Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Chcete byť do leta fit? Zdravé nie sú len šaláty

Ak chcete schudnúť, nemusíte ortodoxne uprednostňovať iba zeleninové šaláty.

Zdroj: ilustračné, pixabay.com

Reklama

Nebaví vás neustále žuť zeleninové šaláty? Možno aj preto väčšina ľudí zlyháva pri chudnutí, lebo ich diéta sa skladá z tých istých jedál. Ak chcete žiť zdravo a šalátov už máte vyše hlavy, ponúkame vám tipy na niekoľko receptov, ktorými oživíte svoj jedálny lístok a budete sa po nich cítiť vo forme

Cukinové rezance s kelovým pestom

Prísady na pesto: 3 šálky nakrájaných kelových listov, 3/4 šálky čerstvej bazalky, 1 lyžička soli, 1/3 pohára extra panenského olivového oleja, 1/4 šálky píniových orieškov, 5 strúčikov cesnaku, 2/3 šálky parmezánu

Prísady na rezance: 4 stredne veľké cukiny, 2 lyžice olivového oleja, 1/3 kelového pesta, 2 šálky cherry paradajok, soľ a korenie, 1/2 šálky nastrúhaného syru parmezán

Príprava: Kelové listy, bazalku a soľ rozmixujte na jemnú hmotu. Za stáleho mixovania pomaly pridajte olej. Potom píniové oriešky, cesnak a parmezán. Pesto je hotové. Teraz nakrájajte na rezance cukinu. Zohrejte olivový olej v panvici a pridajte pesto, miešajte asi 30 sekúnd. Vložte rozkrojené paradajky a za stáleho miešania aj cukinové rezance. Nakoniec pridajte pesto a parmezán, kým sa nerozpustí.

Sendvič plný zelene

Prísady: hriankový chlieb, 1/2 malého zrelého avokáda, 2 plátky mozarelly, pár koliesok uhorky, 1 kyslá uhorka, lístky čerstvej bazalky, šalátové listy podľa výberu, majonéza

Príprava: Toto je naozaj minútka. Oba plátky chleba natrite majonézou. Na jeden poukladajte plátky avokáda, mozarelly, kolieska uhorky, nakrájanú kyslú uhorku, bazalku a šalát podľa výberu. Prikryte druhým chlebom a môžete hodovať.

Humusovo-šošovicový wrap

Prísady na wrap: 1 wrap, 1/2 hrnčeka uvarenej šošovice, šalát, nakrájané čili papričky, soľ

Prísady na humus: 1 konzerva cíceru, 2 - 3 lyžice sušených nakrájaných paradajok, 2 lyžice olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1/2 lyžičky papriky, 1/2 lyžičky soli, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1/3 hrnčeka vody

Príprava: Všetky suroviny na humus vymiešajte v mixéri, až kým nevznikne krémová nátierka. Vodu pridávajte od oka, podľa toho, či ho chceme mať krémovejší. Na wrap natrite domáci humus, pridajte uvarenú šošovicu, šalát, najemno nakrájané čili papričky a posoľte. Na záver jemne, ale dostatočne pevne zrolujte.

Ázijský Pho

Prísady: 1 lyžička čerstvého zázvoru, 1/2 čili papričky, 3 jarné cibuľky, 1/2 žltej papriky, 2 hrste špenátu, 60 g instantných ryžových rezancov, 1/2 kuracieho alebo zeleninového bujónu, 1 limetka, 1 hrsť bazalky

Príprava: Do veľkého pohára s uzatvárateľným viečkom dajte bujón, lyžičku postrúhaného čerstvého zázvoru, na dlhé pásiky pokrájanú čili papričku, jarné cibuľky a žltú papriku. Vložte špenátové listy a ryžové rezance, limetku rozkrojenú na polovicu a nakrájanú bazalku. Túto polievkovú zmes zalejte zovretou vodou, kým neprekryje všetku zeleninu. Vidličkou polievku miešajte, kým sa nerozpustí bujón. Zatvorte pohár a nechajte lúhovať. Keď rezance zmäknú môžete podávať.

Grilované kurča so zeleninou

Prísady: 1 lyžička mletej rasce, 1 lyžička soli, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia, 1/2 lyžičky papriky, 1/2 lyžičky sušeného cesnaku, 3 - 4 väčšie kusy kuracích pŕs, 1 limetka, karfiol, brokolica, zelené fazuľky, špargľa, ružičkový kel (alebo podľa vlastnej chuti), soľ, korenie, olivový olej

Príprava: Očistenú a nakrájanú zeleninu poukladajte na papier na pečenie, posypte soľou a korením a pokvapkajte olivovým olejom. Dajte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte, až kým zelenina nie je mäkká.

Kuracie prsia posypte zmiešanými koreninami a postriekajte šťavou z limetky. Môžete marinovať 1 až 5 hodín alebo hneď grilovať či opekať z každej strany 5-6 minút. Po vychladnutí (asi 10 min.) pokrájajte na kocky a postriekajte šťavou z limetky. Po zmiešaní so zeleninou dajte do plastovej dózy a odložte do chladničky. Pred podávaním ohrejte v mikrovlnke.

Vyberáme pre vás niečo PLUS