10 zákerných jedál plných sodíka, ktoré s radosťou jeme. Robíte to aj vy? Škodia ale zdraviu!
26. 2. 2024, 18:00 (aktualizované: 1. 6. 2024, 16:46)

Ktoré jedlá majú veľa sodíka aj keď sa vám môžu zdať zdravé? Solíte si jedlo bez toho, aby ste ho predtým, ako ho začnete jesť ochutnali? Robíte chybu, môžete si uškodiť. Telo vám tieto prehrešky zráta!
Zdroj: youtube @@TravellingwithRussell
Zdroj: pixabay
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
V prvom rade si treba uvedomiť, že sodík k životu potrebujeme, ale v malom množstve. My jej ale prijímame zbytočne veľa, čo neprospieva zdraviu. Na vine je aj náš jedálniček, ktorý obsahuje veľa potravín s vysokým obsahom sodíka.
Ktoré potraviny obsahujú sodíka viac ako je zdravé? Prekvapivo sú to aj také, ktoré si priamo so slanou chuťou nespájame.
Mnoho solí obsahujú napríklad krevety a ďalšie morské plody, ktoré sú zdanlivo len zmrazené. Ale v týchto výrobkoch je pridaná soľ na zvýraznenie chuti. Konzervované a dehydrované polievky, omáčky a iné polotovary spravidla obsahujú veľa soli, rovnako ako koreniace zmesi či vývar v kocke. Údeniny a spracované mäso sú typickými potravinami, u ktorých sa neuvedomujeme, aký veľmi vysoký obsah sodíka predstavujú.
Syry, a to aj z malovýroby, či veľmi prírodné varianty, sú tiež veľmi slané. U mnohých je to tiež dôvod, prečo nie je možné označiť ich jednoznačne za zdravý výrobok. Určite ich jesť môžete, ale len v obmedzenom množstve. Zeleninové džúsy, ale aj dipy, dresingy aj kečup a ďalšie omáčky, hoci kvalitné a z veľkého množstva zeleniny, sú tiež príliš slané. Rovnako tak ako výrazne slaná sójová omáčka. Slané je tiež pečivo a nielen to, ktoré je viditeľne posypané kryštálmi soli. Nižší obsah soli ale máva celozrnné pečivo.
Dnes už vieme, že raňajkové cereálie nie sú najlepšie, čo môžeme telu ráno ponúknuť, ale za problematické sú považované pridané cukry a farbivá. Mohlo by sa preto zdať, že nesladené kukuričné lupienky budú zdravšie. Nie, pretože obsahujú veľa soli. Prekvapivo aj sladké sušienky aj slané krekry obsahujú soľ. Do tejto kategórie určite patria aj slané oriešky, ktoré ak sa chcete soli vyhnúť, stačí jesť nesolené.
Takou doslova "sodíkovou bombou" je pizza, ak vezmeme do úvahy všetky spomínané príliš slané potraviny, ktoré na ňu patria: omáčky, syry, údeniny...
Strava obsahujúca príliš veľké množstvo soli má za následok mnohé zdravotné problémy. Viditeľné problémy sú len tie so zadržiavaním vody v tele. Všetky ostatné sú však skryté a prejavia sa neskôr.
Čo telu hrozí pri zvýšenej konzumácii soli? Tak napríklad vysoký krvný tlak, srdcovo-cievne ochorenia, poškodenie obličiek, vyššie riziko mŕtvice, riziko vzniku osteoporózy, ale aj riziko vzniku rakoviny žalúdka.