Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

20 POTRAVÍN, ktoré môžete zjesť aj po ZÁRUKE: O niektorých by ste si to naozaj nemysleli!

Sú potraviny, pri ktorých vás dátum spotreby trápiť nemusí.

Zdroj: Shutterstock‎

Reklama

Všetci to môžeme zažiť – moment prekvapenia, keď vzadu v komore narazíme na obľúbenú krabicu sušienok. A to sklamanie, keď zistíme, že potravina je už niekoľko mesiacov po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Vyhodiť či zjesť? A čo vlastne znamená dátum minimálnej trvanlivosti? A ako je to napríklad s vínom?

Na potravinách sa môžeme stretnúť s dvomi ľahko zameniteľnými termínmi: dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby v znení „Spotrebujte do”.

Dátum minimálnej trvanlivosti je iba odporúčaním a upozorňuje, dokedy si produkt zachová pôvodnú kvalitu. Aj keď po dátume minimálnej trvanlivosti môže potravina čiastočne zmeniť pôvodnú chuť, vôňu či konzistenciu, nemusí to vášmu zdraviu nijako ublížiť. Ide o prípady, keď je výrobok skladovaný v odporúčaných podmienkach a nemá porušený ochranný obal. „Aj preto môžu spotrebitelia veľakrát naraziť u niektorých predajcov na zľavnené potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti. Predajca však musí takýto tovar ponúkať oddelene od ostatného a musí spotrebiteľa upozorniť, že je po dátume minimálnej trvanlivosti,” zdôrazňuje Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.

Po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti je skôr na vás, aby ste daný výrobok otestovali – najlepšie pomocou vašich zmyslov. Výrobok si pozorne prezrite. Nie je obal nafúknutý? Nevykazuje artikel príznaky plesnivenia? Akú má konzistenciu? Ako vonia? Ako chutí? Pokiaľ sa všetko zdá byť v poriadku, malo by byť bezpečné potravinu skonzumovať.

Mohlo by vás zaujímať:

Vyberáme pre vás niečo PLUS