Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

VÍKENDOVÉ VARENIE za diskontné ceny: Dobroty z rôznych kútov sveta

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nielen krásna, ale aj šikovná: Pod rukami porotkyne najsladšej šou vznikajú takéto skvosty, AHA
    Reklama

    Čo tak vyskúšať dobroty zahraničných kuchýň? Víkendové varenie vám to uľahčí a ani nemusíte nikam cestovať - stačí si vybrať niektorý recept. A ešte predtým nakúpiť za diskontné ceny v Lidli!

    Slovenská paradajková polievka z červenej kapusty

    Zdroj: Taras Grebinets

    Varili ju naše babičky, skúste aj vy.

    čas prípravy 60 minút
    nízka náročnosť
    8 porcií

    Suroviny: 1/2 hlávky červenej kapusty, rasca drvená, korenie čierne mleté čerstvé, podľa chuti ocot, podľa chuti cukor, kôpor čerstvý (nemusí byť), soľ, podľa chuti voda, maslo, 5-6 dl paradajkové pyré, paradajky v konzerve alebo paradajkový pretlak.

    Postup: Kapustu pokrájame, postrúhame na rezance. Dáme variť tak akurát prikrytú vodou. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu. Keď je kapusta čiastočne dovarená, prilejeme paradajkový pretlak. Dajú sa použiť domáce i kupované pretlaky alebo lúpané paradajky. Ešte chvíľku povaríme, dosolíme, dosladíme, pridáme ocot. Na záver zjemníme maslom, prípadne pridáme kôpor.

    Čo tak holandský rezeň? Čítajte ďalej

    Holandský rezeň

    Zdroj: archív

    Jednoduchá príprava, chutný obed.

    čas prípravy 30 minút
    nízka náročnosť
    6-7 porcií

    Suroviny: 500 g mletého bravčového mäsa, 200 g syr eidam, soľ, štvorfarebné korenie, pažítka alebo čerstvá petržlenová vňať, 1 KL mletá rasca. Na obalenie: 2 vajcia, 100 ml mlieka, hladká múka, strúhanka. Na vyprážanie olej.

    Postup: Syr nastrúhame a pridáme k mäsu. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a mletú rascu. Chuť dodajú aj čerstvé posekané bylinky. Zmes dobre rukou premiešame a chvíľu necháme postáť. Zo zmesi vytvarujeme šúľky, z ktorých stalčením medzi dlaňami vyformujeme rezeň. Vajíčka rozšľaháme s mliekom a rezne obaľujeme v klasickom trojobale: hladká múka, vajíčko s mliekom a strúhanka. Vyprážame vo väčšom množstve horúceho oleja tak, aby boli rezne zakryté olejom. Ako prílohu podávame varené alebo americké zemiaky s rozmarínom, zemiakovú kašu a miešaný zeleninový šalát.

    Aj Napoleon by si pochutnal! Čítajte ďalej!

    Francúzske kura Marengo

    Zdroj: archív

    Skúste kura trochu inak.

    čas prípravy 60 minút
    nízka náročnosť
    6 porcií

    Suroviny: 500 g kuracích pŕs, 100 ml bieleho vína, 3 lyžice paradajkového pyré, 200 g šampiňónov, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, soľ, čierne korenie, bylinky (tymián, bobkový list, čerstvá petržlenová vňať), 1 lyžica hladkej múky, 2 lyžice olivového oleja.
    Na ozdobu: zelené olivy, petržlenová vňať, volské oko

    Postup: Kuracie prsia nakrájajte na väčšie kúsky, osoľte a okoreňte. Cibuľu nakrájajte na plátky, cesnak nasekajte nahrubo. Očistené šampiňóny nakrájajte na hrubšie plátky. V panvici s hrubým dnom rozohrejte kúsok masla a vložte kura. Opečte ho dozlatova zo všetkých strán. Potom mäso vyberte z panvice na tanier. Do výpeku dajte cibuľu, cesnak a šampiňóny. Opekajte, kým šampiňóny nezmäknú. Posypte múkou a premiešajte. Zalejte vínom a znova premiešajte. Nechajte variť pár minút, aby sa víno vyparilo. Pridajte paradajkové pyré a nasekané bylinky. Vložte kúsky kuraťa a nechajte mierne variť, kým nebude mäso mäkké. Ku koncu varenia zvýšte teplotu, aby sa omáčka zredukovala a zhustla. Pred servírováním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a olivami. Kura marengo je skvelé s opečenou bagetkou s volským okom alebo s pečenými zemiakmi.

    A ešte niečo sladké a zdravé! Čítajte ďalej

    Starogrécky malinový cheesecake

    Zdroj: archív

    Malinový cheescake je úžasný!

    čas prípravy 95 minút
    nízka náročnosť
    8 porcií

    Suroviny: 180 g maslových sušienok, 3 lyžice rozpusteného masla, 500 g jemného tvarohu, 2 lyžice medu, 150 g pochúťkovej kyslej smotany alebo grécky jogurt, 2 vajcia, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lyžičky škrobu, čerstvé maliny na ozdobenie.

    Postup: Sušenky rozmixujte a zmiešajte s maslom. Zmes vysypte do formy vyloženej papierom na pečenie. Dajte na 15 minút do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Potom vyberte. Pripravte plnku: Zmiešajte tvaroh, med, smotanu alebo jogurt, vajcia, cukor a škrob. Môžete pridať za hrsť malín. Vyšľahajte metličkou. Vylejte na korpus a pečte 60 minút pri 150 stupňoch. Nechajte vychladnúť, dajte na noc do chladničky a bohato ozdobte malinami.

    Prečítajte si tiež:

    Vyberáme pre vás niečo PLUS