Cukor či mäso pod mikroskopom: Pozrite si potraviny, ako ich nepoznáte
16. 2. 2021, 18:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:22)

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Cukor, sladidlá, droždie, mäso, káva, ale aj ďalšie potraviny pod mikroskopom. Pozrite, ako vyzerajú pri niekoľkonásobnom zväčšení.
Odborníci z českého Výskumného ústavu potravinárskeho Praha pripravili kolekciu mikrofotografií rôznych druhov potravín. Snímky predstavili na výstave Potraviny, ako ich nepoznáte. Kedže platia prísne opatrenia, fotografie sú k dispozícii aj online.
Cukor
Zväčšenie: 350x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Cukor je prírodné sladidlo, spravidla označované odborníkmi ako potravinársky cukor. Chemický názov je sacharóza, disacharid zložený z glukózy a fruktózy. Cukor sa používa trstinový alebo repný a dodáva sa na trh ako biely alebo surový hnedastý, v sypkej podobe alebo zlisovaný napríklad v kockách.
Sladidlo Sorbitol
Zväčšenie: 1000x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Sorbitol je cukrový alkohol. Nachádza sa v obocí, najmä v čerešniach, hruškách a jarabine. Používa sa ako náhradné sladidlo pre diabetikov. Priemyslovo sa vyrába redukciou glukózy.
Sladidlo Erythritol
Zväčšenie: 120x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Erythritol je cukrový alkohol. Prirodzene sa vyskytuje v niektorom ovocí a vo fermentovaných potravinách. V potravinách obvykle slúži ako náhrada cukru, nemá vplyv na hladinu cukru v krvi a nespôsobuje zubný kaz.
Pekárske droždie
Zväčšenie: 75x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Pekárske droždie je všeobecný názov pre kmene kvasiniek, ktoré sa bežne používajú pri pečení chleba a pekárenských výrobkov. Na obrázku sú granule sušeného droždia.
Plesne
Zväčšenie: 1 700x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Plesne sú mikroskopické huby tvorené vláknami. Kvasinky získavajú živiny absorpciou z okolitého prostredia. V prírode rozkladajú organickú hmotu a tak ju sprístupňujú rastlinám. Mnoho ušľachtilých plesní sa využíva pri výrobe potravín ako sú napríklad syry.
Kvasinky: droždie
Zväčšenie: 2 000x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Kvasinky sú jednobunkové hubové mikroorganizmy značne využívané v potravinárstve a biotechnológiách. Používajú sa napríklad pri výrobe vína, piva alebo chleba.
Zemiakový škrob
Zväčšenie: 1 300x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Zemiakový škrob získavame zo zemiakových hľúz.
Pšeničný škrob
Zväčšenie: 1 000x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Škrob sa používa v potravinárstve ako zahusťovadlo, v kvasnom priemysle ako zdroj cukru, vo farmácii ako nosič účinných látok.
Ryžový škrob
Zväčšenie: 1 700x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Ryžový škrob je hlavnou zložkou ryže. V potravinách je ryžový škrob dobrým zahusťovadlom a svoje využitie má aj v kozmetike.
Jablko: jablčná vláknina
Zväčšenie: 3 000x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Jablčná vláknina sa vyrába z jablčných výliskov, ktoré sa sušia a melú na jemný prášok. Vláknina je významná zložka potravy, ktorá je sama nedostupná pre enzýmy tráviaceho traktu. Existujú dva druhy vlákniny - rozspustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu, pučať a v tráviacom trakte má funkciu probiotika.
Bambusová vláknina
Zväčšenie: 250x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Bambusová vláknina patrí medzi vlákniny nerozpustné a je vhodná do tepelne spracovaných potravín, najmä do pečiva.
Mlieko: bielkovina β–kasein
Zväčšenie: 450x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
β–kasein je proteín, ktorý sa vyskytuje v mlieku cicavcov. Po vyzrážaní mlieka ostane v syre alebo v tvarohu. Je odolný voči vysokej teplote.
Bielkoviny: Hovädzí sérový albumín
Zväčšenie: 350x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Hovädzí sérový albumín tvorí asi 50 % všetkých proteínov krvného séra dobytka.
Bielkoviny: Jerky
Zväčšenie: 350x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Jerky je tepelne opracované hovädzie mäso, sušené v tenkých plátkoch. Obvykle sa marinuje s korením, so soľou a s ďalšími ochucovadlami. Suší sa najprv pri teplote okolo 70 °C, potom sa dosuší pri teplote nižšej. Vyrába sa z najkvalitnejšieho mäsa.
Káva
Zväčšenie: 400x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Káva je nápoj z upražených a rozomletých semien plodov kávovníkov. Je charakteristická svojou silnou vôňou a čiernou farbou.
Instantná káva
Zväčšenie: 200x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Instantná káva je vyrobená sušením extraktov z mletých pražených zŕn kávovníkov.
Čaj
Zväčšenie: 300x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Čaj je nápoj pripravovaný obvykle lúhovaním lístkov rastliny čajovníkov v horúcej vode. Na povrchu usušeného listu sú viditeľné prieduchy, ktorými rastlina uvoľňuje kyslík a prijíma oxid uhličitý.
Riboflavín (vitamín B2)
Zväčšenie: 250x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Riboflavín (vitamín B2) je žlté až oranžovo žlté prírodné farbivo. Kryštály čistého vitamínu B2 sú vo vode málo rozpustné.
Vitamín β–karotén
Zväčšenie: 500x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
β–karotén je prírodné karotenoidné farbivo. Je rozpustný v tukoch a je provitamínom pre vitamín A. V organizme i v potravinách pôsobí ako antioxidant.
Tiamín (vitamín B1)
Zväčšenie: 550x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Tiamín (vitamín B1) je biela alebo bezfarebná kryštalická zlúčenina. Dobrým zdrojom tiamínu je bravčové mäso, ryby, obilniny, kvasnice, strukoviny.
Vitamín B6
Zväčšenie: 700x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Vitamín B6 je rozpustný vo vode, v organizme sa neukladá, preto je potrebný jeho pravidelný príjem. Nachádza sa v pečení, bravčovom mäse, makrele, vajci, droždí, banánoch, zemiakoch, kapuste, špenáte, keli, avokáde, mrkvi, orechoch či celozrnnom chlebe.
Himalájska soľ
Zväčšenie: 400x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Himalájska soľ alebo tiež ružová soľ je kamenná soľ ťažená v hlbinných doloch v pakistanskom Pandžábe.
Žĺtok
Zväčšenie: 300x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
V slepačom vajci tvorí žĺtok asi tretinu hmotnosti. Žĺtok obsahuje značné množstvo lipidov a proteínov.
Hermelín
Zväčšenie: 2000x
Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý
Hermelín je český syr s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.