Čím smradľavejšie, tým lepšie? Čo hovoria PRDY o zdraví? Veľa! Kedy utekať k lekárovi?
18. 1. 2024, 13:30 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:42)
Téma ľudských plynov, ľudovo prdov, je často tabuizovaná téma, avšak neprávom. Odzrkadľujú totiž často naše zdravie. Ako hovorí staré príslovie, „kto grgá a prdí, zdravie si tvrdí“. A vedeli ste, že zdravý človek si prdne 10- až 12-krát denne? A že „vetry“ sú aj objektom vedeckého bádania?
Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Tak napríklad vedci z University of Exeter pred časom tvrdili, že by sme si mali „privoňať“ ku každému plynu, ktorý vypustíme. Vraj je to výborné ako prevencia život ohrozujúcich ochorení ako cukrovka, demencia či srdcovo-cievnymi ochoreniami, ktoré sa neraz končia smrťou, keďže ľudské plyny obsahujú sírovodík. „Aj keď je sírovodík známy skôr než odpudzujúci plyn z pokazených vajec, v budúcnosti môže zásadne ovplyvniť spôsob liečby mnohých chorôb,“ uviedol doktor Mark Wood.
A neboli jediní, ktorí sa tejto téme venovali. Gastroenterológ Philip Mayhead pre The Sun uviedol, že existuje päť bežných typov prdov, z ktorých každý niečo napovedá o našom zdraví. Ako povedal, príčiny môžu byť rôzne, často však súvisia so stravou, ktorú konzumujeme. Mayhead tvrdí, že príčiny sú rôzne. Často však súvisia s trávením alebo prehĺtaním vzduchu pri jedle alebo pití. Ako vetry rozdelil a aké je jeho odporúčanie, kedy treba spozornieť a utekať k lekárovi? A ako rozdelil ľudské plyny? Tu je päť typov:
Článok pokračuje na druhej strane >>>
1. Zapáchajúce prdy
Prdy, ktoré zapáchajú ako pokazené vajcia, sú podľa gastroenterológa zvyčajne výsledkom zlúčenín obsahujúcich síru, ktoré vznikajú počas trávenia. Ak slzíte vždy, keď si „puknete“, mali by ste začať rozmýšľať nad tým, že zo stravy vyradíte niektoré potraviny, najmä karfiol, brokolicu, kapustu či ružičkový kel. Na vine však môžu byť aj baktérie. "Niekedy, keď vaše prdy fakt zapáchajú, je to dôsledok kolónií črevných baktérií, ktoré produkujú plyny, najmä oxid uhličitý, vodík a metán," uviedol Mayhead.
2. Prdy bez zápachu
Ak sú vaše prdy bez smradu a zápachu, ako sa vraví, zrejme je to tým, že jete pažravo a prehĺtate veľa vzduchu. "Plyny bez zápachu sa zvyčajne skladajú z dusíka, kyslíka, oxidu uhličitého a malého množstva iných plynov," vysvetlil Mayhead s tým, že ide o najbežnejší typ plynov.
3. Nadmerná plynatosť alebo prdy súvisiace s nadúvaním
Doktor Mayhead hovorí, že ak pociťujete častú nadmernú plynatosť alebo máte pocit, že potrebujete častejšie ísť na toaletu, môže to mať niekoľko príčin. Jednou je, že konzumujete veľa potravín, ktoré produkujú plyny.
Avšak nadmerné prdenie a nadúvanie môže byť aj príznakom toho, že trpíte syndrómom dráždivého čreva. Ide o bežné ochorenie postihujúce tráviaci systém, ktoré spôsobuje žalúdočné kŕče, nadúvanie, hnačku a zápchu. Ide o príznaky, ktoré časom prichádzajú a odchádzajú. Ďalším dôvodom môže byť laktózová intolerancia – keď telo nedokáže rozložiť enzýmy obsiahnuté v mliečnych výrobkoch.
4. Horúce prdy
Prdy, ktoré vás pália, môžu byť podľa gastroenterológa spôsobené tým, že ste predtým jedli príliš korenisté jedlá. „Tento typ plynov vzniká v dôsledku konzumácie potravín s vysokým obsahom kapsaicínu, ako sú napríklad čili papričky alebo korenie. Ak sa ich chcete zbaviť, stačí prestať jesť pikantné jedlá," radí gastroenterológ.
5. Normálne prdy
Plyny sú úplne normálne a zvyčajne nie je dôvod na obavy. "V malých množstvách je tento typ plynu úplne normálny a je len prirodzeným vedľajším produktom trávenia. Keď jete, prehĺtate vzduch a vaše črevné baktérie produkujú plyny, keď rozkladajú potravu," vysvetlil doktor Philip Mayhead.
Kedy je namieste opatrnosť a lepšie zájsť k doktorovi?
"Vypúšťanie plynov je rovnako prirodzené ako dýchanie," povedal doktor Mayhead. Existujú však určité veci, ktoré sa oplatí prediskutovať s odborníkom. Navštívte praktického lekára, ak spolu s plynatosťou pociťujete nasledujúce príznaky: krv v stolici, nevysvetliteľná strata hmotnosti, silná bolesť v bruchu, hrčka v bruchu.
Príklady potravín, ktoré môžu zvyšovať tvorbu prdov, nájdete na ďalšej strane...
fazuľa
kapusta, kel
kaleráb
brokolica
cibuľa, cesnak
slivky
hrozienka
šošovica,
cícer, hrach, sója
jablká, hrušky
hrozno, hrozienka
mliečne výrobky
Rady a tipy ako predchádzať plynatosti, čítajte na ďalšej strane...
Jedzte menšie porcie a pravidelne
Pestrá vyvážená strava
Nejedzte príliš rýchlo a hltavo
Stravu poriadne požujte/spracujte
Pravidelný pitný režim
Eliminácia sýtených nápojov
Dostatočný prísun vlákniny
Dostatočný príjem bielkovín
Nezapíjajte pri jedení stravu tekutinou
Pravidelne vykonávajte pohybovú aktivitu
Tenké črevo strukoviny nedokáže často poriadne spracovať a práce sa tak ujíma hrubé črevo. Práve tam sa nachádzajú baktérie aktivujúce tvorbu nežiaducich plynov.
Nežiaduci efekt však pomerne ľahko odstránite, ak strukoviny správne uvaríte.
Strukoviny treba kvalitne prepláchnuť a namočiť do vody na pár hodín. Vodu opäť zlejte, strukoviny prepláchnite a priveďte do varu. Takto ich zbavíte purínov i lektínov a zlepšíte tak samotnú stráviteľnosť strukovín.