Reklama

Čo jesť a nejesť na dovolenke? 10 rád ÚVZ: Na zmrzline pozerajte JEDNU VEC, ovocie len TAKÉTO!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako v lete prenášať a skladovať potraviny: Na TOTO si dajte extra pozor!
    Zdroj: mh
    Reklama

    Žalúdočné problémy na dovolenke sú nočnou morou cestovateľov. Na to, aby sme im predišli stačí dodržať zopár jednoduchých pravidiel. Úrad verejného zdravotníctva preto zverejnil rady pre dovolenkárov, ako sa stravovať v zahraničí.

    1. Vodu radšej z fľaše

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Balená voda.

    Pite nápoje (vrátane minerálnej a pramenitej vody a mlieka) len v originálnom balení, na kávu a čaj používajte len prevarenú pitnú vodu alebo balenú vodu. Umývajte si zuby len pitnou (balenou) vodou.

    2. Pozor na prepečenie

    Zdroj: Shutterstock

    Ilustračné foto

    Konzumujte len dôkladne tepelne spracované jedlo (uvarené a prepečené).

    3. Ovocie len v šupke

    Zdroj: Shutterstock

    Ovocie so šupkou.

    Jedzte ovocie a zeleninou, ktoré sú dôkladne umyté pitnou (balenou) vodou a len ovocie, ktoré sa dá ošúpať.

    4. Nič surové

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Surové mäso

    yhnite sa konzumácii surového mäsa surových rýb a morských živočíchov (vrátane šalátov z nich pripravených).

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Neotrávte si rodinu: Aké jedlo si vziať so sebou na výlet a čo rozhodne nebrať?
      Zdroj: mh

      5. Vajíčka radšej nie

      Zdroj: Shutterstock

      Varené vajcia.

      Vyhýbajte sa majonézam, vajíčkam, studeným misám.

      6. Len pasterizované

      Zdroj: Shutterstock

      Pozor na mlieko.

      Mlieko a mliečne výrobky jedzte iba pasterizované, čiže riadne tepelne upravené (inak hrozí aj riziko nákazy kliešťovou encefalitídou).

      7. Nezohrievajte

      Zdroj: shutterstock

      Pozor na opätovné ohrievanie.

      Nekonzumujte jedlá, ktoré už raz boli zohriate.

      8. Nápoje bez ľadu

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Radšej si pýtajte bez ľadu.

      V zahraničných destináciách nepoužívajte na chladenie nápojov ľadové kocky, pretože môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Šéfkuchár Martin Novák radí: Aké jedlá si vziať na hory, k vode či do prírody?
        Zdroj: mh

        9. Zmrzku len opatrne

        Zdroj: Shutterstock

        Na zmrzku pozor.

        Zvážte, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu (zmrzlina musí byť hladká, bez kryštálikov ľadu alebo hrudiek nerozmixovaných surovín).

        10. Čisté ruky

        Zdroj: Shutterstock

        Hygienou rúk sa zbavíte vírusov a baktérií, ktoré sa na vás cez deň lepia.

        Často a dôkladne si umývajte ruky mydlom a vodou, prípadne použite dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu.

        Vyberáme pre vás niečo PLUS

        Autor článku

        Zaujíma ju aktuálne dianie, novinky, ale aj zlepšováky. Vyhľadáva témy z oblasti financií, školstva, zdravotníctva, gastra či cestovania.