ vysvetľuje odborníčka. Aj ľudia s vysokým tlakom by si podľa nej mali príjem sodíka kontrolovať.

Všetky tieto riziká môžete výrazne znížiť správnym skladovaním, prípravou a tiež servírovaním morských pochúťok. Morské živočíchy sú unikátne aj tým, že mnohé z nich sa jedia surové, napríklad ustrice. Tu si však treba dať veľký pozor. Musíte si byť stopercentne istí, že neboli dlho vystavené vysokým teplotám. V opačnom prípade riskujete otravu.

Aj tieto pliagy prenášajú

Otrava ciguatera

Výskyt tejto choroby sa stále zvyšuje, a to pre čoraz väčšie znečistenie morí. Prenášajú ho morské plody, ktoré sa živia jedovatými riasami. Hrozí najmä v exotike. Otrava sa prejavuje nevoľnosťou, ale aj poruchami krvného obehu.

Zdroj: shutterstock

Otrava ciguatera

Žltačka typu A a E

Morské plody môžu byť kontaminované odpadovou vodou, ktorá obsahuje vírusy hepatitídy A aj E. Nákaza, ktorá hrozí pri nedostatočnej tepelnej úprave, sa prejaví únavou, teplotou, zožltnutím pokožky a tmavým močom.

Zdroj: shutterstock

Žltačka typu A a E

Salmonelóza

Baktéria salmonela, ktorá vyvoláva nepríjemnú salmonelózu, sa môže nachádzať aj v morských plodoch. Preto ich treba dostatočne tepelne upraviť. Choroba sa prejaví bolesťami brucha, vracaním, hnačkami a teplotami.

Táto zabíja!

V tropických moriach žijú aj homôlky, ktoré môžu usmrtiť jedovatým ostňom aj človeka! Uložený je v osobitnom vačku vnútri tela, ktorého vývod je v „chobote“ pri ústí mušle. Chobot vystrelí osteň podobne ako harpúnu.

Zdroj: Profimedia

Táto zabíja!

Japonská pochúťka, pri ktorej ide o život

Na prvý pohľad pôsobí štvorzubec, ryba fugu, nevinne. Mäso z nej je v Japonsku považované za extrémnu delikatesu. Ale pozor, môže zabiť! Fugu pripomína nafúknutú plávajúcu loptu, jej vnútornosti sú však plné silného jedu tetrodotoxín. Pri príprave je preto veľmi dôležité použiť len čisté mäso.

Z toho sa len mierne priotrávite, pocítite stŕpnutý jazyk a pery, čo z nej robí veľkú lahôdku. Z nesprávne pripravenej ryby však hrozia kruté bolesti brucha, vracanie, hnačky a dokonca smrť. Asi najhoršie pri otrave je, že obeť býva často pri zmysloch aj v štádiu úplného ochrnutia. Každý rok sa vyskytujú desiatky takýchto otráv.

Zdroj: shutterstock

Na prvý pohľad pôsobí štvorzubec, ryba fugu, nevinne.

4 tipy: Znížte riziko otravy

Neodriekajte si túto zdravú pochúťku, no dodržiavajte zásady bezpečnosti pri nákupe, skladovaní aj príprave morských plodov. Riskovať sa nevypláca! Na čo pozor?

1. Pri nákupe: Kupujte len čerstvé plody v cudzine výlučne od dôveryhodných predajcov. Vyhnite sa podozrivo zapáchajúcim kusom. Dajte ich do osobitnej tašky, mimo iných potravín.

2. V chladničke: Skladujte ich dôkladne zabalené, ideálne pri teplote pod 5 °C. Schlaďte ich čo najskôr od nákupu a v priebehu 2 dní skonzumujte. Ak nie, uložte ich do mrazničky, kde by mali vydržať najviac 2 až 3 mesiace.

3. Pri príprave: Morské plody musíte pripraviť na dostatočne vysokej teplote. Baktérie a vírusy sa ničia varením pri  90 °C počas 90 minút. Mušle, slávky a ustrice treba variť tak dlho, kým sa neotvoria, krevety sú hotové vtedy, keď majú matný perleťový povrch.

4. Pri servírovaní: Pripravené morské plody by mali mať teplotu vyššiu ako 57 °C, inak sa v nich začnú veľmi rýchlo množiť baktérie.

Dobrá rada výživovej poradkyne

„V dňoch, keď jete mušle, si kontrolujte ďalší príjem sodíka v strave a tiež jeho obsah v minerálnych vodách,“ radí Barbara Sviežená. Problémom môže podľa nej byť aj vyšší obsah cholesterolu, ktorý sa v nich nachádza. Na druhej strane sú morské plody veľmi cenné vďaka bohatému obsahu omega3 mastných kyselín.

Vyberáme pre vás niečo PLUS