Reklama

Bojujú proti rakovine, starajú sa o pocit šťastia. Tu je 10 účinkov paradajok na zdravie!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    Paradajky obsahujú vitamín B1, B2, B6, C, E a provitamín A, z minerálnych látok vápnik, fosfor, železo, jód, meď a draslík. Sú vynikajúcim liečivom na zápal močových ciest, čistia obličky, pomáhajú pri nezhubnom zväčšení prostaty. Pri horúčkach je čerstvá šťava skvelým zdrojom tekutín a minerálnych solí, ochladzuje telo a uľavuje od únavy.

    Pochádzajú zo západnej časti Južnej Ameriky a do Európy ich doviezol Kolumbus na konci 15. storočia, o dvesto rokov neskôr sa stali bežnou súčasťou jedálneho lístka. Po dozretí sú plody červené, ale poznáme aj odrody, pri ktorých sú dozreté plody žlté alebo oranžové, dokonca aj fialové.

    Plody jednoročnej rastliny obsahujú veľké množstvo semienok a na povrchu plodu je lesklá a hladká šupka, ktorú vždy radšej skonzumujte než by ste ju mali ošúpať, pretože v nej sa nachádzajú veľmi prospešné látky. Sú vynikajúcim zdrojom vitamínu K. Vitamín A, ktorý sa nachádza v paradajkách pôsobí blahodarne na vlasy a zlepšuje zrak.

    Paradajky obsahujú vitamín C a "silný antioxidant lykopén, ktorý sa nachádza v šupke a paradajkám dodáva červenú farbu", hovorí Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

    Majú antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály. Oproti iným druhom zeleniny, rajčiny dokážu zachovať dôležité látky aj po uvarení. Dokonca sú výživnejšie uvarené ako čerstvé, nakoľko sa veľké množstvo lykopénu uvoľňuje až po tepelnom spracovaní.

    Udržujú tráviaci systém zdravý tým, že zabraňujú zápche aj hnačke. "Okrem toho majú veľké množstvo vlákniny, ktoré môžu vylučovať črevá a znižovať príznaky zápchy", tvrdí odborníčka.

    Vedeli ste, že pravidelná konzumácia ovplyvní aj vašu náladu? Na svedomí to má látka tyramín, a čím sú plody zrelšie, tým je jeho množstvo vyššie.

    Konzumácia paradajok môže určitej skupine ľudí spôsobovať problémy. Opatrní by mali byť preto ľudia s alergiou a intoleranciami.

    10 účinkov paradajok na naše zdravie nájdete na ďalšej strane...

    1) Posilňujú srdce: Lykopén v rajčiakoch zabraňuje oxidácii lipidov v sére, a tak má ochranný účinok proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Pravidelná konzumácia paradajok alebo paradajkovej šťavy znižuje hladiny LDL, teda zlého cholesterolu a triglyceridov v krvi. Tieto lipidy sú kľúčovými vinníkmi kardiovaskulárnych ochorení a vedú k ukladaniu tukov do krvných ciev.

    2) Zlepšujú trávenie: Zabraňujú zápche aj hnačke, ale tiež žltačke a účinne odstraňujú toxíny z tela. Okrem toho majú veľké množstvo vlákniny, ktoré môžu vylučovať črevá a znižovať príznaky zápchy. Zdravé množstvo vlákniny pomáha stimulovať peristaltický pohyb v hladkých tráviacich svaloch a uvoľňuje žalúdočné a zažívacie šťavy. Avšak u niektorých ľudí môže kyslosť z varených paradajok spúšťať alebo zhoršovať reflux kyseliny a poruchy trávenia.

    3) Prevencia rakoviny: Paradajka obsahuje veľké množstvo lykopénu, ktorý je vysoko účinný pri odstraňovaní voľných radikálov spôsobujúcich rakovinu. Túto výhodu je možné získať aj z tepelne spracovaných výrobkov z rajčiakov, ako je kečup. Lykopén v rajčiakoch chráni pred rakovinou a ukázalo sa, že je účinný v boji proti rakovine prostaty a prsníka.

    4) Vysoký tlak minulosťou: Každodenné jedenie paradajok znižuje riziko vzniku hypertenzie. Obsahujú totiž draslík, ktorý znižuje napätie v krvných cievach a artériách.

    5) Zlepšujú stav pokožky i vlasov: Denná konzumácia chráni pokožku pred UV spálením. Pomáhajú pri nadmernom potení. Vitamín A v paradajkách funguje dokonale, aby boli vaše vlasy lesklé a silné.

    6) Pre zdravé oči: Lykopén je dobrý pre vaše oči. A to nie je jediný výživný prostriedok v rajčiakoch; obsahujú tiež luteín a beta-karotén. Podľa výskumu tieto živiny podporujú zrak a chránia pred ochoreniami očí vrátane sivého zákalu a makulárnej degenerácie.

    7) Silné kosti: Obsahujú značné množstvo vápnika a vitamínu K - obe tieto živiny sú nevyhnutné pri posilňovaní a vykonávaní drobných opráv na kostiach a kostnom tkanive.

    8) Opravujú škody po fajčení: Paradajky môžu znížiť množstvo poškodenia spôsobeného fajčením cigariet. Obsahujú kyselinu kumarovú a kyselinu chlorogénnu, ktoré chránia telo pred karcinogénmi, ktoré sú spôsobené z cigaretového dymu.

    9) Spevňujú vnútornú štruktúru buniek: Vitamíny A a C a beta-karotén pôsobia ako antioxidanty na neutralizáciu škodlivých voľných radikálov v krvi. Voľné radikály sú nebezpečné, pretože môžu viesť k poškodeniu buniek.

    10) Zlepšujú náladu: Obsahujú kyselinu listovú, ktorá nám dodáva životný optimizmus a vitamín B3, ktorý podporuje dobrú náladu a zdravý spánok.

    Prečítajte si tiež: