Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Aj skromný obed môže byť veľmi chutný: 7 lacných jedál pred výplatou

Vyskúšajte naše recepty pre celú rodinu.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Máte pred výplatou prievan v peňaženke? Nemusíte byť odkázaní len na suché rožky so šalátom či špagety s kečupom. Aj za málo peňazí si môžete pripraviť chutné jedlá. Obed alebo večeru pre štvorčlennú rodinu pripravíte za pár eur. Inšpirujte sa receptami našich sporivých starých mám aj kulinárskymi novinkami.

Máte pred výplatou prievan v peňaženke? Nemusíte byť odkázaní len na rožky so šalátom či špagety s kečupom. Aj za málo peňazí si môžete pripraviť chutné jedlá. Obed alebo večeru pre štvorčlennú rodinu pripravíte za pár eur. Inšpirujte sa receptami našich sporivých starých mám aj kulinárskymi novinkami.

1. deň - Kuľaša

Suroviny: zemiaky 1 kg, hladká múka 150 g, pražené maslo alebo slaninka, soľ.

Cena: do 1,50 €

Regionálne jedlo zo Spiša je vlastne zemiakovou kašou, ktorá sa nepodáva ako príloha. Je to samostatné jedlo, ktoré sa s pohárom kyslého mlieka výborne hodí na večeru. Očistené a nakrájané zemiaky zalejeme vodou tak, aby boli ponorené vo vode. Osolíme a dáme variť. Uvarené zemiaky odstavíme zo sporáka, popučíme, pridáme preosiatu múku.

Poriadne premiešame a necháme prikryté 15 minút. Medzitým si podľa chuti opražíme maslo alebo slaninku. Kašu naservírujeme na tanier tak, aby v strede vznikla jamka, do ktorej pridáme škvarky alebo maslo. Podávame s mliekom.

2. deň - Geršňa

Suroviny: jačmenné krúpy 500 g, kyslá kapusta 1 kg, kúsok prerastanej slaninky, soľ.

Cena: 2,50 €

Túto dobrotu z takmer zabudnutých krúp a kyslej kapusty podávajú v kolibe na Donovaloch v typickom drevenom korýtku. Príprava je jednoduchá, v jednom hrnci uvaríte v osolenej vode jačmenné krúpy do mäkka. V kastróle podusíte kyslú kapustu a zmiešate s krúpami. Na panvici opražte nakrájanú slaninku a posypte ňou geršňu priamo na tanieri.

3. deň - Džatky

Suroviny: zemiaky 1 g, hladká múka 0,5 kg, hrubá múka 0,5 kg, soľ, maslo 125 g.

Cena: do 2,80 €

Tradičný spišský pokrm bol kedysi typickým jedlom chudobných. Dnes je to špecialita, ktorú nemusíte jesť nasucho, ale omastite si ju maslom či opraženou slaninkou. Potrebujeme hrniec s hrubým dnom, pri plynovom sporáku sa nám zíde rozptyľovač plameňa. Očistené a nakrájané zemiaky zalejeme, aby boli ponorené vo vode, a dáme variť.

Keď sa na povrchu vytvorí pena, pridáme 2 lyžičky soli a rovnomerne po celom obvode posypeme najprv hladkou múkou a na ňu pridáme hrubú múku. Varechou urobíme aspoň štyri jamky, aby sa voda dostala až na povrch na múku. Varíme na miernom ohni asi 15 minút. Po uvarení zemiakov do mäkka scedíme a necháme v teple prikryté 5 minút.

Hmotu dôkladne premiešame výkonným mixérom alebo ručne tak, aby v nej neostali nerozpučené kúsky zemiakov. Vznikne pevné cesto, z ktorého trháme malé kúsky do veľkej misy. Posolíme a polejeme opraženým maslom. Obmenou je šúľanie kúskov cesta do tvaru guľôčok a podávanie s opraženou cibuľkou, slaninkou alebo kyslou kapustou.

4. deň - Penne à la chef 

Suroviny: cestoviny penne 500 g, surová prerastaná slanina 200 g, paradajky 3 väčšie kusy, cesnak celá hlávka, cibuľa 2 kusy, paradajkové pyré, čili, soľ, cukor.

Cena: do 4,50 €

Cestoviny uvaríme al dente. Vo vyššej panvici alebo woku orestujeme do chrumkava nakrájanú slaninku, pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Cesnakom rozhodne nešetrite. Paradajky vložíme do horúcej vody, olúpeme a nakrájame na kúsky. Pridáme do panvice, premiešame a zalejeme paradajkovým pyré. Môžeme použiť aj pretlak, v tom prípade pridáme deci vody.

Premiešame, podľa chuti okoreníme a v prípade potreby pocukrujeme. Do omáčky pridáme cestoviny a premiešame. Podľa chuti a možností chladničky môžeme meniť ingrediencie, výborné sú zelené olivy nakrájané na kolieska, čerstvé šampiňóny, ktoré pridávame spolu s cibuľou. Omáčka je skvelá aj s medvedím cesnakom, prípadne listami špenátu.

5. deň - Kuskus so zeleninou

Suroviny: kuskus 500 g, cuketa 3 menšie kusy, paradajky 2 kusy, farebná paprika (žltá alebo oranžová) 1 kus, feta, soľ, sójová omáčka, olivový olej.

Cena: do 4 €

Kuskus nevaríme, len zalejeme vriacou vodou a necháme 10 minút spariť pod pokrievkou. Dodržiavajte dávkovanie vody - na jednu šálku kuskusu pridáme jednu šálku vody. Medzitým si vo woku alebo vo vyššej panvici orestujeme na oleji nakrájanú cuketu, po 2 minútach pridáme na rezance nakrájanú papriku a kúsky paradajky, ktorú sme predtým sparili horúcou vodou a olúpali.

Nesolíme. Pridáme nabobtnaný kuskus, pokvapkáme sójovou omáčkou a premiešame. Podľa chuti dosolíme a na tanieri posypeme podľa chuti rozdrvenou fetou, petržlenovou vňaťou alebo mladou cibuľkou.

6. deň - Zapečené chlebíky

Suroviny: 8 krajcov chleba, maslo, saláma podľa chuti - šunková, liptovská, pikantná; cibuľa, paradajky, paprika, strúhaný syr, kečup, mlieko 100 ml, 3 vajcia.

Cena: do 4,20 €

Rýchla a teplá večera patrí k jedlám, čo dom dal. Ingrediencie môžete zvoliť podľa svojej chuti a toho, čo nájdete v chladničke. Krajce chleba natrieme maslom, poukladáme na menší plech nahusto vedľa seba. Pokvapkáme kečupom, obložíme salámou a zeleninou, posypeme strúhaným syrom a zalejeme osolenými vajíčkami rozmiešanými v mlieku. Dáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a necháme zapiecť 15 minút.

7. deň - Chrumkavé kurča na soli

Suroviny: kurča 1,5 kg, soľ 1 kg,

Cena: do 3 €

Potrebujete len dve suroviny - kurča a kilo kuchynskej soli. Kurča umyjeme zvonka aj zvnútra a osušíme papierovou utierkou. Na plech vysypeme soľ a rovnomerne ju roztrasieme. Na pečenie môžeme použiť aj jednorazový alumíniový plech, ktorý potom vyhodíme a ušetríme si umývanie. Na soľ položíme kurča hruďou nahor a vložíme do vyhriatej rúry.

Pečieme hodinu pri teplote 200 °C. Ak máte teplovzdušnú rúru, zapnite aj ventilátor. Po hodine kurča prevrátime na druhú stranu a pečieme 30 minút. Prílohu si zvoľte podľa chuti, hodí sa zemiaková kaša aj zeleninový šalát.

Mohlo by vás zaujímať:

Vyberáme pre vás niečo PLUS