Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ako správne nakupovať paradajky: Ovoňajte ich na jednom mieste, na ktorom?

Ako by ste mali kúpiť paradajky, aby ste si vychutnali ich plnú arómu a sladkosť? Je to jednoduchšie, ako si myslíte – potrebujete len niekoľko tipov.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Sezóna paradajok je v plnom prúde a trhy a stánky vás lákajú záplavou farieb – od intenzívnej červenej a sýtožltej až po oranžové a takmer čierne odrody. Nie každá paradajka však chutí rovnako a správna voľba môže dramaticky zmeniť chuť vašej večere.

Ako by ste mali kúpiť paradajky, aby ste si vychutnali ich plnú arómu a sladkosť? Je to jednoduchšie, ako si myslíte – potrebujete len niekoľko tipov, uvádza web fakt.pl.

Paradajky, hoci sa botanicky považujú za ovocie, slúžia v kuchyni ako zelenina. V lete, keď chutia najlepšie, ich pridávame do jedál od rána do večera. Ale aj v týchto teplých a krásnych mesiacoch môžeme naraziť na paradajky, ktoré sú bez chuti alebo jednoducho pestované v skleníku. Ako sa môžeme takejto chybe vyhnúť? Predovšetkým sa riaďme svojím nosom.

Zdroj: Federico Rostagno

Čerstvé paradajky z farmy chutia najlepšie.

Ak hľadáte intenzívnu chuť a sladkosť, zvážte malinové paradajky. Tieto veľké, dužinaté, jemne textúrované plody sú obľúbené medzi záhradkármi aj gurmánmi. Ich aromatická dužina, ktorá sa vám rozplýva v ústach, ich robí ideálnymi do sendvičov a občerstvenia.

Malé cherry paradajky sú lepšou voľbou do ľahkých šalátov a studených jedál. Ich rozmanitosť farieb – od červenej, cez žltú až po takmer čiernu – spolu s intenzívnou chuťou a šťavnatosťou z nich robí perfektný doplnok k inej zelenine. Za vyskúšanie stoja aj Buffalo hearts – obľúbená odroda paradajok. Tieto nepravidelné, veľké paradajky potešia svojou bohatou, mierne sladkou chuťou a perfektne sa hodia k jednoduchým jedlám, ako je zeleninové carpaccio, cesnaková bruschetta, šalát Caprese alebo burrata.

Zdroj: vesnakostic/shutterstock

Čerstvé paradajky z farmy chutia najlepšie. Cherry paradajky sa hodia do šalátov.

Paradajky plnené mletým mäsom

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT, PEČENIE 20 AŽ 25 MINÚT
INGREDIENCIE

  • 4 veľké paradajky
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 cibuľa
  • 400 g mletého bravčového mäsa
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • soľ, čierne korenie
  • 1 strúčik cesnaku
  • zväzok petržlenovej vňate
  • 1 vajce
  • 1 lyžica strúhanky
  • 4 plátky masla

POSTUP

  1. Paradajky umyte, odrežte z nich vrchy a dužinu vydlabte.
  2. Na panvici zohrejte olej, pridajte cibuľu nakrájanú nadrobno a orestujte. Pridajte bravčové mäso a opečte. Keď sa mäso zatiahne, pridajte nakrájanú dužinu z paradajok, mletú červenú papriku, osoľte, okoreňte a varte, kým sa tekutina zredukuje a mäso bude mäkké. Odstavte.
  3. Do mäsa pridajte pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, vajce, strúhanku, podľa chuti ešte osoľte a okoreňte. Dobre zamiešajte a zmesou naplňte paradajky. Na náplň položte tenký plátok masla a prikryte vrchom paradajky.
  4. Paradajky poukladajte do zapekacej misy a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte približne 20 až 25 minút.

Článok pokračuje na ďalšej strane ...

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Ako reportér sa väčšinou venuje kriminálnym a súdnym prípadom, ktoré rezonujú vo verejnosti. Venuje sa aj horúcim aktualitám v regióne. Zaujíma ho aj dianie v zahraničí, baví ho aj história, veda a rady a tipy.