Čoraz viac výskumov ukazuje, že vaša strava je mimoriadne dôležitým ukazovateľom toho, ako dlho budete žiť a či sa u vás rozvinie množstvo chronických chorôb, ktoré skracujú váš život, píše portál prevention.com. Našťastie pre vás je to ľahké zmeniť. Tu je zoznam život predlžujúcich potravín, ktoré si dnes môžete pridať na svoj tanier.
Vaša obľúbená pochúťka vám môže pridať roky do života. Dve veľké štúdie z Harvardskej školy verejného zdravia zistili, že čím častejšie ľudia jedia orechy, tým nižšie je riziko, že zomrú mladí. V skutočnosti ľudia, ktorí jedli orechy denne, mali o 20 percent menšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu, srdcové choroby a ochorenia dýchacích ciest ako tí, ktorí ich nejedli.
Prečo? Orechy sú plné živín, ako sú nenasýtené tuky, vláknina, folát, vitamín E, draslík, horčík, vápnik a antioxidanty, ako sú karotenoidy a flavonoidy, ktoré chránia vaše srdce a bojujú proti zápalom.