6 jedál, ktoré si v reštaurácii NIKDY neobjednávajte: Hlavne na čísla 2 a 4 zabudnite!
27. 10. 2024, 6:45

Zdroj: mh
Stravovanie vonku môže byť neopakovateľným zážitkom, ktorý prenesie chuťové poháriky do rôznych krajín, predstaví kultúry a poskytne wau efekt, ktorý sa doma jednoducho nedá zopakovať. Samozrejme, nie každá reštaurácia ponúka rovnako pohlcujúce a autentické zážitky, a preto sa oplatí byť náročný na to, kde miniete svoj rozpočet na stravovanie.
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Zdroj: mh
Galéria k článku
Bez ohľadu na to, aká kvalitná je reštaurácia, nič to nemení na tom, že niektoré hlavné jedlá sú hodnotnejšie ako iné. Portál Eat This, Not That! zisťoval u niekoľkých šéfkuchárov, ako sa stravujú oni a čo by si pri večeri nikdy neobjednali.
1. Podozrivo lacný steak
Zdroj: archív
Marinovaný steak s čili
„Viacerí šéfkuchári, s ktorými sme sa rozprávali, si myslia, že existuje jedna položka, ktorá jednoducho neznesie zlú kvalitu alebo prípravu: steak. Okrem toho, že by ste sa mali vyhýbať dobre prepečeným steakom, mali by ste si vybrať niektorý z charakteristických rezov reštaurácie a vyhýbať sa tým, ktoré sú podivne lacné alebo príliš prepečené," uvádza portál.
„Väčšinou je lacný steak z mäsa nižšej kvality,“ vysvetľuje Grant Morgan, šéfkuchár hotela Drover a 97 West Kitchen & Bar vo Fort Worth. Russell LaCasce súhlasí. Šéfkuchár hotela Valley Ho v Scottsdale hovorí, že sa treba vyhnúť lacnému mäsu: „Vždy sa oplatí zaplatiť za skvelé kusy mäsa a naozaj môžete cítiť rozdiel.“
Podľa Briana Hatfielda, šéfkuchára reštaurácie Surveyor vo Washingtone, D.C., je príliš veľa omáčky ďalším spôsobom, ako zničiť dobrý steak. „Podpisová kávová alebo koreniaca potierka alebo havajská marináda sa väčšinou snaží zakryť menej kvalitné hovädzie mäso a zakryla by prirodzenú chuť kvalitnejších kusov,“ hovorí.
2. Hľuzovky
Zdroj: Shutterstock
Po slovensky hľuzovky, po česky lanýže a po anglicky truffles.
Ďalším módnym slovom v jedálnom lístku, ktorého kvalita je zvyčajne nižšia, je hľuzovka. „Nikdy si neobjednávajte nič, čo má v názve slovo ,hľuzovka',“ radí Saura Kline, šéfkuchárka cukrárne Local Jones v denverskom hoteli Halcyon.
Ak nie ste v špičkovej reštaurácii, zvyčajne sa tým myslí hľuzovkový olej, ktorý sa len veľmi zriedkavo vyrába zo skutočných hľuzoviek. Zvyčajne sa používa agresívne a okamžite zvýši cenu akéhokoľvek jedla, ktoré jete, bez ohľadu na jeho skutočnú kvalitu.
3. Rizoto
Zdroj: Shutterstock
Špargľové rizoto
„Pre mňa osobne je hlavným jedlom, ktoré si v reštaurácii nikdy neobjednávam, akékoľvek rizoto,“ hovorí Brian Motyka, šéfkuchár reštaurácie Longman & Eagle v Chicagu. „Aj keď sa vždy nájdu výnimky z pravidla, väčšinou sú rizotá predvarené, zohriate, doplnené smotanou (čo je veľké nie) a potom prevarené nad rámec štruktúry al dente, ktorú hľadáte.“
Šéfkuchár vysvetľuje, že rizoto je najlepšie, keď je ryža uvarená na objednávku, dochutená maslom a parmezánom a má konzistenciu, ktorá je zároveň šťavnatá a rozplývavá.
4. Jedlá s množstvom slaniny
Zdroj: Shutterstock
Ryby v slanine.
Nadmerné používanie slaniny môže byť znakom niečoho nevhodného. „Vyhnite sa rybím špecialitám so slaninou,“ varuje Eric Duchene, šéfkuchár hotela JW Marriott Scottsdale Camelback Inn Resort & Spa. „Slanina sa používa na zakrytie zápachu starých rýb.“
5. Ryby v nedeľu
Zdroj: Shutterstock
Sushi
Podobne Duchene upozorňuje, že surové ryby by sa nemali objednávať v nedeľu večer, pretože „reštaurácie nedostávajú dodávky v nedeľu, takže pri objednávke v nedeľu večer nedostanete tie najčerstvejšie produkty“.
6. Jedlá, ktoré vieme pripraviť doma
Zdroj: Shutterstock
Skúšajte novinky.
Jedlá v reštaurácii musia priniesť taký druh wau efektu, ktorý doma nedokážete zopakovať. Preto sa Oscar Cabezas vo všeobecnosti vyhýba veciam, ktoré pôsobia príliš všedne. Šéfkuchár kalifornskej reštaurácie Teleferic Barcelona vysvetľuje, že niektorí ľudia jedia vonku, pretože neradi varia, zatiaľ čo iní chodia do reštaurácií, aby sa inšpirovali.
„Keď idem do reštaurácie, chcem sa nechať ohúriť výnimočným a neočakávaným jedlom, ktoré by mi doma nenapadlo pripraviť.“