Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Cukor či mäso pod mikroskopom: Pozrite si potraviny, ako ich nepoznáte

Himalájska soľ alebo tiež ružová soľ je kamenná soľ ťažená v hlbinných doloch v pakistanskom Pandžábe.

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Reklama

Cukor, sladidlá, droždie, mäso, káva, ale aj ďalšie potraviny pod mikroskopom. Pozrite, ako vyzerajú pri niekoľkonásobnom zväčšení.

Odborníci z českého Výskumného ústavu potravinárskeho Praha pripravili kolekciu mikrofotografií rôznych druhov potravín. Snímky predstavili na výstave Potraviny, ako ich nepoznáte. Kedže platia prísne opatrenia, fotografie sú k dispozícii aj online.

Cukor

Zväčšenie: 350x

Cukor je prírodné sladidlo, spravidla označované odborníkmi ako potravinársky cukor. Chemický názov je sacharóza, disacharid zložený z glukózy a fruktózy. Cukor sa používa trstinový alebo repný a dodáva sa na trh ako biely alebo surový hnedastý, v sypkej podobe alebo zlisovaný napríklad v kockách.

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Cukor je prírodné sladidlo, spravidla označované odborníkmi ako potravinársky cukor. Chemický názov je sacharóza, disacharid zložený z glukózy a fruktózy. Cukor sa používa trstinový alebo repný a dodáva sa na trh ako biely alebo surový hnedastý, v sypkej podobe alebo zlisovaný napríklad v kockách.

Sladidlo Sorbitol

Zväčšenie: 1000x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Sorbitol je cukrový alkohol. Nachádza sa v obocí, najmä v čerešniach, hruškách a jarabine. Používa sa ako náhradné sladidlo pre diabetikov. Priemyslovo sa vyrába redukciou glukózy.

Sladidlo Erythritol

Zväčšenie: 120x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Erythritol je cukrový alkohol. Prirodzene sa vyskytuje v niektorom ovocí a vo fermentovaných potravinách. V potravinách obvykle slúži ako náhrada cukru, nemá vplyv na hladinu cukru v krvi a nespôsobuje zubný kaz.

Pekárske droždie

Zväčšenie: 75x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Pekárske droždie je všeobecný názov pre kmene kvasiniek, ktoré sa bežne používajú pri pečení chleba a pekárenských výrobkov. Na obrázku sú granule sušeného droždia.

Plesne

Zväčšenie: 1 700x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Plesne sú mikroskopické huby tvorené vláknami. Kvasinky získavajú živiny absorpciou z okolitého prostredia. V prírode rozkladajú organickú hmotu a tak ju sprístupňujú rastlinám. Mnoho ušľachtilých plesní sa využíva pri výrobe potravín ako sú napríklad syry.

Kvasinky: droždie

Zväčšenie: 2 000x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Kvasinky sú jednobunkové hubové mikroorganizmy značne využívané v potravinárstve a biotechnológiách. Používajú sa napríklad pri výrobe vína, piva alebo chleba.

Zemiakový škrob

Zväčšenie: 1 300x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Zemiakový škrob získavame zo zemiakových hľúz.

Pšeničný škrob

Zväčšenie: 1 000x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Škrob sa používa v potravinárstve ako zahusťovadlo, v kvasnom priemysle ako zdroj cukru, vo farmácii ako nosič účinných látok.

Ryžový škrob

Zväčšenie: 1 700x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Ryžový škrob je hlavnou zložkou ryže. V potravinách je ryžový škrob dobrým zahusťovadlom a svoje využitie má aj v kozmetike.

Jablko: jablčná vláknina

Zväčšenie: 3 000x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Jablčná vláknina sa vyrába z jablčných výliskov, ktoré sa sušia a melú na jemný prášok. Vláknina je významná zložka potravy, ktorá je sama nedostupná pre enzýmy tráviaceho traktu. Existujú dva druhy vlákniny - rozspustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina má schopnosť absorbovať vodu, pučať a v tráviacom trakte má funkciu probiotika.

Bambusová vláknina

Zväčšenie: 250x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Bambusová vláknina patrí medzi vlákniny nerozpustné a je vhodná do tepelne spracovaných potravín, najmä do pečiva.

Mlieko: bielkovina β–kasein

Zväčšenie: 450x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

β–kasein je proteín, ktorý sa vyskytuje v mlieku cicavcov. Po vyzrážaní mlieka ostane v syre alebo v tvarohu. Je odolný voči vysokej teplote.

Bielkoviny: Hovädzí sérový albumín

Zväčšenie: 350x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Hovädzí sérový albumín tvorí asi 50 % všetkých proteínov krvného séra dobytka.

Bielkoviny: Jerky

Zväčšenie: 350x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Jerky je tepelne opracované hovädzie mäso, sušené v tenkých plátkoch. Obvykle sa marinuje s korením, so soľou a s ďalšími ochucovadlami. Suší sa najprv pri teplote okolo 70 °C, potom sa dosuší pri teplote nižšej. Vyrába sa z najkvalitnejšieho mäsa.

Káva

Zväčšenie: 400x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Káva je nápoj z upražených a rozomletých semien plodov kávovníkov. Je charakteristická svojou silnou vôňou a čiernou farbou.

Instantná káva

Zväčšenie: 200x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Instantná káva je vyrobená sušením extraktov z mletých pražených zŕn kávovníkov.

Čaj

Zväčšenie: 300x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Čaj je nápoj pripravovaný obvykle lúhovaním lístkov rastliny čajovníkov v horúcej vode. Na povrchu usušeného listu sú viditeľné prieduchy, ktorými rastlina uvoľňuje kyslík a prijíma oxid uhličitý.

Riboflavín (vitamín B2)

Zväčšenie: 250x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Riboflavín (vitamín B2) je žlté až oranžovo žlté prírodné farbivo. Kryštály čistého vitamínu B2 sú vo vode málo rozpustné.

Vitamín β–karotén

Zväčšenie: 500x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

β–karotén je prírodné karotenoidné farbivo. Je rozpustný v tukoch a je provitamínom pre vitamín A. V organizme i v potravinách pôsobí ako antioxidant.

Tiamín (vitamín B1)

Zväčšenie: 550x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Tiamín (vitamín B1) je biela alebo bezfarebná kryštalická zlúčenina. Dobrým zdrojom tiamínu je bravčové mäso, ryby, obilniny, kvasnice, strukoviny.

Vitamín B6

Zväčšenie: 700x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Vitamín B6 je rozpustný vo vode, v organizme sa neukladá, preto je potrebný jeho pravidelný príjem. Nachádza sa v pečení, bravčovom mäse, makrele, vajci, droždí, banánoch, zemiakoch, kapuste, špenáte, keli, avokáde, mrkvi, orechoch či celozrnnom chlebe.

Himalájska soľ

Zväčšenie: 400x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Himalájska soľ alebo tiež ružová soľ je kamenná soľ ťažená v hlbinných doloch v pakistanskom Pandžábe.

Žĺtok

Zväčšenie: 300x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

V slepačom vajci tvorí žĺtok asi tretinu hmotnosti. Žĺtok obsahuje značné množstvo lipidov a proteínov.

Hermelín

Zväčšenie: 2000x

Zdroj: Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý

Hermelín je český syr s bielou ušľachtilou plesňou na povrchu.

Vyberáme pre vás niečo PLUS