Čo jesť a nejesť na dovolenke? 10 rád ÚVZ: Na zmrzline pozerajte JEDNU VEC, ovocie len TAKÉTO!
2. 8. 2024, 12:00 (aktualizované: 2. 8. 2024, 13:12)
Žalúdočné problémy na dovolenke sú nočnou morou cestovateľov. Na to, aby sme im predišli stačí dodržať zopár jednoduchých pravidiel. Úrad verejného zdravotníctva preto zverejnil rady pre dovolenkárov, ako sa stravovať v zahraničí.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: ÚVZ SR
Zdroj: ÚVZ
Galéria k článku
1. Vodu radšej z fľaše
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Balená voda.
Pite nápoje (vrátane minerálnej a pramenitej vody a mlieka) len v originálnom balení, na kávu a čaj používajte len prevarenú pitnú vodu alebo balenú vodu. Umývajte si zuby len pitnou (balenou) vodou.
2. Pozor na prepečenie
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Konzumujte len dôkladne tepelne spracované jedlo (uvarené a prepečené).
3. Ovocie len v šupke
Zdroj: Shutterstock
Ovocie so šupkou.
Jedzte ovocie a zeleninou, ktoré sú dôkladne umyté pitnou (balenou) vodou a len ovocie, ktoré sa dá ošúpať.
4. Nič surové
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Surové mäso
yhnite sa konzumácii surového mäsa surových rýb a morských živočíchov (vrátane šalátov z nich pripravených).

Zdroj: mh
5. Vajíčka radšej nie
Zdroj: Shutterstock
Varené vajcia.
Vyhýbajte sa majonézam, vajíčkam, studeným misám.
6. Len pasterizované
Zdroj: Shutterstock
Pozor na mlieko.
Mlieko a mliečne výrobky jedzte iba pasterizované, čiže riadne tepelne upravené (inak hrozí aj riziko nákazy kliešťovou encefalitídou).
7. Nezohrievajte
Zdroj: shutterstock
Pozor na opätovné ohrievanie.
Nekonzumujte jedlá, ktoré už raz boli zohriate.
8. Nápoje bez ľadu
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Radšej si pýtajte bez ľadu.
V zahraničných destináciách nepoužívajte na chladenie nápojov ľadové kocky, pretože môžu byť vyrobené z kontaminovanej vody.

Zdroj: mh
9. Zmrzku len opatrne
Zdroj: Shutterstock
Na zmrzku pozor.
Zvážte, či je v danej destinácii bezpečné konzumovať zmrzlinu (zmrzlina musí byť hladká, bez kryštálikov ľadu alebo hrudiek nerozmixovaných surovín).
10. Čisté ruky
Zdroj: Shutterstock
Hygienou rúk sa zbavíte vírusov a baktérií, ktoré sa na vás cez deň lepia.
Často a dôkladne si umývajte ruky mydlom a vodou, prípadne použite dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu.