5 dôvodov, prečo máme radi jeseň: Odhoďte depku a vychutnajte si toto ročné obdobie naplno
23. 9. 2016, 14:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 20:11)

Zdroj: Michal Smrčok, ilustračné foto
Príroda onedlho začne hýriť pestrými farbami, vzduchom bude poletovať lístie a vy idete s deťmi púšťať šarkanov a zbierať gaštany. Aj tieto pekné veci prichádzajú s jeseňou a stali sa akousi neodmysliteľnou súčasťou tohto pestrofarebného obdobia.
Napriek tomu, že vonku pociťujeme chladnejšie počasie a dni sa nám pomaly skracujú, jeseň so sebou prináša pestrú škálu rôznych aktivít, ktorým sa môžeme venovať. Práve toto obdobie je najfarebnejšie z celého roka. Pokojne si ho vpusťte do domovov a nechajte sa ním naplno očariť. Určite si vás svojou krásou podmaní a vy zabudnete na jesennú depku.
1. Romantické prechádzky v prírode
Podľa psychológov je jesenné obdobe výborné na prechádzky v prírode. Nádherné farby dodávajú človeku pozitívnu náladu a dobíjajú ho energiou. Okrem toho sú prechádzky zdravé a prospešné pre naše telo.
Na čerstvom vzduchu načerpáme inšpiráciu a prečistíme si hlavu. „Ľudia, a najmä tí starší, potrebujú v tomto období väčšie množstvo vitamínu D,“ povedal lekár Tomáš Kampe.
Nádherné farby jesene nám dodajú pozitívnu náladu a dobíjajú ho energiou.
Zdroj: pixabay
2. Púšťanie šarkanov
Jeseň sa neodmysliteľne spája so šarkanmi. Stali sa akýmsi symbolom a súčasťou tohto obdobia. Vonku pofukuje vetrík, okolo nás poletuje lístie a rodičia sa môžu do sýtosti vyšantiť so svojimi ratolesťami pri púštaní šarkanov v prírode.
Púšťanie šarkanov neodmysliteľne patrí k jeseni.
Zdroj: pixabay
3. Vôňa pečených gaštanov
Figúrky z gaštanov sú roztomilé, rozvíjajú detskú kreativitu a predstavivosť. Popustite uzdu fantázii, vyberte sa na prechádzku, pozbierať gaštany a dekorujte! Zaručene sa pri tom zabavíte. Okrem toho, pečené gaštany sú výbornou pochúťkou, ktorej neodolá takmer nikto.
Pečené gaštany sú výbornou pochúťkou pre mlsné jazýčky.
Zdroj: Robo Homola
4. Šípkový čaj pre zdravie
V septembri sa začína sezóna šípok. Sú výborné na čajík, aj na dekoráciu. Venčeky, kytice, aranžmány a všetko, po čom vaše srdce piští. Zo šípok si môžete urobiť teplý čajík, ktorý v jesennom období určite zahreje.
Recept je jednoduchý. Šípky nazbierajte, umyte, usušte a nasekajte. Jednu čajovú lyžičku sušených šípok zalejte horúcou vodou a nechajte prikryté vylúhovať asi 10 minút. Potom premiešajte a preceďte cez husté sitko. Čaj môžete dochutiť medom.
Šípky sú výborné na čaj, aj na dekoráciu. Viete si urobiť venčeky, kytice alebo aranžmány.
Zdroj: Matej Kalina
5. Hrozno alebo burčiak
K jesennému obdobiu neodmysliteľne patrí aj burčiak. Táto lahodná pochutina dostane určite každého. Pôvodne slovo burčiak pochádza zo spojenia slov BUR DŽAK, teda nápoj skvasený a búrivý z hrozna na vzdanie vďaky za úrodu.Pokiaľ ste priaznivcom tohto lahodného hroznového nápoja, určite si nenechajte ujsť víkendové vinobrania.
Naše tipy na víkend
- 23. 9. – 25. 9. Modranské vinobranie
- 24. 9. Slávnosti vína 2016 Záhorská Bystrica – 8. ročník
- 24. 9. Skrotenie mladého vína Banská Štiavnica
- 24. 9. Hornošarišský vínny festival, Bardejovské Kúpele 2. ročník