Ako správne nakupovať paradajky: Ovoňajte ich na jednom mieste, na ktorom?
17. 7. 2025, 18:42

Zdroj: shutterstock
Sezóna paradajok je v plnom prúde a trhy a stánky vás lákajú záplavou farieb – od intenzívnej červenej a sýtožltej až po oranžové a takmer čierne odrody. Nie každá paradajka však chutí rovnako a správna voľba môže dramaticky zmeniť chuť vašej večere.
Ako by ste mali kúpiť paradajky, aby ste si vychutnali ich plnú arómu a sladkosť? Je to jednoduchšie, ako si myslíte – potrebujete len niekoľko tipov, uvádza web fakt.pl.
Paradajky, hoci sa botanicky považujú za ovocie, slúžia v kuchyni ako zelenina. V lete, keď chutia najlepšie, ich pridávame do jedál od rána do večera. Ale aj v týchto teplých a krásnych mesiacoch môžeme naraziť na paradajky, ktoré sú bez chuti alebo jednoducho pestované v skleníku. Ako sa môžeme takejto chybe vyhnúť? Predovšetkým sa riaďme svojím nosom.
Zdroj: Federico Rostagno
Čerstvé paradajky z farmy chutia najlepšie.
Ak hľadáte intenzívnu chuť a sladkosť, zvážte malinové paradajky. Tieto veľké, dužinaté, jemne textúrované plody sú obľúbené medzi záhradkármi aj gurmánmi. Ich aromatická dužina, ktorá sa vám rozplýva v ústach, ich robí ideálnymi do sendvičov a občerstvenia.
Malé cherry paradajky sú lepšou voľbou do ľahkých šalátov a studených jedál. Ich rozmanitosť farieb – od červenej, cez žltú až po takmer čiernu – spolu s intenzívnou chuťou a šťavnatosťou z nich robí perfektný doplnok k inej zelenine. Za vyskúšanie stoja aj Buffalo hearts – obľúbená odroda paradajok. Tieto nepravidelné, veľké paradajky potešia svojou bohatou, mierne sladkou chuťou a perfektne sa hodia k jednoduchým jedlám, ako je zeleninové carpaccio, cesnaková bruschetta, šalát Caprese alebo burrata.
Zdroj: vesnakostic/shutterstock
Čerstvé paradajky z farmy chutia najlepšie. Cherry paradajky sa hodia do šalátov.
Paradajky plnené mletým mäsom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT
INGREDIENCIE
- 4 veľké paradajky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 cibuľa
- 400 g mletého bravčového mäsa
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- soľ, čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- zväzok petržlenovej vňate
- 1 vajce
- 1 lyžica strúhanky
- 4 plátky masla
POSTUP
- Paradajky umyte, odrežte z nich vrchy a dužinu vydlabte.
- Na panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujte. Pridajte bravčové mäso a opečte. Keď sa mäso zatiahne, pridajte nakrájanú dužinu z paradajok, mletú červenú papriku, osoľte, okoreňte a varte, kým sa tekutina zredukuje a mäso bude mäkké. Odstavte.
- Do mäsa pridajte pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, vajce, strúhanku, podľa chuti ešte osoľte a okoreňte. Dobre zamiešajte a zmesou naplňte paradajky. Na náplň položte tenký plátok masla a prikryte vrchom paradajky.
- Paradajky poukladajte do zapekacej misy a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 až 25 minút.
Článok pokračuje na ďalšej strane ...
Strana
1/2