Na stránkach spotrebiteľských testov nájdete nielen porovnanie kvality testovaných výrobkov, ale aj množstvo praktických informácií týkajúcich sa výživy či tovaroznalstva. Potravinový Sherlock portálu Blesk.cz často upozorňuje na to, aké je dôležité čítať pred nákupom obaly výrobkov, tiež upozorňuje na spotrebiteľovi zažité mýty, fígle výrobcov alebo nedostatky legislatívy. Ktoré rady a tipy boli najzaujímavejšie?
Zdravý cukor neexistuje. Určite ste už počuli, že hnedý cukor je „zdravší“ ako ten biely, pretože obsahuje zdraviu prospešné látky – najmä vápnik, horčík alebo železo. Ide však o rozšírený mýtus. Obsah minerálnych látok, pre ktoré je hnedý cukor odporúčaný ako „zdravý“ cukor, je z výživového hľadiska zanedbateľný.
Hnedý cukor má rovnakú energetickú hodnotu ako biely. Prirodzená farba cukru nie je biela, tá sa docieli technologickým postupom – rafináciou. Tá okrem iného odstraňuje z cukru aj nečistoty, ktoré sa do cukrovej suroviny dostávajú z poľa. Ide v podstate o odfarbovanie, odstraňovanie minerálnych látok. Bielu farbu tak môže mať nielen repný cukor, ale aj trstinový cukor. A rovnako tak môže byť hnedý nielen trstinový cukor, ale aj ten repný.