Reklama

5 super receptov Z MEDVEDIEHO CESNAKU: Rýchle, zdravé a chutné

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected
    Reklama

    Je obľúbeným prírodným antibiotikom, antioxidantom a zdrojom vitamínov. Odporúča sa tiež pri jarných očistných kúrach. Medvedí cesnak sa oplatí konzumovať! Stačí si ho dať na maslový chlieb, ale my máme pre vás z našich magazínov Dobré jedlo a Zdravie recepty na kompletný obed.

    Maslo s medvedím cesnakom

    Je to najjednoduchší spôsob, ako uchovať medvedí cesnak. Budete potrebovať len maslo, medvedí cesnak a trochu soli. Mäkké maslo a ostatné ingrediencie rozmixujete, dajte do misky a odložte do chladničky.

    Pesto

    Zdroj: Shutterstock

    Pesto z medvedieho cesnaku.

    Potrebujeme: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml oleja (olivového),, 50 g parmezánu,, 10 g sezamových semienok,, 2 g soli.
    Postup: Medvedí cesnak umyte, spoločne s olejom vložíte do mixéra a jemne rozmixujete. Pridajte parmezán, soľ a sezamové semienko. Pár sekúnd ešte pomixujte, snažte sa však zachovať štruktúru semienka a kúsky syra. Hotové pesto skladujte v sklenenom pohári, zmes zalejte ešte trochou oleja, starostlivo uzavrite a nechajte v chladničke, kde vydrží niekoľko mesiacov.

    Ako špenát

    Zdroj: Canva

    Výborná pochúťka rastie práve teraz! Môžete ju spracovať aj na spôsob duseného špenátu.

    Potrebujeme: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľu, 1 vajce, 1 lyžicu olivového oleja, 20 g slnečnicovývh semienok, soľ.

    Postup: Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako tak aj cibuľku. Pridajte na panvicu spoločne so semienkom, soľou a zalejte vodou. Na miernom ohni duste asi 20 minút. Na konci pridajte do zmesi vajíčko a ešte chvíľu prehrejte. Pred podávaním pokvapkajte olejom na dochutenie.

    Polievka

    Zdroj: shutterstock

    K medvediemu cesnaku môžete do polievky pridať aj mladé lístky špenátu, šťaveľa alebo inej zelenej listovej zeleniny.

    Potrebujeme: 100 g šalotky, 200 g medvedieho cesnaku, 150 g zemiakov, 1 l zeleninového vývaru, 100 ml smotany na varenie, 1 PL bieleho balzamového octa, štipka soli a mletého čierneho korenia, 10 g masla, podľa chuti varené vajíčka a fritovaný ružičkový kel na podávanie.

    Postup: Na masle speňte šalotku nakrájanú nadrobno. Pridajte zemiaky nakrájané na kocky, premiešajte a zalejte vývarom. Keď zemiaky zmäknú, prilejte smotanu a varte ešte 5 minút. Nechajte vychladnúť. Medvedí cesnak rýchlo sparte a hneď ponorte do studenej vody, aby si zachoval krásnu farbu. Vychladnutú polievku a medvedí cesnak rozmixujte, dochuťte soľou, korením a balzamovým octom. Polievku naložte do tanierov. Porcie ozdobte rozdrobenými varenými vajíčkami a lupienkami fritovaného ružičkového kelu.

    Vajíčkový šalát

    Zdroj: Shutterstock

    Lístky medvedieho cesnaku môžete mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie, šalátov či nátierok.

    Potrebujeme: 4 – 6 uvarených vajec, zväzok medvedieho cesnaku, soľ a čierne korenie, 2 ks jarnej cibuľky, olivový olej, lyžičku horčice, avokádo, jogurt alebo kokosového mlieka na zjemnenie.

    Postup: Uvarené vajcia ošúpte a pokrájajte. Rovnako tak nakrájajte zväzok umytého medvedieho cesnaku, zmiešajte s vajcami, pridajte soľ, nakrájanú jarnú cibuľku, čerstvo namleté čierne korenie, 1 – 2 lyžičky horčice. Zmes môžete spojiť hustým jogurtom alebo kokosovým mliekom a trochou jablčného octu, prípadne môžete pridať aj avokádo.

    Ako pomáha medvedí cesnak? Budete prekvapení, na čo zaberá a ako sa dá využiť! Čítajte na ďalšej strane >>>

    Medvedí cesnak najčastejšie rastie v tienistých, vlhkých lesoch - najmä v listnatých, kde je pôda bohatá na humus. Často sa nachádza v blízkosti potokov alebo na severných svahoch, kde má dostatok vlhkosti.

    Rozoznáte ho podľa širokých zelených listov, ktoré majú charakteristickú cesnakovú vôňu, keď ich rozotriete medzi prstami. Je dôležité si ho nepliesť s podobne vyzerajúcimi, ale jedovatými rastlinami, ako je konvalinka májová.

    Medvedí cesnak môžete použiť najrôznejším spôsobom - trebárs ho iba nakrájate na chleib s maslom. Dohladka rozmixovaný má výraznú chuť aj farbu. Ako pyré ho potom môžete vmiešať do ľubovoľnej polievky, krému alebo omáčky.

    Zdroj: shutterstock

    Má aj iné využitie: Cesnakový peeling má výhodu, že si ho môžete dať nielen na pokožku, ale aj zjesť. Dajú sa ním totiž dochucovať polievky, mäso, omáčky, vajíčka... Stačí ho iba troška, je naozaj veľmi slaný. A opatrne aj so scrubom. Je poriadne silný, takže sa nehodí na citlivú pokožku.

    Liečivé účinky medvedieho cesnaku

    Podporuje trávenie a metabolizmus.

    Reguluje hladinu cholesterolu v krvi.

    Zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje prietok krvi.

    Posilňuje imunitu a zlepšuje pamäť.

    Má protiplesňové a protibakteriálne účinky.

    Pomáha pri chrípke a dlhotrvajúcom kašli.

    Anketa

    Zbierate medvedí cesnak?

    • Áno, len čo začne rásť. 70%
    • Často ho chodím zbierať.6%
    • Občas naň chodím.13%
    • Málokedy naň chodím.2%
    • Nezbieram ho.6%

    Hlasovanie bolo ukončené