Vybieľte si zuby doma a ZADARMO, pomôžu vám TIETO potraviny: Číslo 5 funguje zázračne!
14. 8. 2021, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 6:40)

Zdroj: Shutterstock
Žiarivý a zdravý úsmev si vyžaduje dôkladnú a pravidelnú zubnú hygienu. Ak chcete mať dokonalé biele zuby, mali by ste sa vyhýbať káve, červenému vínu a tmavému ovociu. Existujú však aj potraviny, ktoré dokážu zosvetliť aj zažltnuté zuby. Poznáte ich?
Mlieko a mliečne výrobky patria medzi potraviny, ktoré vaše zuby ocenia najviac, najmä pre vysoký obsah vápnika. Ten posilní zuby a aj sklovinu, ktorá bude následne poskytovať lepšiu ochranu pred kazmi či usádzaniu nečistôt. Nie všetky potraviny, ktoré obsahujú veľa vápnika, vášmu chrupu prospievajú. Pozor napríklad na špenát, po ktorom vám zuby môžu nepekne stmavnúť.

Jedlú sódu používajú na domácke bielenie zubov stovky ľudí. Neodporúča sa to však ňou preháňať, pri veľmi častom používaní vám môže nenávratne poškodiť sklovinu. Bezpečné použitie na zosvetlenie úsmevu by malo byť cca raz za desať dní. Použitie je jednoduché, stačí ju zmiešať s trochou vody. Vznikne vám pasta, ktorou si prečistíte zuby a žiarivý úsmev je na svete.
Jahody ste možno na zozname nečakali, no určite naň patria. Obsahujú totiž vitamín C a kyselinu jablčnú, vďaka čomu pomáhajú odstraňovať zo zubov škvrny a dokonca zubný kameň. Pomocou tohto ovocia dodáte zubom okrem vybielenia aj prirodzenú fluorizáciu.
Voda je kráľovnou tekutín. Okrem hydratácie organizmu má aj neutralizačné účinky. Odporúča sa prepláchnuť si vodou ústa popori pití červeného vína, kávy alebo po konzumácii tmavého ovocia. Zamedzíte tak usadeniu tmavého pigmentu na sklovine vašich zubov. Lepšie je však siahnuť po obyčajnej vode bez bubliniek. Sýtené vody môžu totiž pri nadmernom pití narušiť sklovinu, čo môže viesť k ľahšej tvorbe zubného kazu.
Okrem toho, že je cibuľa zdravá, funguje aj ako bielidlo na zuby. Obsahuje látku allium, ktorá má dvojaký účinok. Na jednej strane má na svedomí nepríjemný zápach z našich úst po zjedení cibule. No na druhej strane má allium na zuby veľmi pozitívny vplyv. Surová cibuľa pomáha zuby očistiť, spevniť a dokonca vás zbaví aj miernej bolesti. Zároveň masíruje ďasná a pomáha im prekrviť sa.
Orechy a semiačka dokážu divy. Žuvaním týchto pevných potravín zuby dokonale preleštíte a zbavíte ich povrchových škvŕn aj povlaku. Ideálne vám poslúžia napríklad mandle, aj pre ich vysoký obsah bielkovín a zdravých tukov.
Je zdravý, chrumkavý a obsahuje veľa vody. Zeler napomáha okrem štíhlej línie aj odstraňovať povlak na zuboch. Podporuje produkciu slín, vďaka čomu sa zuby samy preleštia o čosi rýchlejšie a efektívnejšie. Podobné účinky majú aj kaleráb alebo uhorka.
Trochu paradoxne sa na zozname ocitla aj kurkuma. No nie je to žart! Aj keď sa používa ako prísada do jedál práve pre zafarbenie, vaše zuby dokáže vybieliť. Zároveň rieši problémy spojené s dentálnou hygienou, ale aj vážnejšie problémy, ako je bolesť zubov, opuch a zápal ďasien či parodontitídu.
Chrúmaním jabĺk a hrušiek si posilňujeme ďasná. Okrem toho zvyšujú produkciu slín, čím neutralizujú baktérie, ktoré sa usádzajú na sklovine a spôsobujú zápach a tmavnutie zubov. Netreba to s nimi však preháňať pre fruktózu, prírodný cukor, ktorý môže spôsobiť kazy.
Tofu obsahuje veľa vápnika a bielkovín, vďaka čomu sa vaše zuby budú skutočne lesknúť. Je vysoko alkalický a má schopnosť do zubov dopĺňať presne toľko vápnika, koľko potrebujú.