Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chystáte sa NA HUBY? Vieme, kam sa oplatí vybrať sa s košíkom!

Reklama

V Česku vypukla hubárska horúčka! Nadšení ľudia sa z lesa vracajú s plnými košíkmi, nachádzajú aj dubáky. Ako to vyzerá na Slovensku? Oplatí sa vyraziť na huby?

Vďaka teplej jari sa tento rok rodí všetko oveľa skôr. O tri - štyri týždne skôr ako vlani zarodili jahody, poľnohospodári už vyorávajú aj prvé zemiaky.

Zdroj: archív MK

Pozor, toto je záber z minulého roka! Ale hubár Martin má dobrú radu. "Ja sa hubárčeniu venujem odmalička, viedli ma k tomu moji rodičia. Chodíme všade tam, kde naprší. Vždy si pozerám, kde sú búrky. Keď výdatne naprší, hríby totiž väčšinou najviac rastú tak 12-14 dní od dobrých zrážok," povedal Martin.

Český mykológ Libor Hejl pre denník Blesk potvrdil, že aj huby vyrástli o dva až tri týždne skôr ako inokedy. „Rastú najmä na okrajoch listnatých lesov,” dodal. Meteorológovia sľubujú aj naďalej hubársky priaznivé počasie.

Huby sú zdravé

Huby sú zdravé. Neobsahujú tuky, majú nízky obsah sodíka, málo kalórií a sú bez cholesterolu. Obsahujú vlákninu, vitamíny a minerály.

V Česku sa radujú, hovoria, že huby rastú ako po daždi. Ako to vyzerá na Slovensku? Je načase vyraziť s košíkom do lesa? Podľa stránky nahuby.sk by ste sa s prázdnym nemuseli vrátiť. Samozrejme, záleží aj na tom, kam pôjdete.

Kam ísť na huby? Čítajte na ďalšej strane!

Napríklad Samuel zo Šaštína napísal v stredu na spomínanej stránke, že huby už rastú. Hubár z Nitry pod menom Bubak Dubak však oponuje: „Mne sa zdá, že sa ešte nové netlačia. V dubových aj zmiešaných lesoch sú len staré plávky. Pár dní ešte potrvá, kým sa to asi rozbehne.”

V Malých Karpatoch však ľudia našli sosnáky, dubáky, dva modráky, zopár kuriatok aj masliakov. Z úlovku s atešia aj ľudia v Bratislave.

Zdroj: archív MK

V zásade platí, že suchohríby, kozáky, rýdziky, bedle a pečiarky rastú všade, keď je dobrá hubárska sezóna.

Ako huby skladovať

Zbierajte, prípadne kupujte iba huby pevné, na dotyk nie vlhké alebo plesnivé. Môžete ich skladovať v papierovom vrecúšku v chladničke asi päť dní. Až tesne pred spracovaním z nich odstráňte špinu a jemne ich opláchnite.

Všeobecne zatiaľ huby rastú skôr v Malých Karpatoch a na Záhorí, aj pri Bratislave. Niečo sa už ukazuje okolo Banskej Bystrice, na východe je to ešte slabšie.

Rastú modráky, kuriatka, ale už aj dubáky. Napríklad Dušan v bratislavskej Záhorskej Bystrici našiel, ako píše na stránke nahuby.sk: "2 dubáky, zopár zrnitohlúbikových a suchohríbov, jeden fajný polkilový zrnkáč, 2 pečiarky, 2 masliaky a muchotrávku červenkastú."

Zaujímavý poznatok pridala v diskusii na stránke nahuby.sk Elinka z Bratislavy: „Už niekoľko rokov sledujem rast kuriatok. A zistila som, že v roku, keď je olympiáda, rastú v hojnom počte. To sa prejavuje aj tento rok.”

Anketa

Chodíte zbierať huby?

Hlasovanie bolo ukončené

Kde ste nazbierali huby vy? Napíšte do komentára!

Prečítajte si tiež:

Vyberáme pre vás niečo PLUS