Chcete POSILNIŤ IMUNITU? Tu je jednoduchá rada odborníka: Dajte si denne...
21. 10. 2024, 12:14 (aktualizované: 21. 10. 2024, 17:06)

Zdroj: Shutterstock
Ak chcete teraz na jeseň naozaj zdravé ovocie, dajte si jablko! Na tom sa zhodnú všetci odborníci. Určite si pamätáte uznávaného ovocinára profesora Ivana Hričovského, ktorý nabádal, aby sme si dali jedno jablko denne. Ideálne sú pôvodné slovenské odrody vypestované u nás. Pamätajte na to najmä dnes, kedy je Deň pôvodných odrôd jabĺk.

Zdroj: www.plantex.sk

Zdroj: internet

Zdroj: internet
Galéria k článku
Aj inovátor a odborník na mikrobióm Martin Haranta nám povedal, že práve v tomto období je dôležité jesť ovocie, ktoré obsahuje prírodný vitamín C a vitamíny B. „Takže na jeseň by sme mali jesť jablká, ideálne naše, lokálne. Nie tie, ktoré dovezieme loďou z ďalekej cudziny,” upozornil. „Ovocie by sa malo zbierať v ideálnom bode zrelosti, lebo niektoré látky, ako napríklad flavonoidy, sa vytvoria až v zrelom ovocí na zdravej rastline. A toto nedosiahnete, keď jablká zrejú na lodi v kontajneri,” vysvetlil Martin Haranta.
Kto zje denne jedno jablko, nepotrebuje doktora.
Zdroj: Jana Tomková Jarabincová
Vzorky jabĺk na súťaži Jablko roka 2024.
Takže ak si chcete posilniť zdravie a imunitu, jedzte jablká – najlepšie naše slovenské odrody. Pripomína to aj dnešný Deň pôvodných odrôd jabĺk. Toto ovocie má veľa živín a vitamínov – obsahuje napríklad vitamíny C a B-komplex (skupina ôsmich vitamínov - B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12 - pozn. red.), antioxidanty a minerály. Pomáha nám s trávením, udržuje pokožku mladú a sviežu.
Pomáhajú nám baktérie v jablkách
Staré anglické príslovie, ktoré často citoval a s ktorým súhlasil profesor Hričovský, hovorí, že ten, kto zje denne jedno jablko, nepotrebuje doktora. Podľa najnovšej štúdie vedcov z Technologickej univerzity v Grazi to platí, ale veľa závisí predovšetkým od toho, aké baktérie jablká obsahujú. Všetky druhy ich majú v sebe milióny, ale spomínaný výskum odhalil, že nie všetky sú zdravé.
Zdroj: Peter Tomka
Titul Najkrajšieho jablka 2024 získalo jablko nemeckej odrody ‘Pinova’, ktoré dopestoval Ing. Peter Molda zo Smoleníc.
Výsledky rozborov, zverejnené v časopise Frontiers in Microbiology, odhalili, že typické 240 gramov vážiace jablko má v sebe asi 100 miliónov baktérií. Najviac ich je v semenách a buničine. Ako však upozorňujú vedci: „V porovnaní s konvenčnými majú čerstvo pozbierané a ekologicky vypestované jablká výrazne rozmanitejšie, rovnomernejšie a výraznejšie bakteriálne komunity. U bežných jabĺčok z obchodu sa to isté povedať nedá.”
Jablká sa dostali aj do umenia: Miluje ich aj jedna knižná hrdinka. Ktorá? Dozviete sa v galérii!
Jedzme naše, lokálne jablká, nie tie, ktoré dovezieme loďou z ďalekej cudziny.
Takže zase sa len vraciame k tvrdeniam profesora Hričovského a inovátora Harantu: Ideálne je jesť domáce jablká. Ak ich uskladníte v chladnej a dobre vetranej pivnici, vydržia vám veľmi dlho.
Zdroj: Shutterstock
Treba jesť jablká v plnej zrelosti, kedy majú najviac zdraviu prospešných látok.
Odrôd ubúda
Len pre zaujímavosť: Na svete existuje 10 000 – 16 000 odrôd jabloní. Na Slovensku sa na prelome 19. a 20. storočia pestovalo okolo 300 odrôd, dnes je to už iba 8 – 10 odrôd.
Pritom práve staré odrody, ktoré vznikli pred rokom 1950, majú viaceré, zatiaľ nepreskúmané vlastnosti, ktoré môžu byť užitočné pri šľachtení nových odrôd odolnejších proti mrazu, chorobám, suchu či zmeneným poveternostným podmienkam.
10 účinkov jabĺk a recept na zdravý koláč na ďalšej strane >>>
Deň jabĺk
Od roku 2000 oslavujeme 21. októbra Deň pôvodných odrôd jabĺk. Je inšpirovaný dňom zvaným Apple Day, ktorý slávia vo Veľkej Británii. Jablká sú u nás pôvodné a hlavné ovocie, jabloň (malus domestica) je naša kráľovná ovocných stromov. Staré odrody predstavujú naše kultúrne dedičstvo.
10 účinkov jablka
Podporuje trávenie.
Prevencia proti infarktu aj stresu.
Pomáha znížiť hladinu cholesterolu.
Bráni vzniku artériosklerózy.
Znižuje pravdepodobnosť žlčových kameňov.
Je vhodné aj pre diabetikov.
Dobré pri nachladnutí, kašli, chrípke.
Bráni vzniku rakoviny.
Chráni pred vznikom astmy.
Udržuje zdravú pokožku.
Recept na jablkový koláč bez múky a cukru
Zdroj: Shutterstock
Jablkový koláč môže mať aj zdravšiu podobu.
Suroviny: 2 misky kokosovej múčky, 1 miska pomletých vlašských orechov, 1 miska jemných ovsených vločiek, 2 nastrúhané jablká v šupke, 1 miska medu, 1 miska roztopeného masla, 2 vajcia, 1 lyžička mletej škorice, štipka soli, orechy na posypanie.
Postup: V miske zmiešame všetky ingrediencie – okrem orechov – a dobre premiešame mixérom. Zmes vylejeme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, posypeme vlašskými orechami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na 45 minút.
Anketa
Máte radi jablká?
Hlasovanie bolo ukončené