Čo ste o pive netušili: Má super vlastnosti, ktoré vás prekvapia!
5. 8. 2016, 16:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 19:54)

Zdroj: ilustračné, pixabay.com
Pivo dnes oslavuje svoj deň. Vedeli ste, že spomedzi všetkých druhov destilátov má najmenej kalórií? Neobsahuje tuky ani cholesterol a pre naše zdravie je jeho pitie prospešné. Pozrite si, ako hodnotia túto zlatú tekutinu odborníci.
Tento prírodný nápoj pozostáva z vody, jačmeňa, chmeľu a pivovarníckych kvasníc, ktorým vďačí za svoju nutričnú vyváženosť, fyziologické efekty a relatívne nízky obsah alkoholu.
Zdroj: www.pbd-online.sk
Neobsahuje tuky ani cholesterol
Pivo neobsahuje tuky ani cholesterol, má vysoký obsah draslíka, horčíka, fosforu, kremík, prírodných antioxidantov a ďalšie stopové prvky a naopak, relatívne málo sodíka. Chmeľový mok je navyše zdrojom vitamínov, prevažne skupiny B – obsahuje niacín, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú a menšie množstvo tiamínu a biotínu.
Pivo má menej kalórií ako víno
Pre porovnanie: 100 ml piva (4 % alkoholu) má 34 kalórií, rovnaké množstvo bieleho vína (11,8 % alkoholu) obsahuje 74 kalórií a červené víno (13 % alkoholu) dokonca o 80 kalórií viac.
Foto: pixabay
Aký majú na pivo názor odborníci
Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu
„Viacerí odborníci sa zhodujú v tomu, že umiernená konzumácia piva môže mať na človeka pozitívny vplyv vzhľadom na jeho zloženie z čisto prírodných surovín, na obsah minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov, ako aj fakt, že pivo patrí k nápojom s najnižším obsahom alkoholu. Faktom tiež je, že stále obľúbenejšou alternatívou k pivu je nealkoholické pivo, prípadne nealkoholické miešané nápoje z piva, ktoré sú práve vďaka vysokému obsahu minerálnych látok a nulovému obsahu alkoholu výbornou voľbou pre doplnenie pitného režimu v lete.“
MUDr. Katarína Babinská, PhD., členka združenia pre zdravie a výživu
„Pochváliť sa môže obsahom viac než 800 rôznych organických látok, vitamínov B, polyfenolových látok s ochranným antioxidačným účinkom a rozpustnou vlákninou, ktorá podporuje trávenie a má tiež priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Súčasťou piva sú aj sacharidy. Ich obsah v 1 decilitri piva je asi pol lyžičky (2,5 g), čo je významne menšie množstvo než v sladených nealkoholických nápojoch. Pivo v prípade striedmej konzumácie znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb vďaka tomu, že znižuje ukladanie tuku v cievach, zvyšuje množstvo tzv. dobrého cholesterolu v krvi a znižuje riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré bývajú príčinou srdcového infarktu a mozgovej porážky“.
MUDr. Peter Minárik, PhD., gastroenterológ a obezitológ
„Pivo obsahuje spravidla 3-7 % alkoholu. Okrem alkoholu obsahuje pivo rastlinné fenoly a polyfenoly. Sú to látky, ktoré okrem toho, že prispievajú k charakteristickej chuti a farbe piva, majú aj antioxidačné vlastnosti. Pivo je zároveň bohaté na minerálne látky (draslík, horčík) a vitamíny skupiny B (B1, B2, kyselina listová, a ďalšie). Vzhľadom na to, že pivo má najmenej alkoholu spomedzi bežne konzumovaných alkoholických nápojov a navyše obsahuje aj ďalšie pre zdravie prospešné látky (antioxidanty, vitamíny a minerálne látky), je pivo najvhodnejším spomedzi alkoholických nápojov pre pravidelnú konzumáciu. Platí to samozrejme iba v bezpečných limitoch a nie pre rizikových a inak rakovinou ohrozených ľudí.“