Chcete schudnúť? ZABUDNITE na diéty. Prečo chlieb nie je tabu? Tu sú rady známych odborníkov!
22. 1. 2024, 6:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:42)

Atakuje ručička vašej váhy číslo, pri ktorom vás obchádzajú mdloby? Radi by ste so svojou váhou urobili krátky proces, ale netušíte, ako na to a bojíte sa zlyhania? Motiváciou vám môže byť aj bývalá tenistka Dominika Cibulková, ktorá sa dala do boja s nadváhou a úspešne už zhodila viac ako 10 kilogramov.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Instagram.com/@fit.mamina
Galéria k článku
Ak sa chcete nadobro zbaviť kíl navyše, skúste sa zamyslieť a prebrať si v hlave denný režim, pričom sa pokúste nájsť a pochopiť, aké chyby robíte. Nie je totiž podstatné len schudnúť, dôležitejšie je si hmotnosť udržať.
Kondičný tréner Maroš Molnár, ktorý s chudnutím pomáha aj Dominike Cibulkovej, hovorí, že úspech dosiahnete len vtedy, ak budú vaše ciele reálne. „Nový rok je zvyčajne čas, keď bilancujeme ten predchádzajúci a boli by sme radi, keby ten nový bol lepší. Často k týmto túžbam patrí aj chuť zhodiť zopár kilogramov. Patríte tiež k ľuďom, ktorí sa pre takúto zmenu rozhodli? A niekedy aj opakovane? Stretávam sa s ľuďmi, ktorí sú v novom roku rozhodnutí zmeniť svoj život. A keď sa im lepšie prizriem, vidím, že si so sebou nesú množstvo zlyhaní, neúspechov a často aj výhovoriek, prečo neuspeli,“ vraví tréner.
A jeho rada? „Odložte svoj doterajší neúspech a dokážte svojmu gaučovému ja, že je tu nové ja! Silnejšie a na sto percent presvedčené, že ide víťaziť. A to dokážete iba vtedy, ak budete mať vieru, na- ozaj chcete a nie musíte a ste ochotní zaplatiť za úspech čokoľvek. A teraz nemyslím peniaze, ale čas, ktorý ste ochotní investovať,“ nabáda. Ako dodal, ak máte tieto veci vyrovnané, aby ste dosiahli úspech, musíte si stanoviť presný termín, kedy so zmenou začnete. Neponáhľajte sa, poriadne si to premyslite. „To bude vaše smerovanie. Nastavte si dátumy, ktoré vás motivujú. Môže to byť napríklad deň narodenia vašich detí. To môže byť váš prvý míľnik. Napíšte si, kedy ste naposledy zlyhali a v čom a urobte si jasný plán, čo chcete urobiť, aby sa vám to opäť nestalo. Ak ho budete mať, zlyhanie nepríde,“ dáva návod úspešný tréner Maroš Molnár.
