3 DOKONALÉ RECEPTY, ktorými zožnete úspech: Vyskúšajte kečup bez cukru a vegetu bez glutamanu!
7. 9. 2019, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:14)

Zdroj: naskokvkuchani.cz
Reklama
Aj v rámci zavárania zeleniny viete ušetriť nejaké tie peniaze i kalórie, a to bez straty chuti. Skúsili ste si už pripraviť domáci kečup, lečo či dokonca domácu vegetu úplne bez glutamanu a nahradiť nimi tie z obchodu?

Zdroj: dasisko.sk

Zdroj: mimibazar.sk

Zdroj: tinkinerecepty.sk
Galéria k článku
24 fotografiíPrejsť do galérie
Dvojfarebné lečo
- Potrebujeme: papriku, paradajky, cibule, soľ
- Postup: Umyté paradajky zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu odstáť, aby z nich šupky išli ľahšie dole. Ošúpeme ich a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na pásiky. Nakrájanú zeleninu osolíme. Do čistých pohárov vložíme najskôr paradajky (asi do menšej polovice), pritlačíme a dáme pokrájané papriky. Ak zostala šťava z paradajok, nalejeme ju navrch pohárov. Poháre dobre uzavrieme a sterilizujeme v hrnci pri teplote 90 °C asi 30 minút.
Zdroj: nasazahradka.sk
Dvojfarebné lečo
Domáca vegeta
- Potrebujeme: 1 kg mrkvy, 500 g petržlenu, 500 g koreňového zeleru, 500 g paštrnáku, 1 pór, 3 cibule, 1 hlavičku cesnaku, trochu kelu, petržlenovú vňať, zelerovú vňať, ligurček
- Postup: Zeleninu si očistíme a aj spolu s bylinkami pomelieme na mäsovom mlynčeku. Pomletú zmes odvážime a na 1 kg zmesi pridáme 150 g soli. Zamiešame a necháme odležať 12 - 24 hod. Zmes natlačíme do malých trojdecových pohárikov tak, aby v nich nezostal vzduch a uzatvoríme. Uskladníme do špajzy alebo pivnice. Zmes netreba sterilizovať, soľ zeleninu zakonzervuje a vydrží takto aj rok.
Zdroj: tinkinerecepty.sk
Domáca vegeta
Kečup bez cukru
- Potrebujeme: 2 kg paradajok, 2 červené cibule,1 strednú cviklu, 2 strúčiky cesnaku, 150 g
datlovej pasty, 3 klinčeky, ¼ ČL škorice, 1ČL mletej červenej papriky, 3,5 ČL soli, 4 PL octu - Postup: Paradajky, cibuľu, cesnak a cviklu očistíme a nakrájame na kocky. Vložíme do hrnca. Pridáme datlovú pastu, klinčeky a škoricu. Varíme 45 minút. Začneme dochucovať soľou, červenou paprikou a octom. Po hodine varenia zmes odstavíme, vyberieme klinčeky a dôkladne rozmixujeme. Nalejeme do fľašiek. Do hrnca dáme vodu do troch štvrtín výšky fliaš a varíme 10 minút. Cez noc necháme chladnúť zabalené v deke.
Zdroj: dasisko.sk
Kečup bez cukru