Ako vypražiť ryby, aby sa nerozpadli? Stačí použiť jednu vec
11. 7. 2025, 17:45 (aktualizované: 12. 7. 2025, 7:50)

Zdroj: shutterstock
Vyprážaná ryba je kulinárska klasika, ktorá dokáže očariť svojou chuťou. Pre mnohých amatérskych kuchárov sa však príprava tohto jedla ukáže ako výzva. Jemné mäso sa počas vyprážania často rozpadá, vieme tomu zabrániť?

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Je síce leto, ale reštaurácie stále ponúkajú vyprážané ryby so šalátom. Je to skrátka delikatesa. Keď ale sa ryba v trojobale začne rozpadávať, vytúžené jedlo sa premení na kulinársku katastrofu. Ukazuje sa, že je spôsob, ako tomu zabrániť. A to prekvapujúco jednoducho, uvádza web fakt.pl.
Ryby, hoci sú veľmi zdravé, sú na jedálnom lístku Slovákov pomerne zriedkavé. Konzumujeme ich menej často ako hydinu, alebo bravčové mäso. Preto zvyčajne lepšie vyprážame rezne ako jemné rybie filé. Čo môžeme urobiť, aby sme ryby pripravili ako lusknutím prsta?
Zdroj: Shutterstock
Vyprážaný kapor a majonézový šalát sú symbolom Vianoc. Chutia však aj v lete. Na to, aby sa ryba nerozpadla, máme jeden jednoduchý trik.
Ako rozmraziť a vyprážať ryby
Ryby zvyčajne kupujeme mrazené. Nie sú vhodné na vyprážanie. Pred vložením do panvice ich musíme úplne rozmraziť. Najlepšie je vybrať mäso z mrazničky deň pred tepelnou úpravou a dať ho do chladničky. Ryba pustí veľa vody, preto by sme ju mali rozmraziť na sitku umiestnenom nad hlbokým tanierom alebo miskou. Dôkladne rozmrazenú rybu jemne umyjeme a osušíme papierovou utierkou.
Až teraz môžeme začať s korenením a obaľovaním mäsa. Toto je tiež ten správny čas na to, aby sa ryba v panvici nerozpadla. Pomôže jednoduchý trik. Filety pred obalením v strúhanke jednoducho potrite trochou citrónovej šťavy. Ďalšie kroky sú štandardné: rybu posypte soľou a korením, potom ju obaľte v múke, vajci a strúhanke. Vďaka citrónovému triku sa jemné mäso v panvici nerozpadne. Ryba bude tiež chutnejšia a pri vyprážaní nebude vydávať taký intenzívny zápach.
Pamätajte, že filety je najlepšie vyprážať na rozpustenom masle. Takto získajú ešte lepšiu chuť. Dôležitý je aj čas vyprážania. Obalené filety držíme v horúcom tuku asi 4 minúty z každej strany – to zaručí, že vo vnútri nevyschnú.
VIDEO: Vyprážaný kapor - recept šéfkuchára
Anketa
Aký je hlavný dôvod, prečo sa odporúča používať citrónovú šťavu pri príprave vyprážaných rýb?
Hlasovanie bolo ukončené