Reklama

8 potravín, ktoré NIKDY nedávajte do mikrovlnky: Pri čísle 5 hrozí silná OTRAVA!

Viaceré potraviny či hotové jedlá jedlá by ste v mikrovlnke nikdy nemali ohrievať.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Reklama

Mnohé domácnosti si bez tohto spotrebiča nevedia predstaviť život, no pozor! Viaceré potraviny či hotové jedlá jedlá by ste v mikrovlnke nikdy nemali ohrievať. Pozrite, ktoré to sú a čo vám hrozí!

 

Šalát obsahuje dusičnany, ktoré sú za normálnych okolností pre nás prospešné a zdravé. No po ohriatí v mikrovlnnej rúre sa môžu premeniť na dusíkaté látky nitrozamíny, ktoré sú podľa štúdií karcinogénne. Z rovnakého dôvodu do mikrovlnky nepatria ani cvikla, špenát či zeler. Ak ich potrebujete ohriať, radšej ich dajte s kúskom masla na panvicu.

 

Azda nikto nezohrieva varené vajcia či omeletu v mikrovlnke, no ak by sa predsa len niekto taký našiel, musíme ho varovať: po ohriatí sa vajcia stávajú toxické. Radšej si ich dajte do sendviča alebo do šalátu. V mikrovlnke neskúšajte variť ani čerstvé vajcia, hrozí, že môže vybuchnúť!

 

Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby odvčera, radšej ich zjedzte studené. Ideálne je, ak od ich spracovania neubehlo viac ako 24 hodín. Tieto pravidlá platia aj pre huby napríklad v polievke alebo v rizote.

Dať čili papričky do mikrovlnky nie je dobrý nápad. Čili papričkám dodáva štipľavosť látka kapsaicín, ktorá sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

Ryža je bohatá na vitamíny, minerály a aminokyseliny, ale obsahuje aj spóry baktérií, ktoré prežijú aj po varení. Ak ryžu po príprave necháte pri izbovej teplote, baktérie sa premnožia, čo môže dokonca spôsobiť otravu jedlom. Opätovné zahriatie problém nevyrieši, takže je lepšie ryžu skonzumovať ihneď.

Prekvapivo sa na čiernu listinu dostali aj zemiaky. Ohriate zemiaky strácajú chuť a zdravotné výhody a môžu dokonca spôsobiť botulizmus, ak sú skladované vo fólii pri izbovej teplote. Je lepšie ihneď jesť zemiakovú kašu a hranolčeky. Ak vám zostanú varené zemiaky, dajte ich radšej do šalátu.

Zdroj: Peter Záhradník

7. Kuracie mäso

Pri ohrievaní kuracieho mäsa sa mení zloženie bielkovín, čo môže viesť k problémom s trávením. Preto je lepšie pridať zvyšné kura do šalátu alebo sendviča.

Čerstvé hrozno má pod šupkou veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní, rovnako ako pri vajíčkach, premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. 

Aké predmety nepatria do mikrovlnky? Čítajte na ďalšej strane >>

Do mikrovlnky nepatria nekvalitné plastové misky. Riziko je aj pri ohrievaní kovových riadov, príborov alebo alobalu. Chemikálie sa pri ohrievaní nekvalitných plastov uvoľňujú do jedla a môžu spôsobiť zdravotné problémy. Kov odráža mikrovlnné žiarenie a môže nastať iskrenie.

Ideálne je jedlo ohrievať v mikrovlnke na obyčajných porcelánových tanieroch bez ornamentov. Použiť môžete aj plastové misky z polypropylénu. Táto látka je odolná proti vysokým teplotám, takže aj keď ide o plast, riziko nehrozí. Do mikrovlnky môžete dať aj sklenený riad, no len ak je z varného skla, inak praskne.

Mäso rozmrazovať neskúšajte. Tenké časti mäsa sa začnú po chvíli v mikrovlnke variť, no hrubšie časti zostanú zmrznuté. Nerovnomerné ohriatie mäsa tvorí ideálnu pôdu pre šírenie škodlivých baktérií. Navyše, mäso bude aj po následnom tepelnom spracovaní tuhé.

Prečítajte si tiež: