Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

6 vecí, ktoré musíte urobiť z tekvice: Najedzte sa, uzdravte sa, omladnite!

Všetky druhy tekvíc prospievajú nášmu zdraviu.

Zdroj: pixabay

Reklama

Tekvicu si môžete dopriať na množstvo spôsobov. Dá sa pripraviť na sladko i na slano, pochutíte si aj na semienkach. A hlavne – jedlo je rýchlo na stole! Inšpirujte sa našimi tipmi, ku ktorým sme pridali aj jeden na skrášlenie.

Tekvica je mimoriadne zdravá zelenina, ktorá vás nadopuje najmä betakaroténom, vitamínmi skupiny B a takisto cennými minerálnymi látkami. Okrem šupky z nej zužitkujete všetko vrátane semienok.
Pomáha pri problémoch so žalúdkom, slezinou aj pankreasom. Keďže obsahuje množstvo draslíka a málo sodíka, pripravte si ju aj vtedy, ak vás trápi srdce či obličky. Dužina z tekvice má močopudné účinky a semienka sa zas odporúčajú pánom, ktorí majú problémy s prostatou. Podporuje vyplavovanie jedov z tela a navyše ju využijete ako kozmetiku!

Tekvicové semienka sa odporúčajú pánom, ktorí majú problémy s prostatou. Foto: pixabay


Tekvicu môžete plniť, grilovať aj vyprážať, zavárať alebo si uvariť skvelú polievku. Vyskúšajte niektorý z našich tipov.

1. Dusená pochúťka

Tekvicu môžete úplne jednoducho podusiť na masle, osoliť a okoreniť čiernym mletým korením. Ak chcete, môžete pridať aj cesnak. Výborne sa hodí ku grilovaným jedlám.

2. Krémová polievka

Potrebujeme: 400 g tekvice, 1 zemiak, 1 cibuľu, 3 PL masla, 600 ml vody alebo kuracieho vývaru, 150 ml kyslej smotany, štipku čierneho mletého korenia, soľ
Ako na to: Na masle speníme cibuľku, pridáme nakrájanú ošúpanú tekvicu a zemiak a podusíme. Zalejeme vodou (vývarom) a varíme asi 15 minút. Vlejeme smotanu, rozmixujeme, okoreníme, osolíme, ozdobíme nasekanou pažítkou. Môžete pridať roztlačený cesnak.

Chutná tekvicová polievka je rýchlo na stole. Foto: pixabay

3. Plnená mletým mäsom

Z celej tekvice vyberte dužinu, naplňte ju mletým mäsom, ktoré si ochutíte presne podľa svojho vkusu. Môžete použiť napríklad cesnak, soľ, majoránku, čierne korenie. Dajte zapiecť do rúry. Z dužiny, ktorá vám zostane, upečte tekvicový koláč.

4. Tekvicový koláč

Potrebujeme: 250 g polohrubej múky, štipku soli, trochu citrónovej kôry, 130 g masla, 1 vajce, 2 PL cukru
Na plnku: 250 g tekvicovej dužiny, 2 vajcia, 3 PL medu, 2 PL kyslej smotany, šťavu z 1/2 citróna, štipku škorice, trochu vlašských orechov, 10 sušených marhúľ
Ako na to: Z múky, masla, cukru, soli, citrónovej kôry a vajca vypracujeme cesto. Dáme odpočinúť a medzitým si pripravíme plnku. Dužinu povaríme, potom roztlačíme a dáme vychladnúť. Osladíme medom, pridáme škoricu, citrónovú šťavu, smotanu a vajce. Vyšľaháme do hladkého krému. Formu potrieme maslom, položíme cesto, z ktorého vytvarujeme vyššie okraje. Posekané marhule a orechy rozložíme na cesto a prelejeme tekvicovou plnkou. Pečieme v rúre pri 180 °C asi 40 minút.

Na tekvicovom koláči si pochutí celá rodina. Foto: archív izdravie.sk

5. Tekvicový šalát

Dužinu tekvice môžete jesť aj surovú v rôznych zeleninových šalátoch. Náš tip: Pokrájajte paradajky, pridajte nakrájanú tekvicu, rukolu a ochuťte tekvicovým olejom. Podľa chuti primiešajte soľ, prípadne aj mleté čierne korenie.

6. Omladzujúca maska

Rozmixujte 100 g dužiny, pridajte 1 PL tekvicového oleja a 1 PL ovsených vločiek. Premiešajte, naneste na vyčistenú pleť a nechajte pôsobiť 15 minút. Potom tvár umyte vlažnou vodou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS