5 potravín, ktoré môžete zjesť aj PLESNIVÉ: Číslo 4 vás poriadne prekvapí!
30. 5. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:02)

Zdroj: ŠVPS
Pravdepodobne hádžete akékoľvek jedlo so škvrnou plesne, čo i len najmenšou, do odpadu, z tohto pravidla však existujú výnimky. Ktoré potraviny sú bezpečné, aj keď sa na nich objaví pleseň?
Každému z nás sa to asi už stalo. Nechali ste aj vy v chladničke potraviny o niečo dlhšie, až sa na nich začala objavovať pleseň? Je to bezpečné orezávať a jesť? Alebo to musí ísť tiež do odpadu? Našťastie Ministerstvo poľnohospodárstva USA ponúka návod, čo zostane a čo zmizne, keď na svojom jedle spozorujete pleseň, píše portál allrecipes.com. Tu je 10 potravín, ktoré môžete zjesť aj plesnivé.
Zdroj: archiv
1. Suchá saláma
Je úplne v poriadku, ak majú tvrdé salámy tenký biely povlak na vonkajšej strane mäsa. Táto pleseň je tam umiestnená zámerne: aby vytvorila chuť a chránila údené mäso pred baktériami. Je bezpečná na konzumáciu.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
2. Sušená šunka
Rovnako je bezpečná aj každá pleseň, ktorá rastie na sušenej vidieckej šunke. Veľké pláty super slaného bravčového mäsa sa často používajú v reštauráciách ako časť dekorácie. Ak si kúpite jednu z týchto pochúťok, nebojte sa, keď sa na kôrke vytvorí malá pleseň.
Zdroj: STYLING VERONIKA KOLLÁROVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ
3. Gorgonzola
Pleseň v syroch sa dá očakávať. Koniec koncov, tieto syry sú pred dozretím postriekané plesňou – preto sú také zábavné a chutné. Tvrdým syrom ako Gorgonzola a Stilton neuškodí ani trocha plesne navyše. Mäkšie syry, ako sú Brie a Camembert, treba vyhodiť, ak si všimnete, že na nich rastie pleseň. Organizmy plesní sa môžu dostať hlboko do týchto mäkších syrov a môžu sa z nich vyvinúť toxické látky.
Zdroj: Canva
4. Húževnatá zelenina a ovocie
Húževnatá zelenina a ovocie, ako sú mrkva, zemiaky a repa, môžu plesne zvládnuť. Vlákna plesní majú problém preniknúť hlboko do týchto hustých rastlinných potravín. Odrežte kúsok okolo plesne a jedzte alebo varte podľa plánu. Mäkšie ovocie a zelenina, ako sú čerešne, jahody a kukurica, by sa mali vyhodiť. Pleseň sa môže ľahko rozšíriť do blízkych oblastí, aj keď spóry nevidíte voľným okom.
Zdroj: iStockphoto
5. Syr Cheddar
Niektoré syry, ktoré nie sú vyrobené s plesňovými žilkami, sú bezpečné na konzumáciu, ak na nich zbadáte len škvrnu plesne. Cheddar napríklad vyžaduje, aby ste orezali asi palec okolo plesnivého miesta. Uistite sa, že používate čistý nôž, a čepeľ držte ďalej od plesne, aby ste zabránili krížovej kontaminácii.
KTORÉ POTRAVINY BY STE MALI IHNEĎ VYHODIŤ, KEĎ NA NICH ZBADÁTE PLESEŇ? ZOZNAM SI POZRITE NA ĎALŠEJ STRANE »»»
Niektoré plesne sa môžu zmeniť na mykotoxíny, jedovaté látky, z ktorých môže byť človeku fyzicky zle. Tieto látky sú produkované určitými plesňami, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v obilninách a orechoch. Je však známe aj to, že sa objavujú v jablkách, hroznovej šťave, zeleri a iných čerstvých produktoch. Preto keď máte pochybnosti, plesnivé potraviny vyhoďte.
Ktoré plesnivé potraviny by ste mali vyhodiť? USDA hovorí, že tieto potraviny nie sú dobré, keď spozorujete pleseň. Ich vysoký obsah vlhkosti alebo porézny charakter ich robí ideálnymi na rýchle šírenie plesní. Neriskujte, že ochoriete, len aby ste dojedli utorňajšiu večeru. Hoďte to do koša a namiesto toho si opečte grilovaný syr.
Potraviny, ktoré by ste mali vždy vyhodiť:
- Lunchmeat, slanina a párky
- Varené zvyšky mäsa a hydiny
- Varené zrná a cestoviny
- Mäkké syry, ako sú tvaroh, smotanový syr
- Jogurt a kyslá smotana
- Džemy a želé — mykotoxíny sa môžu v týchto potravinách ľahko šíriť, takže nestačí vybrať časť plesne
- Mäkké ovocie a zelenina – sú pórovité, čo znamená, že pleseň sa môže rýchlo šíriť, aj keď spóry nevidíte
- Pečivo a chlieb
- Arašidové maslo, strukoviny a orechy – všetky potraviny spracované bez konzervačných látok sú vystavené vysokému riziku vzniku spór plesní, buďte mimoriadne opatrní a uchovávajte ich vhodne
Prečítajte si tiež: