Jogurt

Zdroj: Shutterstock

Čistým bielym jogurtom podporíte trávenie a je skutočne zdravou a diétnou voľbou. Ak ale máte radšej tie ochutené, zbystrite. Môžu obsahovať rovnaké množstvo cukru ako vaša obľúbená zmrzlina! V jednom jogurte prijmete aj 20 gramov cukru! Pritom denný príjem pridaných cukrov by nemal prekročiť 60 gramov a pri diéte sa dokonca odporúča len 30 gramov. Radšej biely jogurt oslaďte čerstvým ovocím.

Orechy

Zdroj: Shutterstock

Obsahujú vitamín E, vlákninu a najmä omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre zdravie nášho srdca. Určite sú lepšou voľbou ako zemiakové lupienky, ale pozor na množstvo. Orechy majú totiž približne rovnakú energetickú hodnotu ako sladkosti. Takmer všetky druhy obsahujú asi 600 kcal na 100 gramov, vrátane tých najchutnejších – vlašských orechov, lieskovcov, kešu či arašidov. Ak držíte líniu, nejedzte viac ako hrsť orechov denne.

Bezlepkové potraviny

Zdroj: Shutterstock

Bezlepková diéta sa stala hitom aj u ľudí, ktorých netrápi neznášanlivosť na lepok či celiaka. „Neexistuje dôkaz, že prísna bezlepková diéta podporí zdravie ľudí bez celiakie. Je dokonca možné, že pravdou je pravý opak. Vyhýbanie sa diétnej celozrnnej strave môže byť škodlivé, pretože jeho výsledkom je nízky príjem vlákniny,“ hovorí gastroenterologička Suzanne Mahadyová z austrálskej Monash University. „Viaceré bezlepkové výrobky majú dokonca viac kalórií ako rovnaké s lepkom,“ tvrdí ďalšia odborníčka na výživu Tanya Zuckerbrot. Výrobcovia bezlepkových produktov sa totiž snažia docieliť rovnakú konzistenciu a chuť akú majú podobné potraviny s obsahom múky. Vtedy často siahajú po kukuričnom škrobe a ryžovej múke.

Avokádo

Zdroj: Shutterstock

Toto ovocie je bohaté na vlákninu a obsahuje dvakrát viac prospešného draslíka ako banán. Ukázalo sa, že znižuje hladinu cholesterolu, riziko rakoviny aj cukrovky. Avokádo však obsahuje aj množstvo tuku. „Obsahujúe síce viac ako 20 vitamínov a minerálov, no na kalórie je naozaj bohaté,“ pripomína Tanya Zuckerbrot. Jedzte ho teda v primeranom množstve.

Cereálne pečivo

Zdroj: Shutterstock

Chcete zdravší chlieb a automaticky preto siahate po tom najtmavšom? Chyba! Pomleté obilie nemá tmavú farbu, chlieb či pečivo sú zvyčajne zafarbené sladovým karamelom či iným farbivom. „Vždy rozhoduje zloženie chleba, nie jeho farba,” upozorňuje odborník na výživu Igor Bukovský. Skutočne zdravý chlieb aj pečivo sú z celozrnnej alebo grahamovej múky. Ak je je z bielej múky, priberáte.

Sušené ovocie

Zdroj: Profimedia

Aj keď sa považuje za zdravú desiatu či olovrant, nepreháňajte to s ním. Šálka sušeného ovocia obsahuje päť až osemkrát viac kalórií a cukru ako šálka čerstvého ovocia! Na porovnanie: šálka čerstvého hrozna má 60 kcal, kým šálka hrozienok neuveriteľných 460 kcal! Ak sa už rozhodnete pre sušené ovocie, pozor na zloženie. Niektoré ovocie môže konkurovať zemiakovým čipsom, pretože výrobcovia doň pridávajú olej, aby sa nelepilo. Navyše, väčšina je pred sušením predsladená v cukornatom alebo sirupovom roztoku.