Zamestnávatelia majú hlavy v smútku. „Už teraz môžeme povedať, že extrémne zvýšenie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky zo strany poslancov bez akejkoľvek diskusie znamená jednoznačné zvýšenie nákladov, a tým aj cien. Faktom je, že 52 percent tohto navýšenia si vezme štát cez dane a odvody, nedostanú ich zamestnanci. My sme žiadali, aby sa príplatky od štátnych daní a odvodov oslobodili, ako je to v Rakúsku. Zatiaľ sa tak nestalo,“ vysvetlil Lapšanský.
Keďže nočná práca v pekárenskom priemysle tvorí takmer 80 percent, pekári vidia jediné riešenie, ako pokryť zvýšené výdavky, opäť len zvýšením cien. O koľko by sa mala zvýšiť cena pekárenských výrobkov, sa dozviete TU. „Prakticky nám vzrástla cena každej nákladovej položky vrátane miezd,“ priznáva konateľ pekárne.
Ako dodal, je reálne, že ľudia v obchodoch za kilogram chleba zaplatia 3 eurá a viac. Ešte vlani sme pritom kilo chleba kupovali za 0,99 eura. Čo sa týka rožkov, nemyslí si, že by ich cena za kus presiahla 20 centov. Drahšie však budú ostatné, najmä cukrárske výrobky.
O konečných cenách však nerozhodujú pekári, ale predajcovia, čiže vo väčšine prípadov obchodné reťazce. Milan Lapšanský upozorňuje, že by stačilo, aby si znížili svoje obchodné prirážky. „Ich obchodné prirážky neraz presahujú 100 percent ceny, za ktorú im dodávajú potravinári,“ upozornil šéf zväzu potravinárov, cukrárov a cestovinárov.