11 potravín, ktoré by ste mali okamžite PRESTAŤ KUPOVAŤ: Číslo 6 je asi najhoršie!
17. 6. 2023, 13:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 15:05)

Zdroj: archiv NMH
Na prvý pohľad vyzerajú zdravo, no ich zloženie vám môže skôr uškodiť. Niektoré potraviny, do ktorých by ste to nepovedali, môžu obsahovať príliš veľa dochucovadiel, farbív, éčok a hlavne cukru alebo soli. Tak prispievajú k vyššiemu riziku vzniku kardiovaskulárnych ochorení a obezity. Pozrite, ktoré to sú.
V malom množstve je zdraviu prospešné, pre zuby môže byť však veľmi nebezpečné. Mnohé spoločnosti, ktoré sa zoberajú predajom sušeného ovocia, používajú pri ich výrobe umelé potravinárske farbivá, aby zvýšili ich príťažlivosť. Práve tie môžu zuby zafarbiť. Sušené ovocie môže tiež znížiť prirodzené vylučovanie slín v ústach. Tie pomáhajú v boji proti baktériám, ak sa premnožia, spôsobujú problémy v ústnej dutine.
Nie je tajomstvom, že sušené ovocie obsahuje obrovské množstvo cukru. Klasický banán obsahuje asi 12 gramov, čerstvé hrozno okolo 30 gramov. Sušené ovocie obsahuje dva až trikrát viac cukru, okolo 70 gramov v jednej porcii. Okrem toho, ovocie sušením stráca takmer všetky svoje vitamíny. Rozhodne preto radšej vždy siahnite po čerstvom ovocí než po sušenom.
Podobne zavádzajúco pôsobia aj zeleninové čipsy. Už názov napovedá, že nejde o zdravú potravinu. Ak veríte tomu, že ide o zdravšiu alternatívu mastných zemiakových lupienkov, máte pravdu. No aj zeleninové čipsy sa vyprážajú v hektolitroch oleja, ktorého sa poriadne napijú, takže v konečnom dôsledku sú len ďalšími zbytočnými kalóriami. Iné je, ak si zeleninové čipsy spravíte doma, nie však vysmažené v oleji, ale pečené. Tak budete presne vedieť, čo obsahujú a budú vám aj viac chutiť než tie z obchodu.
Zdroj: Profimedia.sk
2. Light potraviny
Light potraviny si našli fanúšikov najmä v posledných rokoch. Mnohí si mylne myslia, že keď je na kelímku alebo obale napísané light, ide určite o dobrú zdravú výživnú potravinu. To však nemusí byť vždy pravda. Najmä mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku obsahujú oveľa viac umelých prísad, ktoré majú napodobniť odstránený tuk. Jogurty bez tuku držia pohromade zahusťovadlá, ktoré majú nepríjemnú pachuť. Preto musia do takýchto výrobkov pridávať oveľa viac dochucovadiel, ktoré túto pachuť prebijú. Nízkotučné jogurty, dresingy či kávové nápoje taktiež obsahujú obrovské množstvo cukru, takmer až 30 percent celého množstva potraviny.
Väčšina sýtených nápojov sa dnes predáva aj vo verzii "bez cukru". Ak si však myslíte, že vďaka tomu nepriberiete, mýlite sa. Tieto nápoje sú síce bez kalórií, no schudnúť vám nepomôžu. Ich pitie podľa niektorých odborníkov môže zvýšiť chuť na sladké. Prirodzené mechanizmy tela, ktoré pomáhajú kontrolovať hlad a chuť do jedla môžu nakopnúť váš mozog, ktorý začne vyžadovať viac sladkostí a niektoré prirodzene sladké jedlá (napr. jablko) už za sladké považovať nebude.
Zdroj: archiv
4. Ryžové chlebíčky
Zdravšie ako chlieb? Rozhodne nie! Ryžové chlebíky, burizóny, knäckebroty či iné extrudované potraviny môžu byť oveľa škodlivejšie ako krajec obyčajného poctivého chleba. Navyše vás nezasýti, preto ich jete stále viac a viac a stále necítite, že ste najedení. Pri výrobe sa zničia všetky živiny. Je to prázdna potravina.
V minulom storočí sa stali polystyrénové chlebíky najväčším diétnym a reklamným omylom. Síce neobsahujú ani gram tuku, no aj tak sa po nich veľmi priberá. Tieto výrobky majú skryté tuky, t.z. že potravina sa pri trávení mení na tuk. Organizmus ich nevie tráviť, sú nepožívateľné a telo ich trávi tak, že ich premení na tuk. Majú vyšší glykemický index ako sladká čokoláda, takže pri chudnutí vám veľmi nepomôžu.
Vyvoláva silnú reakciu inzulínu, dokonca viac ako cukor alebo tuk. Tým si veľmi zaťažujeme pankreas a môže to viesť až k cukrovke.
Zdroj: Shutterstock
5. Džúsy a sýtené nealko nápoje
Nealkoholické nápoje sú väčšinou vlastne voda + cukor + umelé farbivá, ktoré spolu predstavujú asi 150 kalórií a 30 miligramov kofeínu. Okrem toho ani cukor nemusí byť cukor, ale len jeho umelé chemické náhrady. Sladené limonády sú sladené umelým sladidlom. Aspartam (nazývaný aj nutrasweet) je asi najhoršie umelé sladidlo, ktoré ohrozuje naše zdravie. Je to žrút nevyhnutných živín dôležitých pre funkciu srdca, pankreasu a tenkého čreva. V 3 dl koly môžeme nájsť 10 až 15 lyžičiek cukru.
Aj 100 % džúsy sú len kľučkou v zdravej strave, pretože sú vyrobené z koncentrátov, ktoré obsahujú chemické látky. Džúsy obsahujú nadbytok cukru, ktoré tvoria následne rýchlo tukové rezervy a vďaka pasterizácii ide o mŕtve šťavy.
Margarín mal byť zdravou náhradou masla, čomu dodnes mnohí veria. Ani zďaleka však nie sú také zdravé, ako sa tvrdilo. Obsahujú totiž takzvané "trans tuky" (stužené rastlinné tuky), ktoré sú zdraviu škodlivé a podieľajú sa na vzniku kardiovaskulárnych a ďalších ochorení. V súčasnosti sa predávajú margaríny, ktoré už väčšinou obsahujú len malé množstvo trans tukov. Výrobcovia tvrdia, že pri používaní nového výrobného procesu tzv. esterifikácii takmer nevznikajú škodlivé trans tuky. Problém je však v tom, že lacné margaríny, ktoré majú väčší obsah trans tukov, sa stále používajú v potravinárskej výrobe, napríklad do polotovarov, do jedál v reštauráciách či v rýchlych občerstveniach. Lacné margaríny nájdete aj v čipsoch, sušienkach, čokoláde, nátierkach, zmrzlinách, tyčinkách, majonéze a ďalších potravinách.
Okrem trans tukov, obsahujú aj mnoho ďalších zdraviu škodlivých ingrediencií. Obsahujú veľké množstvo omega-6 mastných kyselín, ktorých máme celkovo v potrave nadbytok. To môže viesť k rozvoju rakoviny, chorôb srdca, depresií a astmy. Margaríny ďalej obsahujú napríklad emulgátory, farbivá a ďalšie chemické látky. Pri výrobe margarínov sa môžu používať zmesi, ktoré obsahujú napríklad ťažké kovy. Väčšina margarínov obsahuje palmový olej, ktorý škodí nielen nášmu zdraviu, ale jeho výroba vedie k ničeniu pralesa, vymieraniu a zabíjaniu zvierat.
Ak je vaša denná aktivita len mierne náročná (napríklad prechádzka alebo domáce práce), športovým nápojom by ste sa mali určite vyhnúť oblúkom. Väčšina z nich obsahuje dôležité elektrolyty ako draslík a sodík. Tie sú nevyhnutné pre tých, ktorí majú za sebou intenzívny alebo vytrvalostný tréning. Tí ich potrebujú doplniť a tiež aj cukor, keďže počas náročného tréningu vyčerpali svoje zásoby glykogénu v pečeni. V prípade ľahkej aktivity to nepotrebujete. Odborníci na výživu tvrdia, že športové nápoje sú prospešné iba pri cvičení s vysokou intenzitou a vytrvalostných tréningoch, keď tréning trvá viac ako hodinu. Športové nápoje obsahujú okolo 150 kalórií a 20 gramov cukru (a viac) v 0,5 l fľaši. Tak do seba môžete dostať rovnaké množstvo cukru ako v bežných sladených nápojoch.
Väčšina granolových produktov a energetických tyčiniek obsahuje veľa cukru a tukov a minimum vlákniny. Napr. taká musli tyčinka má cca 600 kalórií, nízky obsah vlákniny a vysoký obsah cukru, nehovoriac o ďalších pridaných chemických látkach a farbivách. Tieto tyčinky sú oveľa nezdravšie, než keby ste si pomaškrtili na čokoládkach s náplňou.
Rýchle a obľúbené raňajky, ktoré ešte aj dobre chutia. Ak si myslíte, že sú navyše ešte aj zdravé, ste na omyle. Mnohé takéto zmesi majú v sebe priveľa cukru a tuku a len málo vlákniny. Často sú obohatené o syntetické multivitamíny a minerály, ktoré sa tým prirodzeným nevyrovnajú. Väčšina balení má rôzne príchute, čo znamená, že sú do nich pridané nezdravé cukry a sodík, len aby lepšie chutili. To znižuje ich zdravotný faktor a tiež energetickú hodnotu. Jednotlivé zložky raňajkových cereálií a granoly (ovsené vločky, orechy, semená, sušené ovocie...) zvyknú pekne chrumkať. Toto chrumkanie však znamená to, že sú pokryté cukrom, medom a melasou a následne pečené v oleji. Raňajky s granolou (cca 1 šálka) môžu obsahovať až 600 kalórií a 20 gramov cukru. A to bez mlieka či jogurtu.
Po konzumácii rýchlo rastie hladina cukru v krvi, vylúčený inzulín potom ukladá cukor v podobe tuku. Keď si musli navyše zalejete mliekom, tak sme stále na úrovni konzumnej stravy a hrozí nám infarkt. Telo to nedokáže stráviť, ostávajú nestrávené zvyšky v hrubom čreve.
Bezlepková strava je nevyhnutná pre ľudí, ktorí trpia celiakiou, ale dobrovoľný prechod na ňu môže poškodiť vaše zdravie. Mnoho bezlepkových jedál má vysoký obsah kalórií a cukru. Existuje veľa zdravých potravín s lepkom, ktoré vášmu telu dodajú základné živiny.
Aj keď je pravda, že bielkoviny sú pre vaše svaly a silu nevyhnutné, tlak na pridanie väčšieho množstva bielkovín do vašich jedál je založený čisto na marketingu. Ak sa zdravo stravujete, prijímate z jedla dostatok bielkovín. Bielkoviny vo forme doplnkov stravy teda nepotrebujete. Ak trpíte neznášanlivosťou laktózy, môžu vám spôsobiť zažívacie ťažkosti.
Zdroj: Shutterstock
11. Himalájska soľ
Himalájska soľ má ružovú farbu a ťaží sa v Pakistane na úpätí Himalájí. Obsahuje až 98 % chloridu sodného. Tie zvyšné 2 % tvoria stopové minerály ako draslík, horčík a vápnik. V podstate je veľmi podobná klasickej soli a nemá nijaké extra zdravotné výhody, i keď si to veľa ľudí myslí. Pravda však je, že je jedno, či si chlieb osolíš klasickou bielou soľou, alebo himalájskou, žiadna z nich nie je zdravšia ako tá druhá.