Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Čo jesť na večeru, aby ste schudli. Neuveríte, ale stačí na to pár trikov. Ktoré to sú?

Reklama

Zapnúť si televízor a sadnúť si ku chutnej večeri. V slovenských rodinách bežný jav. Čosi ale dať na večeru, aby ste schudli? Tu je pár trikov od odborníkov.

Web Eating Well pripravil praktické tipy na to, ako si pripraviť večerné jedlo, ktoré podporuje chudnutie, a zároveň je zdravé a plné živín, vitamínov a navyše aj chutí. Váš jedálniček nemusí byť postavený na prísnych obmedzeniach, aby vám pomohol schudnúť. Dôležitejšie je vedieť si správne vybrať potraviny, ktoré dodajú energiu a podporia správne fungovanie metabolizmu.

Zároveň sa oplatí pamätať na to, že večera môže byť skvelou príležitosťou na zaradenie rôznych výživných látok do jedálnička. Správne množstvo zeleniny, bielkovín a celozrnných produktov pomáha starať sa nielen o postavu, ale aj o celkovú pohodu.

Ako uvádza portál Eating Well, predovšetkým bielkoviny zohrávajú kľúčovú úlohu v stravovaní – okrem iného podporujú regeneračné procesy a pomáhajú zachovať svalovú hmotu. Podľa štúdií opísaných v roku 2018 v časopise Nutrition môže vyšší príjem chudých bielkovín a vlákniny prispieť k strate hmotnosti. Pri výbere bielkovín sa preto oplatí siahať po chudších možnostiach, ako je hydina, chudé hovädzie mäso, ryby, tofu alebo fazuľa. Bielkoviny zároveň prispievajú k dlhšiemu pocitu sýtosti, čo môže pomôcť obmedziť maškrtenie.

Zdroj: Daisy Daisy

Semienka môžu zdraviu poslúžiť mnohými účinkami.

Skôr než sa pustíte do hlavného jedla, zvážte predkrm v podobe zeleniny. Experimenty publikované v roku 2004 v Journal of the American Dietetic Association ukázali, že začať večeru šalátom môže znížiť celkový kalorický príjem až o 12 %. Takýto ľahký a dostupný doplnok nie je len bohatý na vitamíny a minerály, ale prináša aj cennú dávku vlákniny.

Aby si príprava šalátu nevyžadovala veľa času, postačí zmes zelených listov s jednoduchým dresingom z vínneho octu. Ak máte v chladničke viac zeleniny, nakrájajte na tenké plátky uhorky, pridajte nastrúhanú mrkvu alebo chrumkavé reďkovky. Podobným spôsobom sa pripravuje aj šalát z reďkoviek, zeleru a uhorky – spája rôznorodé chute a výživovo hodnotné zložky.

Článok pokračuje na ďalšej strane ...

Vyberáme pre vás niečo PLUS