Posviatočné obdobie je ideálne na prehodnotenie starých zvykov, upratať si v nich a naplánovať si nový režim a stanoviť ciele do ďalšieho roka. To je odporúčanie doktorky Kataríny Skybovej z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment. Upracte si nielen svoj domov, ale aj stravovanie a cvičenie a budete sa cítiť a vyzerať lepšie. Upozorňuje na to, že chudnutie a udržiavanie váhy je rozdiel. „Ak je vaším cieľom schudnúť, je potrebné vytvoriť negatívnu energetickú bilanciu. Teda po dlhšiu dobu prijímať menej energie ako telo spotrebuje. V číslach je to pre bežnú ženu asi 5 000 až 6 000 kJ, čo je asi o dve až tri tisíc kJ menej ako pri udržiavaní váhy. Musíte jesť teda o čosi menej energie a potraviny, ktoré jete, si správne vyberať,“ približuje postup doktorka Skybová. „Ak sa vám podarí nabehnúť na tento redukčný režim, schudnete 0,5 až 1,5 kg za týždeň, čo je tak akurát.“
Veľmi dôležité je plánovanie. "Premyslite si, čo chcete jesť a nakúpte si vhodné potraviny. To čo jesť nechcete, doma ani nemajte. Upracte si v chladničke aj v komore,“ radí doktorka Skybová „Vylúčte sladkú chuť, mastné jedlá, alkohol, ale aj vysoko energetické jedlá ako sú napríklad orechy, šetrite olejom a maslom, vynechajte alebo obmedzte prílohy. Ku každému jedlu pridajte zeleninu. Je úplne jedno či bude surová, dusená alebo pečená. Varte polievky, prívarky, zapekajte. Ale pozor na zbytočné tuky vo forme tučných syrov či smotany, gro musí byť vždy zelenina,“ vymenúva návod na zmenu doktorka. Odporúča jesť chudé mäso, pretože je výborným pomocníkom pri chudnutí, zasýti na dlhý čas a má tak akurát kalórií. „Zjedzte viac doobeda ako poobede. Nezabúdajte na pravidelnosť, teda jesť 3 až 5-krát denne. Nemusíte sa tak najesť celkom do sýtosti, veď už na vás pomaly čaká desiata. Čítajte etikety a zorientujte sa v energetických hodnotách. Potom si skôr vyberiete šunku ako salám alebo cottage ako encián,“ upozorňuje Katarína Skybová.
A možno vás to prekvapí, ale radí nebáť sa chleba. „Doprajte si ho na raňajky, alebo na desiatu či olovrant, pomôže vám zahnať chuť na sladkosti. Jedzte normálne jedlá! Nie polotovary, či tyčinky a náhražky stravy,“ dodáva doktorka Skybová.
Kondičný tréner Maroš Molnár: Tri jednoduché cviky, vďaka ktorým naštartuje svoju zmenu každý nájdete na ďalšej strane...
Keď chcete začať cvičiť, stanovte si malý cieľ, ktorý povedie k zvýšeniu vášho sebavedomia. Stačí, ak sa napríklad cvičeniu budete na začiatku venovať denne päť, maximálne desať minút. Nie viac. Cieľom je každý deň v presne stanovený čas robiť túto dennú rutinu. Ak ju zvládnete prvý týždeň, príde ďalší, v ktorom si môžete pridať pár minúť navyše. Takto budete a najlepšej ceste uspieť.
Môžu to byť napríklad drep do posadenia sa na stoličku, skracovačky (crunch) a kľuky, pričom tieto by ste si mali nájsť pre seba také, ktoré viete urobiť ľahko, napríklad s rukami na stole.
Potom urobte z každého cvičenia za 1 minútu maximálny počet opakovaní, ktoré dokážete za minútu a vyrátajte si z maximálneho počtu každého cvičenia 30 %.
Ak urobíte 15 drepov, tak 30 percent je 4,5 opakovania. Takže 4 drepy. A takto si vypočítate aj ďalšie cviky.
A plán na ďalší deň? Tri kolá po 30 % z maxima z každého cviku. Takto si môžete urobiť test na každý cvik, ktorý dokážete urobiť. Ale nedávajte si viac ako tri cviky: drepy 4 / crunch 6 / kľuky 4 a celé to zopakujte tri razy. Každý týždeň si potom pridajte 5 až 10 percent navyše.
Toto je jednoduchý návod na to, ako nezlyhať, ako sa posúvať dopredu. Makajte, neporovnávajte sa a vážte si svoje telo!
Dominika Cibulková: K rozhodnutiu chudnúť ma neprinútil nik. Len ja sama! Čítajte...
