Brusel to definitívne odklepol: Budeme jesť hmyz, larvy a riasy!
22. 1. 2018, 16:08 (aktualizované: 10. 7. 2024, 12:53)

Zdroj: Shutterstock
V Ázii sú obľúbené, ale úprimne: Dali by ste si pečené červíky či fritované lúčne koníky? Čoskoro ich budú podávať aj v európskych reštauráciách. A to vďaka novele potravinovej smernice, ktorá platí od začiatku tohto roka.
Potravinová smernica z Bruselu po novom uľahčuje požívanie nových druhov potravín na báze hmyzu a rias.
V Berlíne od piatka ponúkajú návštevníkom napríklad burger s hmyzom. Sú v ňom aj larvy chrobákov. Motto tohtoročného Zeleného týždňa (Grüne Woche) v nemeckej metropole znie: „Ako chutí budúcnosť?“
Organizátori každoročného januárového podujatia skúšajú, ako návštevníci zareagujú na konzumáciu červíkov, chrobákov a cvrčkov. V európskych kuchyniach túto surovinu nájdete len zriedka a v Nemecku sa dokáže zahryznúť do takejto pochúťky len každý siedmy. Pritom podľa svetovej organizácie pre výživu FAO je na svete okolo 1900 konzumovateľných druhov hmyzu a dve miliardy ľudí ich konzumujú pomerne často. Najobľúbenejšie sú chrobáky, húsenice, osy, mravce, cvrčky, cikády, termity, vážky, ale aj muchy.
Wilhelm Windisch, ktorý vedie na mníchovskej univerzite katedru výživy zvierat, podľa portálu teraz.sk na Zelenom týždni v Berlíne vyhlásil, že hmyz bude už čoskoro pre výživu mimoriadne dôležitý. Obsahuje totiž veľa výživných látok, akými sú proteíny, ale len vtedy, ak ich chovatelia kŕmia kvalitne. Je to podobné, ako u prasiat a hovädzieho dobytka.