15 dôvodov prečo jesť slivky: Bojujú proti rakovine... A takáto je pravda o slivovici!
3. 9. 2023, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:26)

Slivky sú nielen chuťovo výborné, sú taktiež zdrojom zdraviu prospešných živín, ako napríklad vitamínov - obsahujú napr. vitamín C, provitamín A a betakarotén (čo sú nevyhnutné látky pre dobrý zrak, či kvalitnú a zdravú pleť) a vitamíny skupiny B.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či fosfor. "Obsahujú aj vlákninu, ktorá vytvára pocit plnosti a napomáha zabezpečovať zdravý pohyb tráviaceho traktu," hovorí MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.
Navyše slivky obsahujú i zlúčeninu sorbitol, ktorý "má laxatívne účinky, čím slivky pomáhajú pri zápche. Slivky taktiež obsahujú i polyfenolové zlúčeniny, ktoré majú antioxidačné schopnosti", dopĺňa odborníčka.
Rozpustná vláknina, ktorú slivky obsahujú, pomáha upravovať hladinu cukru v krvi tým, že ovplyvňuje vstrebávanie glukózy po jedle. Tiež zvyšuje citlivosť na inzulín, preto zohráva užitočnú úlohu pri prevencii a liečbe cukrovky.
Slivky sa do jedálnička oplatí zaradiť aj pri vysokom cholesterole, ktorý môže škodiť cievam i srdcu.
Slivky patria medzi nízkokalorické ovocie, ktoré je zo 78 % tvorené vodou. Je teda ideálnym ovocím aj pri redukčných diétach a detoxikačných kúrach. Pozor však na skonzumované množstvo, aby sme z nich naopak nepribrali.
Pri zbere či nákupe sliviek je vidieť, že ich šupka je často pokrytá, či skôr zaprášená ľahkým bielym povlakom. Tento povlak pomáha chrániť ovocie, napríklad pred infekciami a pomáha tým predchádzať strate vody. Zrelé slivky by mali byť na dotyk mierne poddajné, nie tvrdé ani príliš mäkké, ktoré je možné skladovať v chladničke. Tie tvrdšie možno nechať dozrievať v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote. Spotrebovať ich treba v priebehu niekoľkých dní.
Prečo jesť slivky? Na ďalšej strane nájdete dôvody... ...aj bonus navyše
1. Antioxidačné zlúčeniny, ako vitamíny A a E, luteín, cryptoxantín alebo zeaxantín, pomáhajú predchádzať poškodeniu buniek spôsobenému superoxidovými aniónovými radikálmi.
2. Kvôli vysokému podielu vitamínu C a ďalších imunostimulačných zložiek sú prínosné pre posilnenie obranyschopnosti tela. Podporujú odolnosť pred rôznymi infekciami a zápalmi. Niektoré štúdie naznačujú, že bránia metastázovaniu nádorových buniek.
3. Podobne ako iné kôstkoviny pomáhajú v boji proti metabolickému syndrómu. Flavonoidy pôsobia proti obezite a brzdia zvyšovanie hladiny škodlivého cholesterolu.
4. Pomáhajú znížiť vysokú hladinu glukózy v krvi a hladinu triglyceridov v tele. Flavonoidy zabraňujú inzulínovej rezistencii a zvyšujú citlivosť na inzulín v tele.
5. Chránia pred vznikom aterosklerózy a znižujú pravdepodobnosť infarktu a mozgových príhod.
6. Minerály železo a meď sú dôležité pri tvorbe červených krviniek, čistení krvi a pre zdravý krvný obeh. Vitamín K normalizuje zrážanlivosť krvi.
7. Množstvo draslíka podporuje efektívne fungovanie buniek a tkanív tela, reguluje svalové kontrakcie. Draslík je tiež minerálom znižujúcim vysoký krvný tlak.
8. Sušené slivky majú anabolický efekt, pomáhajú udržiavať zdravé kosti. Ich pravidelná konzumácia pomáha pri obnove hustoty kostí, ku ktorej dochádza v dôsledku starnutia.
9. Slivky sú skvelým zdrojom vlákniny a zložiek ako sorbitol a isatín, ktoré pomáhajú regulovať tráviaci systém. Sorbitol a isatín majú laxatívny účinok a povzbudzujú sekréciu tekutín v črevách. Vláknina je nevyhnutná na zrýchlenie priechodu trávenej stravy črevom a vytvára vhodné podmienky na rozvoj prospešnej črevnej mikroflóry.
10. Flavonoidy v šťave plodov redukujú zápal v neurologických oblastiach zodpovedných za funkcie učenia a pamäti.
11. Vitamín B6 sa podieľa na zlepšovaní prenosu nervových signálov. Aminokyselina tryptofán podnecuje produkciu neurotransmiteru serotonínu, ktorý hrá dôležitú úlohu pre zdravý spánok, dobrú náladu, koncentráciu a chuť do jedla.
12. Vitamín A a beta-karotén sú nevyhnutnými nutrientmi pre udržanie zdravého zraku a prevenciu makulárnej degenerácie. Luteín a zeaxantín poskytujú tkanivu sietnice zase ochranu pred poškodením spôsobeným UV žiarením.
13. Vitamín C spolu s ďalšími antioxidantmi zaručuje zdravú, žiarivú a mladistvú pokožku.
14. Niektoré štúdie ukázali, že epikatechín vo slivkách inhibuje rast a proliferáciu malígnych rakovinových buniek. Naopak vyvoláva žiaducu apoptózu pri hepatocelulárnom karcinóme alebo pri rakovine pečene. Kyseliny chlorogenová a neo-chlorogenová majú liečebný účinok u rakoviny prsníka.
15. A ako je to s liečebnými účinkami slivovice? Povrchovo ju možno aplikovať ako dezinfekciu na poranenia, pri masážach a obkladoch bolestivo natiahnutých a zapálených svalov a kĺbov. Odporúča sa aj ako kloktadlo na dezinfekciu ústnej dutiny pri bolestiach hrdla alebo zubov. Slivovica je tiež vhodným alkoholom na lúhovanie byliniek.
Prečítajte si tiež: