Čo jesť na večeru, aby ste schudli. Neuveríte, ale stačí na to pár trikov. Ktoré to sú?
30. 5. 2025, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2025, 12:34)
Zapnúť si televízor a sadnúť si ku chutnej večeri. V slovenských rodinách bežný jav. Čosi ale dať na večeru, aby ste schudli? Tu je pár trikov od odborníkov.
Zdroj: istock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Web Eating Well pripravil praktické tipy na to, ako si pripraviť večerné jedlo, ktoré podporuje chudnutie, a zároveň je zdravé a plné živín, vitamínov a navyše aj chutí. Váš jedálniček nemusí byť postavený na prísnych obmedzeniach, aby vám pomohol schudnúť. Dôležitejšie je vedieť si správne vybrať potraviny, ktoré dodajú energiu a podporia správne fungovanie metabolizmu.
Zároveň sa oplatí pamätať na to, že večera môže byť skvelou príležitosťou na zaradenie rôznych výživných látok do jedálnička. Správne množstvo zeleniny, bielkovín a celozrnných produktov pomáha starať sa nielen o postavu, ale aj o celkovú pohodu.
Ako uvádza portál Eating Well, predovšetkým bielkoviny zohrávajú kľúčovú úlohu v stravovaní – okrem iného podporujú regeneračné procesy a pomáhajú zachovať svalovú hmotu. Podľa štúdií opísaných v roku 2018 v časopise Nutrition môže vyšší príjem chudých bielkovín a vlákniny prispieť k strate hmotnosti. Pri výbere bielkovín sa preto oplatí siahať po chudších možnostiach, ako je hydina, chudé hovädzie mäso, ryby, tofu alebo fazuľa. Bielkoviny zároveň prispievajú k dlhšiemu pocitu sýtosti, čo môže pomôcť obmedziť maškrtenie.
Zdroj: Daisy Daisy
Semienka môžu zdraviu poslúžiť mnohými účinkami.
Skôr než sa pustíte do hlavného jedla, zvážte predkrm v podobe zeleniny. Experimenty publikované v roku 2004 v Journal of the American Dietetic Association ukázali, že začať večeru šalátom môže znížiť celkový kalorický príjem až o 12 %. Takýto ľahký a dostupný doplnok nie je len bohatý na vitamíny a minerály, ale prináša aj cennú dávku vlákniny.
Aby si príprava šalátu nevyžadovala veľa času, postačí zmes zelených listov s jednoduchým dresingom z vínneho octu. Ak máte v chladničke viac zeleniny, nakrájajte na tenké plátky uhorky, pridajte nastrúhanú mrkvu alebo chrumkavé reďkovky. Podobným spôsobom sa pripravuje aj šalát z reďkoviek, zeleru a uhorky – spája rôznorodé chute a výživovo hodnotné zložky.
Článok pokračuje na ďalšej strane ...
Strana
1/2