Bývalá slovenská tenistka koncom októbra zverejnila správy o tom, že chce schudnúť 22 kilogramov. ,,K tomuto rozhodnutiu ma neprinútil nik, prinútila som sa sama tým, že som bola celý život zvyknutá na to, že nejako vyzerám. Samozrejme viem, že aj keď som hrala tenis, tak som nepatrila k najchudším babám. Mala som ale vyšportovanú postavu a vedela som, že tehotenstvom a dojčením sa to zmení. Ani som s tým nejako nebojovala. Teraz už ale viem, že je ten čas na to, aby som sa dostala do formy a aby som sa cítila dobre," povedala v októbri pre Šport 24 Dominika. ,,Idem do zdravého chudnutia. Nepôjde o žiadne šialenosti typu, že by som nemala jesť. Som športovkyňa a viem, že keď sa veľa schudne, tak sa aj musí cvičiť, aby telo spevnelo a nabralo svalstvo," dodala. Zapojila sa aj do novoročnej nakopávačky, ktorej iniciátorom je kondičný tréner Maroš Molnár. „Spoja sa v nej tisíce účastníkov a pôjdu za spoločným cieľom - dostať sa po novom roku do formy a byť zdraví. Pravidelne sa zapotíš s Marošom Molnárom - rýchlo, efektívne a odkiaľ chceš, dostaneš jedálniček aj s nákupným zoznamom a oveľa viac,“ napísala na svojom instagramovom profile Dominka. A že to myslí s chudnutím vážne je fakt, že jej váha ide rapídne dole, zbavila sa už viac ako 10 kilogramov.
Vzorový jedálny lístok na týždeň z knihy Redukčná diéta II.
autorky: Katarína Skybová a Katarína Skybová jr., Inštitút redukcie a prevencie kompliment®. Čítajte...
PONDELOK
Raňajky: Obložená celozrnná bagetka (60 g), kuracia šunka (30 g), rastlinné maslo (1 ČL), rukola (10 g), paradajka (100 g)
Desiata: Acidofilné mlieko biele (150 ml), marhuľa (100 g). Zmixujte.
Obed: Polievka štýl minestrone - fazuľové struky (20 g), paradajka (60 g), mrkva (20 g), stonkový zeler (10 g), karfiol (20 g), jarná cibuľka (10 g), oregano, bazalka, soľ, čierne mleté korenie.
Postup: Paradajku sparte a ošúpte. Zeleninu nakrájajte, zalejte vodou, pridajte oregano, soľ, korenie a varte asi10 minút „al dente“. Pridajte bazalku.
Cuketový špíz s mäsom - kuracie prsia (100 g), vajce (1 ks), strúhanka (2 PL), soľ, čierne mleté korenie, tvrdý syr (30 g), cuketa (100 g), rukola (30 g)
Postup: Cuketu nakrájate na kolieska. Mäso zomeľte, zmiešajte s vajcom, strúhankou,
nastrúhaným syrom, soľou a korením. Na ihlu striedavo napichujte cuketu a guličky mäsovej zmesi. Špíz zabaľte do alobalu a pečte v rúre pri teplote185 ˚C asi 30 minút. Potom posypte syrom a ešte asi 10 minút zapekajte. Podávajte s rukolou.
Olovrant: Volské oko v paprike s pečivom - paprika hrubostenná (30 g), 1 vajce, petržlenová vňať, soľ, drvený kmín, paprika mletá sladká, ½ pečiva z ražnej múky
Postup: Papriku prerežte a dajte na rozohriatu pánvicu a do vnútra rozklepnite vajce, osoľte, okoreňte a posypte petržlenovou vňaťou.
Večera: Bravčová panenka s čínskou kapustou – panenka (100 g), čínska kapusta (200 g), ½ Čl zázvor, 1 struk cesnaku, 1 PL šťavy z pomaranča, olej, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso nakrájajte na tenké prúžky a opečte. Pridajte soľ, korenie, cesnak, zázvor, nakrájanú kapustu a poduste. Dochuťte šťavou z pomaranča.
UTOROK
Raňajky: 1 ks viaczrnného pečiva, rastlinné maslo, uhorka (100 g)
Desiata: Kus kus varený (50 g), 2 PL bieleho jogurtu, drobné ovocie (100 g)
Obed: Zeleninový nákyp s modrým syrom – zemiaky (120 g), cuketa (120 g), paradajka (100 g), syr s modrou plesňou (40 g), vajce, 1 PL kyslej smotany, kôpor, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky nakrájajte na tenké plátky, cuketu a ošúpané paradajky na hrubšie plátky. Do zapekacej nádoby vložte zemiaky, na ne cuketu a paradajky. Posypte rozdrobeným syrom, kôprom, osoľte a okoreňte. Pridajte vrstvu zemiakov a zalejte rozšľahaným vajcom zmiešaným so smotanou. Prikryte alobalom a zapekajte v rúre pri teplote 185 ˚C asi 40 minút.
Olovrant: Avokádovo čokoládový musse – 1/3 ks avokáda, kakao (15 g), trstinový cukor (5 g), šťava z limety, černice (10 g), čerstvá mäta
Postup: Avokádo roztlačte vidličkou, pridajte kakao, cukor, šťavu z limety a dobre premiešajte. Vložte do pohára a ozdobte černicami a lístkami mäty.
Večera: Zapekané morčacie prsia - morčacie prsia ( 120 g), pór (50 g), paprika žltá (50 g), paradajka (70 g), mrkva (50 g), patizón (50 g), smotana na varenie (100 ml), šťava z limetky, soľ, mleté čierne korenie
Postup: Mäso a zeleninu nakrájajte na väčšie kusy, pokvapkajte limetovou šťavou a nechajte chvíľu odstáť. Spolu so zeleninou vložte do zapekacej misy, osoľte, okoreňte, zaleje smotanou, prikryte alobalom a pečte asi 30 minút.
STREDA
Raňajky: Celozrnná kaiserka so šunkovou nátierkou – kaiserka (60 g), šunka (30 g), PL tvarohového syra. Šunku a syr spolu rozmixujte.
Desiata: Biela reďkovka (100 g), prírodný čerstvý syr (30 g). Reďkovku nakrájajte na plátky a natrite syrom.
Obed: Guľášová polievka - bravčové stehno (40 g), olej (1 ČL), mrkva (20 g), petržlen ( 20 g), zeler (20 g), cibuľa (20 g), petržlenová vňať, soľ, mleté čierne korenie, majorán, mletá červená paprika
Postup: Mäso nakrájajte na menšie kocky, opečte na horúcom oleji, pridajte koreniny a nakrájanú zeleninu. Zalejte vodou a varte asi 30 minút.
Tagliatelle s paradajkami - cestoviny varené (100 g), paradajka (200 g), cesnak, 5 ks čiernych olív, kapary nakladané (10 g), olivový olej, parmezán (1 ČL), oregano, bazalka čerstvá, soľ
Postup: Cestoviny uvarte „al dente“. Cesnak opečte na rozohriatom oleji, pridajte ošúpané nakrájané paradajky, olivy, kapary, oregano, soľ a krátko poduste. Omáčku nalejte na cestoviny, premiešajte a posypte bazalkou a nastrúhaným parmezánom.
Olovrant: Krabie tyčinky (100 g), uhorka (100 g), pór (10 g), tvrdý syr (30 g), kyslá smotana (1 PL), soľ, mleté čierne korenie, šťava z limetky, soľ
Postup: Krabie tyčinky zalejte vriacou vodou a nechajte chvíľu odstáť. Vodu zlejte a tyčinky nakrájate a pokvapkajte šťavou z limety. Pridajte na hrubo nastrúhaný syr, na menšie kusy nakrájanú uhorku, pór, smotanu, soľ a korenie.
Večera: Šalát rímsky (50 g), cuketa (70 g), červená paprika (30 g), prosciutto (30 g), 1 ČL oleja, 1 ČL strúhaného čerstvého chrenu, šťava z limety, soľ
Postup: Šalát natrhajte, pridajte nakrájanú papriku, cuketu nakrájanú na pásiky, na sucho opečené prosciutto, chren, olej, soľ, premiešajte a pokvapkajte šťavou z limety. Posypte vločkami parmezánu.
