Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

8 dôvodov, prečo sa jahôd najesť do SÝTOSTI. Toto SPRAVIA s naším telom! A číslo 7 je úplne naj

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Samozber jahôd začal aj na východe Slovenska: Prví zberači vyšli na polia
    Zdroj: Lukáš Koco
    Reklama

    Sú jedným z prvých ovocí, ktoré na jar dozrievajú. Sú sladké, šťavnaté a aj zdravé.

    Jahody obsahujú veľké množstvo vody a taktiež sú bohaté na množstvo živín, vďaka čomu sú veľkým prínosom pre naše zdravie. "Sú bohaté na vitamíny ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály ako napríklad draslík a mangán," hovorí doktorka Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.

    Jahody sú i bohatým zdrojom polyfenolových rastlinných farbív, ktoré zabezpečujú ich červenú farbu a majú i antioxidačný účinok. "Taktiež sú bohaté i na vlákninu, ktorá pomáha udržiavaniu zdravého trávenia a predchádzaniu zápchy či problémom s vyprázdňovaním," dodáva odborníčka .

    Konzumovať možno nielen plody jahôd, ale napríklad z lesných jahôd je možné konzumovať i listy, z ktorých je možné pripraviť výborný čaj. Sušené listy sú dostupné aj v obchodoch.

    Čím viac sú červené a lesklé, tým viac sú zrelšie a zdravšie. Jahody sú citlivé na spôsob skladovania a rýchlo podliehajú skaze. Najlepšie je ich skladovať neumyté v chladničke, kde vydržia 3 až 5 dní. Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáčaním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladovanie je možné aj v mrazničke , kde vydržia aj niekoľko mesiacov.

    Najlepšie je konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch, môžete si ich pridať do jogurtu či kaše alebo do smoothies nápojov, pretože pri tepelnej úprave dochádza k stratám mnohých cenných živín.

    POZOR: sledujte reakciu svojho tela po zjedení jahôd Po zjedení sa môžu niekedy u detí aj dospelých objaviť alergické prejavy ako vyrážky, svrbenie v krku a na perách, slzenie alebo tráviace ťažkosti.

    Vedeli ste, že...

    Podľa legendy môže za vznik jahôd práve bohyňa lásky Afrodita, ktorá si nad tragickou stratou svojho milého takmer vyplakala srdce. Slzy vyronené z lásky sa zázračne premenili na drobné srdiečka – lesné jahôdky.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS