Reklama

Dá sa kúpiť menu za gastráč? Neuveríte, koľko sme zaplatili v najlacnejšom a najdrahšom podniku

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    Obedy sú opäť drahšie. Vyššie ceny pri obedných menučkách ako vlani vidia obyvatelia siedmich z ôsmich krajov. V niektorých dokonca jedlá zdraželi o dvojciferné percento, najvýraznejšie v Trnavskom kraji. Najesť sa počas pracovnej prestávky za hodnotu gastrolístka je čoraz náročnejšie. Redaktorke denníka Plus JEDEN DEŇ sa to v najdrahšom kraji bez doplatku nepodarilo!

    Reštaurácie išli s cenami hore. Podľa najnovších dát TRC indexu spoločnosti Edenred najvyššie sumy za obedy platili v prvom štvrťroku 2024 ľudia v Trnavskom kraji (9,60 eura). Tento región zaznamenal zároveň najvyšší medziročný nárast platieb. Pri porovnaní marca 2024 s marcom 2023 ide o zvýšenie až o 17 percent.

    Na druhej priečke z hľadiska výšky platieb za prvý štvrťrok 2024 skončil Košický kraj (9,07 eura) a na treťom Banskobystrický kraj (8,88 eura). Nasledujú Žilinský kraj (8,52 eura), Nitriansky (8,30 eura), Bratislavský (8,23 eura), Prešovský (8,20 eura) a Trenčiansky kraj (7,69 eura).

    Minimálna hodnota stravovacej poukážky v roku 2024 je 5,85 eura. Mnohí Slováci, najmä z najdrahšieho Trnavského kraja, sa však na sociálnych sieťach posťažovali, že im táto suma na obedové menu nestačí. Redaktorka denníka Plus JEDEN DEŇ sa to rozhodla otestovať. V Trnavskom kraji sme si vytipovali podnik s najlacnejším menu, medzi jedálňami a „táckarňami” sme našli bufet na okraji mesta.

    Samoobslužný bufet sme navštívili o 11. hodine. Len hodinu po otvorení nám však obsluha oznámila, že z troch polievok majú už iba jednu, kapustovú s klobásou. Zo štyroch hlavných jedál mali už iba dve. Za kurací cordon bleu s ryžou sme zaplatili rovných 5 eur. Polievka nás vyšla extra 1,50 eura. Hlavné jedlo s polievkou nás teda vyšlo o 65 centov viac ako je minimálna hodnota stravného lístka - 6,50 eura. „Polievka nevyzerala dobre, ale chuťou ma príjemne prekvapila. Rezeň s ryžou boli ľahko podpriemerné,” ohodnotil stravník Branis (31). Obed sme zapili malinovou malinovkou za 75 centov, čiže konečná suma sa vyškriabala na 7,25 eura.

    Kde sme našli najdrahšie menu? Koľko nás stál obed a čo nás najviac prekvapilo? Dozviete sa na ĎALŠEJ STRANE »»»

    Po tomto zážitku sme sa rozhodli navštíviť aj najdrahší podnik v Trnavskom kraji. Ten sa však nenachádzal v Trnave, ale 30 kilometrov vzdialenej Galante. V reštaurácii sme dostali na výber z dvoch polievok a deviatich druhov hlavného jedla, vrátane vegetariánskych možností.

    Najlacnejšie menu aj s polievkou by nás stálo 8,90 eura. My sme si však vypýtali to najdrahšie – rezančeky zo steaku z nízkej roštenky na miešanom šaláte. Spolu so šošovicovou polievkou s opraženým párkom nás obed vyšiel na 14,90 eura.

    Prišli sme do podniku okolo pol jednej, pričom dnu sedelo zopár ľudí. Na jedlo sme čakali dlhšie, no stálo to za to. „Polievka bola slabšia, taká obyčajná, ale to hlavné jedlo bolo výrazné a veľmi dobre dochutené. Stálo to za tie peniaze,” povedala nám spokojná zákazníčka. Ak chcete jedlo zapiť minerálkou, pripravte si ďalšie dve eurá. Celkovo sme platili 16,90 eura, čiže sme na jeden obed museli minúť tri stravné lístky a ešte doplatiť 1,55 eura.

    Anketa

    Stačí vám aktuálna výška stravného lístka na obed v reštaurácii/jedálni?

    • Áno5%
    • Nie71%
    • Nedostávam stravné lístky 16%
    • Varím si doma5%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Ak vám tieto sumy z rodinného rozpočtu na stravu nevychádzajú, alternatívou je varenie si obedov doma. Najmä dnes, keď inflácia spomaľuje. Rast cien v marci výrazne spomalil, keď medziročná inflácia dosiahla 2,3 % oproti februárovým 3,4 %. Je tak najnižšie od mája 2021, uviedol Štatistický úrad SR. „Inflácia v marci opäť citeľné spomalila a priblížila sa už aj na Slovensku k 2 % inflačnému cieľu Európskej centrálnej banky. Za prekvapivo silným marcovým zmiernením medziročného rastu cien je potrebné hľadať predovšetkým ceny potravín," zhodnotil analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

    Tie podľa neho mierne nezvyčajne v predveľkonočnom období zlacneli a v medziročnom porovnaní už vykazovali len zanedbateľný nárast. „V číslach došlo k významnej a vítanej zmene, keď ceny potravín už nie sú hlavným ťahúňom rastu cien ani na medzimesačnej, ani na medziročnej báze," doplnil analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Vyzdvihol, že v marci došlo k medzimesačnému zlacneniu v šiestich z deviatich kategórií potravín.

    Akú výšku stravných lístkov by si priali dostávať Slováci? V prieskume uviedli TÚTO sumu »»»

    Ceny v reštauráciách však ešte na to nestihli zareagovať, nakoľko ide iba o mierne zlacnenie a tiež krátky čas. Odborníčka preto vyzýva zamestnávateľov, aby svojim pracovníkom dali na stravu viac, ako je prikázané minimum.

    „Je evidentné, že ceny jedál neklesajú, ba naopak. Aj preto odporúčame zamestnávateľom, aby namiesto minimálneho stravného, ktoré je stanovené na 5,85 eura, využívali možnosť prispievať zamestnancom na stravu optimálnou výškou stravného v hodnote 7,80 eura, pretože kvalita stravovania ovplyvňuje pracovný výkon aj zdravie zamestnancov,“ povedala Lívia Bachratá, riaditeľka pre Public Affairs spoločnosti Edenred.

    Exkluzívny prieskum spoločnosti tiež ukázal, že ak by si zamestnanci sami mohli vybrať od šéfa benefity, väčšina z nich – až 68 percent – by si zvolila príspevok na stravovanie vo výške 7,80 eura.

    K poslednému zvýšeniu súm stravného, na súčasnú minimálnu sumu 5,85 eura, došlo k 1. októbru 2023, na základe štatistických údajov za mesiac jún 2023. Na ďalšie prípadné zvýšenie súm sme sa na základe najnovších dát o zdražovaní dopytovali na ministerstve práce. Do uzávierky nám však z rezortu odpoveď neprišla.

    Prečítajte si tiež:

    Autor článku

    Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.