ŠTVRTOK
Raňajky: Jogurt biely (125 g), 1PL ovsených vločiek, vlašské orechy (5 ks). Orechy nasekajte nahrubo a všetko premiešajte.
Desiata: Melón vodový (100 g), dusená šunka (40 g)
Obed: Marinované mäso so zeleninou a ryžou - teľacia sviečková (120 g), mrkva (40 g), kel (40 g), karfiol (40 g), fazuľové struky (40 g), olej, šťava z citróna, soľ, čierne mleté korenie, hnedá varená ryža (70 g)
Postup: Mäso nakrájate na tenké rezančeky, osoľte, okoreňte, pridajte olej, citrónovú šťavu a nechajte odstáť asi hodinu. Potom ho sprudka opečte na panvici. Zeleninu nakrájajte na väčšie kusy a pripravte na pare. Ryžu uvarte v osolenej vode.
Olovrant: Ľadový šalát (50 g), broskyňa (1 ks), šťava z limety, hroznový olej, soľ, tekvicové jadierka (1 PL), červené hrozno (50 g), kornspitz (1 ks)
Postup: Ľadový šalát rozoberte na listy. Pridajte na mesiačiky pokrájanú broskyňu, rozkrojené hrozno, na sucho opečené jadierka. Premiešajte, osoľte, pokvapkajte olejom a šťavou z limety. Podávajte s kornspitzom.
Večera: Zubáč so zeleninou – zubáč (150 g), cibuľa (100 g), mrkva (100 g), petržlen (100 g), struk cesnaku, maslo (1 ČL), pomarančová šťava (1 ČL), soľ, mleté čierne korenie, šalvia
Postup: Filety zo zubáča osoľte, okoreňte, pridajte šalviu a nechajte postáť. Vložte do zapekacej misy spolu s nakrájanou zeleninou na väčšie kúsky. Na vrch ryby poukladajte maslo a pokvapkajte pomarančovou šťavou. Pečte 15 až 20 minút pri 185 oC.
PIATOK
Raňajky: Omeleta s rukolou a celozrnným rožkom - 1 vajce, mlieko (1 PL), rukola (20 g), soľ, mleté čierne korenie, celozrnný rožok
Desiata: Pomelo (150 g)
Obed: Pórovo zemiaková polievka – pór (50 g), zemiaky (80 g), tavený syr trojuholníkový (1 ks), soľ, mleté čierne korenie
Postup: Zemiaky nakrájajte, zalejte vodou, osoľte, okoreňte a varte asi 5 minút. Pridajte pór a varte ešte10 minút. Polovicu zemiakov v hrnci roztlačte vidličkou a pridajte syr. Polievku miešajte, kým sa syr rozpustí.
Šošovicový šalát - rukola (40 g), červená šošovica varená (60 g), cherry paradajky (80 g), kozí syr prírodný (60 g), uhorka (50 g), čierny sezam (1 ČL), olivový olej, balzamikový ocot, soľ
Postup: Šošovicu opláchnite a varte 5 až 7 minút. Zlejte vodu a nechajte vychladnúť. Nakrájajte paradajky, uhorku, jahody, pridajte rukolu, šošovicu, ocot, olej, soľ a zľahka premiešajte. Pridajte kozí syr a sezam.
Olovrant: Celozrnné pečivo (1/2 ks), morčacia šunka (20 g), rímsky šalát (20 g), 1 ČL masla
Večera: Kurací steak so zeleninovým lečom - kuracie prsia (120 g), paradajka (100 g), paprika zelená (70 g), tekvica (70 g), cibuľa (50 g), olej, soľ, mleté čierne korenie, nové korenie, kmín celý
Postup: Mäso osoľte, potrite olejom a nechajte chvíľu odstáť. Na rozohriatej panvici mäso opečte z každej strany 3až 4 minúty. Tesne pred dokončením ho okoreňte. Mäso zabaľte do alobalu a nechajte v teple odstáť asi 10 minút. Na oleji krátko opečte nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájanú papriku, tekvicu a ošúpanú paradajku. Osoľte, okoreňte, pridajte kmín a chvíľu poduste.
