4 potraviny, ktoré nesmú chýbať na štedrovečernom stole. Patria aj k vašej večeri? Toto sú ony!
24. 12. 2024, 8:45 (aktualizované: 24. 12. 2024, 8:55)

Vianoce sú sviatkami hojnosti, ale aj 4 potravín, ktoré by na stole nemali chýbať. Patria aj k vašim sviatkom?
Zdroj: Andrea Jacenková, anc
Zdroj: shutterstock
Zdroj: Shutterstock, profimedia.sk, RCA
Galéria k článku
Ryby
Rybie mäso je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus. "Ryby sú zdrojom ďalších prospešných živín, napríklad omega-3 polynenasýtených mastných kyselín s dlhým reťazcom (EPA a DHA), vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E) a minerálnych látok. Uprednostňujte čerstvé rybie mäso," uvádzajú odborníci z Úradu verejného zdravotníctva.
Ryby rozmrazujte v chladničke, následne ich spracujte a ihneď spotrebujte. "Rozmrazené mäso už nezmrazujte späť. Výživové hodnoty rybieho mäsa umocníte, ak namiesto vyprážania uprednostníte dusenie, v porovnaní s vyprážaním je vhodnejšie aj pečenie. Ak už vyprážate, dbajte na to, aby ste potraviny vypražili nie do hneda, ale do zlatista. Olej neprepaľujte," radia.
Med
Kvalitný med obsahuje minerály – železo, meď, sodík, draslík, fosfor, aj množstvo vitamínov – B1, B2, B6, B12, C, rutín, A, E, K a ďalšie. "Je vhodné ho konzumovať počas zimných mesiacov, pretože posilňuje imunitu. Vďaka 70- až 80-percentnému obsahu jednoduchých cukrov sa rýchlo vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu a dodáva organizmu okamžite energiu," opisujú pozitívum medu odborníci.
Cesnak
Cesnak obsahuje alicín, ktorý podporuje ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami, priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu a tukov v krvi.
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta obsahuje mikroorganizmy, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov. Kyslá kapusta je bohatá na betakarotén, vitamín C, minerálne látky – draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík či železo.
Tipy pre zdravší sviatočný stôl
K sviatočnému stolu síce obvykle patrí hojnosť, no nemala by byť na úkor vášho zdravia. Skúste preto tento rok urobiť niekoľko menších či väčších zmien pri príprave či servírovaní obľúbených jedál:
- Čím menej druhov vianočných sladkostí a koláčov napečiete a nakúpite, tým menej pokušení na vás bude číhať.
- Namiesto ťažkých krémových zákuskov zvoľte zdravšie druhy, napríklad ovocné či tvarohové. Jeden z plánovaných vianočných koláčov môžete nahradiť ovocným šalátom.
- Tradičné sladké recepty je možné pripraviť aj výmenou určitých surovín za zdravšie alternatívy. Namiesto bielej múky vyskúšajte napríklad špaldovú, pohánkovú alebo celozrnnú pšeničnú.
- Cukor môžete nahradiť medom, koláče si zdravšie osladíte prirodzene usušeným ovocím.
- Pri varení a záverečnej úprave jedál menej soľte, soľ môžete nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami.
- Majonézu skúste v receptoch nahradiť bielym jogurtom.
- Ak sú v recepte suroviny, ktoré už v sebe obsahujú cukor (napríklad piškóty, jablká alebo čokoládovú polevu), znížte množstvo pridaného cukru v recepte.
- Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom. Uprednostnite radšej nesladenú kávu, čaj alebo iný nesladený nápoj.
- Jemné pečivo nepečte do hneda, stačí do zlatistého odtieňa. Do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia.
- Uprednostnite orechy nepražené a nesolené.
- Mliečnu čokoládu vymeňte za kvalitnú horkú s obsahom kakaa vyšším ako 70 %.
- Koláčik neskoro večer nie je vhodný. Dajte si ho radšej cez deň, keď ho ešte máte šancu spáliť fyzickou aktivitou.
- Počas sviatkov nezabúdajte na pravidelný pohyb. Ak ich netrávite na horách, vyvážite kalorické prehrešky voči bežnej životospráve prechádzkou, či už s rodinou, s priateľmi, so psíkom, alebo hrou s deťmi na čerstvom vzduchu. Hodinka pohybu denne pomôže tráveniu a zlepší náladu.