SOBOTA
Raňajky: Slnečnicový chlieb (60 g), polovica vajca, 1 PL prírodného syra, 1 Č bieleho jogurtu, soľ, mleté čierne korenie, mladá cibuľka ((5 g)
Postup: Polovicu natvrdo uvareného vajca a cibuľku nakrájajte na drobno, pridajte syr, jogurt. Osoľte a okoreňte.
Desiata: Hrudkový tvaroh (50 g), marhuľa (1 ks), mandarínka (1 ks). Marhuľu a mandarínku nakrájajte a zmiešajte s tvarohom.
Obed: Králik na taliansky spôsob - stehno z králika (150 g), lúpané paradajky v konzerve (200 g), cesnak, 1 Č rozmarínu, 1 ČL šalvie, čierne olivy (10 ks), bobkový list, mleté čierne korenie, soľ
Postup: Mäso osoľte, okoreňte, zalejte paradajkami, pridajte roztlačený cesnak, nakrájané bylinky, olivy, soľ, korenie a bobkový list. Mäso pečte prikryté pri 185 ˚C 30 minút. Dopečte odokryté ešte 15 minút.
Olovrant: Šunkové slimáčiky - šunka (30 g), tvrdý syr (25 g), tvarohový syr (20 g), kyslá smotana (1 ČL), paprika oranžová (50 g), reďkovka biela (100 g), čerstvé bylinky
Postup: Smotanu a syr zmiešajte. Zmes natrite na šunku, prikryte plátkom tvrdého syra a natrite ho syrovo smotanovou zmesou. Na okraj položte tenký pásik oranžovej papriky a zrolujte. Rolky uložte na hodinu do chladničky a po stuhnutí ich nakrájajte na kolieska hrubé asi 1-1,5 centimetra. Na rovnakú hrúbku nakrájajte bielu reďkovku a uložte na ne kúsky nakrájanej rolky. Pripevnite špáradlom a ozdobte bylinkami.
Večera: Kapustový šalát s nivou - biela kapusta (200 g), kyslá smotana (100 g), syr Niva (1 PL), slnečnicové semená (1 PL)
Postup: Smotanu zmiešajte s nastrúhaným syrom. Kapustu nakrájate na tenké rezance a ochuťte pripraveným dressingom. Šalát posypte slnečnicovými semiačkami.
NEDEĽA
Raňajky: Chlieb slnečnicový (60 g), 1 ČL rastlinného masla, syr tvrdý (30 g), ľadový šalát (20 g)
Desiata: Jogurt biely (125 g), maliny (40 g), černice (40 g)
Obed: Kelová polievka – kel (40 g), pór (20 g), mrkva (30 g), sušené hríby (15 g), rasca, mleté čierne korenie celé, soľ
Postup: Hríby namočte na chvíľu do studenej vody, zeleninu očistite a nakrájajte na menšie kusy. Zlejte vodu z hríbov a spolu so zeleninou ich vložte do hrnca. Pridajte vodu, soľ a koreniny a prikryté varte asi 20 minút.
Morčacie kúsky s fazuľkou - morčacie stehno (150 g), olej (2 ČL), fazuľové struky (150 g), paradajka (100 g), majorán, šťava z limety
Postup: Mäso nakrájajte na väčšie štvorčeky, opečte zo všetkých strán. Pridajte 5 lyžíc vody a pomaly duste. Keď sa voda vyparí, pridajte opäť 5 lyžíc teplej vody. Postup opakujte dovtedy, kým je mäso mäkké. Na záver osoľte a okoreňte. Fazuľové struky uvarte „al dente“. Pridajte k olúpaným paradajkám a krátko poduste. Dochuťte majoránkou a šťavou z limety.
Olovrant: Praženica s pečivom – jedno vajce, 1 ČL masla, 1 ČL minerálky, pažítka, celozrnné pečivo (1 ks), soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Postup: Vajce rozšľahajte s minerálkou, osoľte, zohrejte panvicu, rozpustite maslo a pripravte praženicu. Hotovú posypte korením a na jemno nakrájanou pažítkou.
Večera: Šalát s kozím syrom – rukola (40 g), červená repa (100 g), reďkovka červená (60 g), uhorka (60 g), kozí syr (40 g), 1 ČL medu, 1 ČL ľanových semien, balzamikový ocot, soľ
Postup: Repu nakrájajte na tenké plátky, osoľte, zalejte zmesou balzamikového octu a medu a nechajte marinovať aspoň hodinu. K rukole pridajte na plátky nakrájanú reďkovku, uhorku, syr, repu, pokvapkajte zmesou octu a medu v ktorom sa marinovala repa a posypte semienkami.
Zdenka Solík: 5 krokov, ktoré pomôžu začať chudnúť nájdete na ďalšej strane...
Zabudnite na rôzne drastické diéty či očistné kúry. Diéta má byť riešením nášho problému s vyššou hmotnosťou. Prečo sa potom s chudnutím stále trápime a za jednou neúspešnou diétou skúšame novú? Ak by fungovala nejaká osvedčená diéta, držali by sme ju pravdepodobne všetci. Každý pokus o ňu len potvrdzuje, že to tak nie je. To čo skutočne funguje, je celkový zdravý životný štýl s vyváženým stravovaním, pohybom a oddychom. Predstava väčšiny ľudí o diéte je taká, že v čo najkratšom čase, dodržiavame predpísané stravovanie, ktoré nás zbaví kilogramov navyše alebo nám detoxikuje telo. Skutočnosť je však iná. Pri diétach sa za tak krátky čas nenaučíme správne stravovať. Diéty vedú prirodzene k úbytku hmotnosti, hlavne kvôli výraznému zníženiu kalórií, ale vo väčšine prípadov aj k „jojo efektu“.
1. Viac ovocia a zeleniny
Majú totiž vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha udržiavať pocit sýtosti. Zjesť by sme mali minimálne 400 gramov denne. Optimálna spotreba môže byť vyššia v závislosti od individuálnych potrieb a životného štýlu.
2. Dostatok tekutín
Voda tvorí približne 70 % nášho tela. Piť dostatočne je kľúčové nielen pre udržanie hydratácie a podporu metabolizmu, ale aj chudnutia. Voda tiež môže pomôcť zmierniť pocit hladu. Zdrojom tekutín nie je iba voda a nápoje, ale aj potraviny. Najviac vody obsahuje ovocie a zelenina, aj keď sa priamo do pitného režimu nezapočítavajú.
3. Pravidelne cvičte
Pohyb totiž prispieva k udržiavaniu zdravého srdca a pľúc, zlepšuje krvný obeh, podporuje správne fungovanie svalov a kĺbov a pomáha udržiavať optimálnu hmotnosť. Je dôležité vybrať si taký, ktorý vám prináša radosť.
4. Vyspite sa do ružova
Nedostatok spánku môže ovplyvniť hladiny hormónov, ktoré sú zapojené do regulácie hladiny cukru v krvi, apetítu a ukladania tuku. Kvalitný spánok je dôležitý pre celkové zdravie a pohodu, a zároveň môže pomôcť pri udržiavaní optimálnej hmotnosti a podporovať proces chudnutia. Odporúčaná dĺžka spánku sa pohybuje medzi 7 a 9 hodinami.
5. Buďte k sebe láskaví
Zdravý životný štýl je beh na dlhú trať. Je to hlavne o porozumení ako nájsť pre naše telo ideálne a optimálne stravovanie. Pred začatím nového cvičebného alebo stravovacieho režimu to konzultujte so svojím lekárom alebo výživovým poradcom.
Prečítajte si tiež: